Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Aosoth

Vexatus

Obrazek
Aosoth to powstały w 2002 roku francuski zespół grający Black Metal, który został utworzony przez muzyków udzielających się w kilku innych znanych projektach (Antaeus, Temple of Baal i inne). Nazwa zespołu nawiązuje do O9A (Order of the Nine Angles). Na koncie mają kilka splitów (między innymi z innymi zespołami, w których grają) i EPek oraz przede wszystkim kilka świetnych pełniaków. Zespół zakończył działalność w 2017 roku.

Obrazek
Skład:
MkM - Vocals (2002-present) Antaeus, Martröð, ex-Tenebrare, Haceldama, ex-Temple of Baal, ex-Deviant, ex-Tragos Adein, ex-Garwall
▼ Byli muzycy
Sagoth - Bass (2002) End of Mankind, ex-Eternal Majesty, ex-Antaeus, ex-Reverence, ex-Ancestral Fog
Thorgon - Drums (2002) End of Mankind, ex-Eternal Majesty, ex-Antaeus, ex-Deviant
Set - Guitars (2002) Antaeus, ex-Ritualization, ex-Sublime Cadaveric Decomposition, ex-Aes Dana
BST - All instruments (2006-2010), Guitars (2010-2017) Genital Grinder, The Order of Apollyon, VI, Temple of Baal (live), ex-Balrog, ex-Aborted, ex-Antaeus (live), ex-Maleficentia, ex-Livarkahil (live), ex-Garwall
Blastum - Drums (2009) Merrimack, Purge, Ritualization, VI, Osculum Infame (live), ex-Ingens, ex-Terminal War, ex-Chaos, Grist, ex-Antaeus (live)
INRVI - Bass (2010-2017) VI, ex-Deus Despectum, ex-Antaeus (live)
▼ Muzycy koncertowi
J. - Bass (2008-2009) ex-Asphyxiate
INRVI - Guitars (2008-2009) VI, ex-Deus Despectum, ex-Antaeus (live)
Stefan H - Drums (2011) Yorblind, ex-Agnosys, ex-Krepuskule
Saroth - Guitars (2011-?) Cruxifiction, Goat Torment, Hell Militia, Temple of Baal, The Order of Apollyon, Nargaroth (live), Valhôll, ex-Antaeus (live)
Dyskografia:
2002 - Aosoth / Antaeus [split]
2007 - Temple of Baal / Aosoth [split]
2008 - Aosoth
2009 - Ashes of Angels
2009 - The Truth Through Salt [split]
2010 - Angels Falling Down [split]
2011 - III - Violence & Variations
2011 - Variations of Violence
2012 - Our Crown of Sins [EP]
2013 - IV Arrow in Heart
2015 - Drums of War / Appendix A [split]
2015 - Aosoth / Order of Orias [split]
2015 - IV [EP]
2016 - IV / Appendixes [kompilacja]
2017 - Ritual Death / Aosoth [split]
2017 - V: The Inside Scriptures

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Aosoth/10098
BC: https://agoniarecords.bandcamp.com/music
P.V.S. ;)

Tagi:
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Blind pisze: 7 lat temu Aosoth lubię (choć muszę poogaraniać IV I V bo znajomość ich płyt się kończy u mnie na III :((()
Panie, "An Arrow in Heart" to ich najlepszy materiał, o ile poprzednie trzymały poziom wysoki to na tym albumie osiągnęli wręcz niebotyczny. Mniej fanatyczny a bardziej wyrachowany psychopata, tak porównując to do Antaeus jako całokształt. Na smaka masz tutaj elegancki klip do wspomnianego sztosu:

Nowa płyta wstępnie zapowiada się bardzo dobrze, aczkolwiek nie pokonała w starciu swojej poprzedniczki. Pierwszy kawałek który udostępnili to chyba najsłabszy numer z tego matexu.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

To fakt, po wyjebanej poprzedniczce, jak na razie po kilku przebiegach V nie bardzo mi podeszła i choć to pewnie b. dobry album, co czas i kolejne odsłuchy zweryfikują, to jednak do IV się nie umywa.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Moim zdaniem dwa ostatnie albumy są równe. Jak już pisałem gdzie indziej, A. wykształcił swój własny styl i się go trzyma(ł). Kompozycje tu się różnią, ale patenty są te same.

I wolę to od Anteusza. Jest ciężej i wolniej, bardziej transowo. Te płyty miejscami można byłoby przerobić na techniaweczkę.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

DiabelskiDom pisze: 7 lat temu
Blind pisze: 7 lat temu Aosoth lubię (choć muszę poogaraniać IV I V bo znajomość ich płyt się kończy u mnie na III :((()
Panie, "An Arrow in Heart" to ich najlepszy materiał, o ile poprzednie trzymały poziom wysoki to na tym albumie osiągnęli wręcz niebotyczny. Mniej fanatyczny a bardziej wyrachowany psychopata, tak porównując to do Antaeus jako całokształt. Na smaka masz tutaj elegancki klip do wspomnianego sztosu
Kajman, poszedłem za Twoją radą i odpaliłem czwórkę. Póki co, wygląda na to, że to bardziej ulepszona wersja III, choć są pewne nowości na niej jak na Aosoth. Broken Dialouge 2 mocno banie ryje. Będę to mymi uszami penetrował dalej, lubię to :mrgreen:

Wokale MkM jak zwykle klasa, ten koleś to jeden z najlepszych gardłowych w ekstremalnym metalu.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Nie wiem, co się odpierdala w obozie Aosoth, ale na metal-archives widnieją znów jako aktywni. Z tym, że w składzie jest jedynie MkM. Ktoś jakieś szersze info ma na ten temat?
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

http://www.bardomethodology.com/article ... interview/

W sumie z powyższego wywiadu można wywnioskować, że MkM nie bardzo chce już prowadzić Aosoth dalej, więc nie wiem czy zespół się nie rozpadnie definitywnie... ale czas pokaże.

