Kiedy w 2014 roku wychodził debiutancki album Odrazy ów materiał był szeroko i obficie reklamowany jako nowatorskie podejście do black metalu. Faktycznie płyta Esperalem Tkane może nie była mega ciosem ale jedną z lepszych płyt w black metalu wydaną w ciągu dekady.
Niejaki pan Stawrogin w roku ukazania się debiutu Odrazy założył kolejny ambitny zespół black metalowy o swojskiej nazwie Biesy.
Jako, że nic nie słyszałem co też te Biesy grały wcześniej skusiłem się w ciemno na zakup debiutanckiej płyty Noc Lekkich Obyczajów, która całkiem niedawno ukazała się nakładem Third Eye Temple. Jako, że recenzje były mówiąc krótko bardzo pozytywne postanowiłem osobiście przetestować te Biesy.
Pierwsze hasło z neta często się pojawiające to Odraza bis jest kurewsko trafne bo różnic stylistycznych jest bardzo niewiele a tak po prawdzie nie ma ich wcale więc gdyby ten materiał ukazał się z logo Odraza nikt by się nie dopierdolił. Natomiast cała płyta dla mnie jest kurewsko nuuudnaaa i nie mogę pojąć tych ochów i achów od recenzentów, którzy dokonują grupowej ejakulacji nad Nocą Lekkich Obyczajów. 80% materiału rozpoczyna się od tego samego gitarowego wejścia !!! Kawałki mam wrażenie, że zostały skomponowane o te same schematy, które tak dobrze przyjęły się na Esperalem Tkane to normalnie wywołują ziewanie. Wokal też oklepany zalatujący na barwę i ton Nera ale sprawdza się bo polskie teksty są ciekawe i zrozumiałe.
Ponoć styl muzyczny reprezentowany przez Biesy ale i Odrazę to miastowy brudny black metal i tu pełna zgoda od oprawy graficznej po teksty.
Czy Noc Lekkich Obyczajów jest aż tak średnia ? Tak jest to średnia płyta i pewnie gdyby posłuchał wcześniej to bym nie kupił CD ale na płycie są kurwa dwa wspaniałe numery Powroty i Rzucony W Przestrzeń oraz bardzo dobry tytułowy co na sześć kawałków na płycie daje 50/50.
Nie rozumiem sensu nagrywania tego jako nowy zespół ale skoro tak wyszło to tak to oceniam i czuję.
Szanowni Państwo w bezpośrednim pojedynku Odraza vs Biesy w składzie sędziowskim w osobie Hajasza jednogłośnie na punkty zwyciężyła Odraza.
Skład:
PR - Guitars, Bass, Songwriting Gruzja
Stawrogin - Vocals (Guest) Massemord, Odraza, ex-Crawling Death, Totenmesse, ex-Outre (live), ex-Szepter
2017 - Noc lekkich obyczajów
2020 - Transsatanizm
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Biesy/3540430736
BC: https://biesy.bandcamp.com/releases