Dużo dobrej muzyki wyszło pod szyldami Aosoth i Antaeus, a dodatkowo smakowicie prezentowała się epka Martröð, więc czekam na pełniaka.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Może się ogarnęli, że dwa razy tę samą płytę nagrali? :P
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Być może ;) bo z tego co czytam to MkM zbytnio zadowolony z "czwórki" nie jest.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Z "czwórki"? Jestem na maxa skacowany i nie chce mi się czytać żadnych wywiadów po anglikańskiemu ale czy nie chodzi aby o "piątkę"? ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Sądzę, że chodziło ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

To źle sądzicie, wybrałem dla Was cytat:
I no longer care for the first two albums at all. “III: Violence & Variations” (2011) has to be my pride, especially the fifth song. Also, I should point out that I really cannot stand “Arrow in Heart” any more, apart from the title track and “Ritual Marks of Penitence”. The rest I wish I could bury and never, ever hear again.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A, czyli próbował nagrać lepszą Strzałkę i nie wyszło, więc rozwiązanie kapeli xD

Pewno mu się źle kojarzy ta płyta ;) ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

No cóż, takie to kaprysy twórcy. Jedno co istotne, że Aosoth nagrało w moim mniemaniu same dobre/bardzo dobre płyty i jakby teraz zeszli ze sceny, to u mnie i tak szacun by mieli za twórczość. Gęsty, klimatyczny black metal w ich wykonaniu łykam jak pelikan.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Słuchałem jakiś czas temu ich ostatniego krążka i nawet mi podeszło, teraz na tapetę poszedł debiut i też jest nieźle. Będę nadrabiał, z tego co piszecie to najlepsze jeszcze przede mną, więc zapowiada się miodnie.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Pierwsze dwa takie o, mogą być ale bez szału. Ostatnia tak samo. Za to od III - Violence & Variations zaczyna się jazda, której apogeum osiągają na IV Arrow in Heart - zdecydowanie najlepszym materiale.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Toż też się tak pomału rozkręcam razem z ich formą ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

DiabelskiDom pisze: 5 lat temu Pierwsze dwa takie o, mogą być ale bez szału. Ostatnia tak samo. Za to od III - Violence & Variations zaczyna się jazda, której apogeum osiągają na IV Arrow in Heart - zdecydowanie najlepszym materiale.
Kwestia gustu, IV też bardzo lubię, ale dla mnie apogeum to właśnie III ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Nebiros

Dwójka sporo lepsza od jedynki, ale zdecydowanie najbardziej kozacka jest III, a nawet nieludzko arcywyjebana w kosmos.

IV też zajebista ale jak na mój gust to odrobinę za dużo tam sampli, a za mało muzy. W późniejszych się nie orientuję, nawet nie wiem ile potem płytek wydali.
Belzebóbr pisze: a ja jak najbardziej słucham muzyki z tidala i spotifaja, o wiele lepsze to i poręczniejsze niż słuchanie z jakichś śmiesznych CDków. Przynajmniej można się do głośnika na bluetooth podłączyć
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Poszła dwójka, nie odnotowałem jakiegoś szaleństwa, ale cały czas przyzwoicie mi to leży.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Aż boję się więc spytać, gdzie te dwójkę zrobiłeś, skoro ci leży.

A co do zespołu, druga płyta, podobnie jak wcześniejsze, to nie to samo, co dwie ostatnie. Tam jest moc i dla nich warto słuchać tego zespołu. I jeszcze dla Splitu z DSO o tym grobie masowym jak śpiewają.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Trójka genialna, po dwójce na @TITELITURY stwierdzam (tak @TITELITURY ) po zatwierdzeniu, że to przezajabisty album.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

IV to mistrzostwo. Inne też będą sukcesywnie przesłuchiwane. Gdzie to można w normalnych cenach kupić? CD.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Agonia
Ostatnio brałem coś stamtąd i są wszystkie chyba
iii, iv, v - bdb
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Dzięki.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

V to już popłuczyny, 500 płyt z ostatnich 15 lat można zamiast tego odpalić równie dobrze i będzie to samo.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Strzałą w Serce to zdecydowanie najlepszy materiał. Co ciekawe, bo sam lider ostro swego czasu na nią najeżdżał. Piątka niby kontynuuje temat, a jest dużo słabsza.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Zdecydowanie tak, IV to naprawdę kawał dobrego grzańska, z rozbudowanymi bardzo ciekawymi kompozycjami, gdzie jest czas na ogień i zadumę. Może do rewelacji ciut brakuje, ale to na pewno materiał z pierwszej ligi.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ostatnia też bdb, tylko trzeba dać jej trochę czasu. Na początku również oceniłem jako kiepską, ale jak się człowiek osłucha, odkrywa tam fajne rzeczy. Polecam dać szansę.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Blind pisze: 6 lat temu
yog pisze: 6 lat temu przenudnym VI czy Aosoth
yog ja Ciebie kurwa proszę, ani VI ani Aosoth nie są nudne, album VI to zajebioza tak samo jak Aosoth - owszem, w Aosoth zdarzy się czasami zamuła, ale na pewno nie jest to po całości nuda (nie ukrywam, że wolę Antaeus ;p)
Aosoth po IV jest zajebiście nudne, pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

V jest trochę słabsza, fakt.
Tak patrząc na całość dyskografii to poza najlepszymi III i IV Arrow in Heart jeszcze cykl kawałków z serii -Appendix- (ze splitów i EPki) też jest bdb
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE