Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Słabszy ale i zarazem bardziej minimalistyczna ta płyta. Mocno oparta o wrażenie, odczucia dziejące się poza muzyką. Bardzo udany, ale na zasadach swoistego słuchowiska.
Dlatego regularne płyty zawsze będą stały wyżej. Są siłą rzeczy bardziej "piosenkowate".
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No właśnie, czy Ehnahre w dobie Aluków Todolów, Kayo Dotów i tak dalej to wciąż jest awangarda, po tylu latach? Idąc tym tokiem rozumowania to moim zdaniem dawno awangardą być przestali.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Awangarda to i tak trzeba brać pod uwagę dany okres czasowy.

Zresztą, dla mnie są nią. Nie muszę znać każdej kapeli, pewnie zresztą tę ścisłą czołówkę tej "awangardy" to i tak bym nie słuchał... Zatem taka oswojona "awangarda" mi wystarcza. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Lis
Moderator globalny

Lis

yog pisze: 3 lata temu No właśnie, czy Ehnahre w dobie Aluków Todolów, Kayo Dotów i tak dalej to wciąż jest awangarda, po tylu latach? Idąc tym tokiem rozumowania to moim zdaniem dawno awangardą być przestali.
Dlatego mówiłem o kontekście czasowym. No dobra mniejsza z tym co jest awangardą a co nie jest, a wróćmy do W Śnialni, serio uważacie że dodanie paru aktorów którzy sobie pobąkują gdzieś w tle to taki niezwykły wyczyn?
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Wyczyn pewnie nie jest niezwykły ale na pewno dość nowatorski i odważny - szczególnie jeśli chodzi o muzykę metalową /celowo nie napisałem 'blackmetalową' bo już go tu nie ma/
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Mnie, może nie od pierwszego kontaktu, się W śnialni spodobało i od tego czasu słucham, wracając doń częściej, niż do ostatniej pełnej płyty. Podobnie mam też z wcześniejsza EP-ką Guido, po którą również częściej sięgam, niż po Księżyc Milczy Luty.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

PanLisek pisze: 3 lata temu
yog pisze: 3 lata temu No właśnie, czy Ehnahre w dobie Aluków Todolów, Kayo Dotów i tak dalej to wciąż jest awangarda, po tylu latach? Idąc tym tokiem rozumowania to moim zdaniem dawno awangardą być przestali.
Dlatego mówiłem o kontekście czasowym. No dobra mniejsza z tym co jest awangardą a co nie jest, a wróćmy do W Śnialni, serio uważacie że dodanie paru aktorów którzy sobie pobąkują gdzieś w tle to taki niezwykły wyczyn?
Nie chodzi o to CO dodali. Chodzi JAK dodali.

Dam Tobie inny przykład. Słuchałem ze Ślubną, takiej kapelki folkowej Sutari- trzy dziewuchy, chyba śpiew biały i razem z nimi grali kolesie z Wysp, grali na... tasakach. same dobranie instrumentów pewnie efektowne, awangardowe na pewno nie, ale efekt był dla mnie awangardą.
I to właśnie jest z tą Furią. Jest to płyta mająca wszystkie prawa być tą awangardą. Za emocje. Nie za elementy. I to samo się dla mnie tyczy muzyki blackowej- tu niemal zawsze ważność stanowią emocje, nie muzyka.
Lis
Moderator globalny

Lis

W moim poście było też jak dodali, napisałem pobąkują gdzieś w tle.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Dla mnie kulminacyjnym punktem rozwoju Furii, był Nocel. Płyta prawie wybitna, zarówno brzmienie jak i kompozycje. W Śnialni, lub w Sralni jak kto woli, nie ma w zasadzie wielkiego progresu poza owymi recytacjami.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Lis
Moderator globalny

Lis

brzask pisze: 3 lata temu Wyczyn pewnie nie jest niezwykły ale na pewno dość nowatorski i odważny
Nowatorski ok, ale odwagi w tym za dużo nie widzę, może gdyby te elementy były po równo, ale ten teatr to tylko mały dodatek. Chociaż odważny to był np Zeal & Ardor, mieszając cukier z solą.
dj zakrystian pisze: Dla mnie kulminacyjnym punktem rozwoju Furii, był Nocel. Płyta prawie wybitna, zarówno brzmienie jak i kompozycje. W Śnialni, lub w Sralni jak kto woli, nie ma w zasadzie wielkiego progresu poza owymi recytacjami.
Dokładnie tak.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Hipstery udające metalowców. I jeszcze pewnie za inteligentne by być brudasami. Cienko to widzę.

;)
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Trzeba mieć na uwadze to, że "ktoś" to nazwał awangardą. I mam zdechłe przeczucie, że sam zespół ma to głęboko w dupie ;). Szuflady to ponoć w tych czasach domena koneserów reklam na Youtube, także "oszczegam"... za parę lat eutanazja ;).
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Odsłuchuję po raz kolejny "W melancholii". Nekrofolk bardziej niż w "Marzannie, królowej Polski"... .
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

przy okazji wywiadu jakiego udzielił Sars w związku z nowym W~T~Z (link w wątku) padło też i pytanie o nową Furię
Obrazek
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Obrazek

źródło: strona Studia Czyściec:
http://www.czysciec.net/
Lis
Moderator globalny

Lis

Coś tam ostatnio mówili że W Śnialni to ostatnia płyta Furii takiej jaką znamy.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Patrząc po zdjęciu nieco obawiam się, że mogą pójść drogą projektu Koniec Pola (poza ostanią epką niestety moim zdaniem nieudanego).
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Mam nadzieję, że będzie to płyta w stylu brutalnego wsadu kutasa do japy albo nieodwracalnego uszkodzenia gwintu w dupalu bo przecież nic tak człowiekowi nie poprawia humoru jak black metalowy zespół, który rucha swoich fanów z uśmiechem na japie.
GRINDCORE FOR LIFE
Lis
Moderator globalny

Lis

Hajasz coś ty taki złośliwy?
edi_gein
Master Of Puppets

edi_gein

Furię biorę bez reszty i w ciemno. Snialnia zrobiła mi bardzo dobrze. Ciekaw jestem w która stronę pójdą i jak będzie wyglądał lajw. SDL is kaming!
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie wiem na czym polega ruchanie fanów wg Hajasza. Czy wydawanie płyt wg własnego uznania to ruchanie fana? Czyli Ulver też rucha fanów. Zasadniczo to niemal każdy band to robi.
Co prawda ja naiwnie myślałem, że nabywca/ fan sam podejmuje decyzje, kupując płytę, ale tu pewnie jakieś podprogowe oddziaływanie być musi. Pomijam fiksację na męskich genitaliach. I odbycie. Coś musi być na rzeczy. ;-)
Furię sprawdzam przed kupnem, podobnie jak 99% innych kapel. To pewnie obawa przed chujem w dupie.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Zsamot pisze: 2 lata temu Nie wiem na czym polega ruchanie fanów wg Hajasza.
Z tego co pamiętam np. na tym, że Dimmu Borgir nagrywa kolejną płytę taką samą, jak poprzednie.

Co do Furii - jestem ciekaw, chociaż faktycznie nie chciałbym, żeby zmienili się w drugi Koniec Pola.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Gdzieś czytałem, że nie ma być tam wcale black metalu.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Pagan Records uprzejmie donosi
Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Juuupi, zapewne kolejna porcja jakiegoś nużącego pitolenia.
Awatar użytkownika
STALOWY SYLWEK
Master Of Reality

STALOWY SYLWEK

Chujnia po całości i cannibal corpse też chujnia.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

A ja czekam. Robią swoje i jest ok. Czy będzie tam black czy nie to sprawa drugorzędna. Wyszłaby blackowa- zarzut o wtórność gwarantowany.
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Wiadomo, Archgoat cz Tsjuder są jebane, bo grają black metal.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ty z kimś rozmawiasz, czy na własne głosy odpowiadasz?
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Furia już dawno nie gra stricte blek metali. Tsjuder od początku trzyma program partii. A taki Archgoat, to bliżej war metal, chociaż Satan dominuje, nie wojenka.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

🇵🇱 FURIA - "Huta Luna" - nowy album i jeszcze więcej... jesienią 2023. Szczegóły wkrótce.
Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Zsamot pisze: rok temu Ty z kimś rozmawiasz, czy na własne głosy odpowiadasz?
Dobre, nie podejrzewałem kolegi o takie poczucie humoru.
Co do grupy, to Nihil ostatnią dobrą rzecz jaką zrobił jest Niewiosna, także oczekuję teraz podobnie sztosowego albumu.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Całkiem fajna trasa, wszystkie cztery artysty spoko, a w Wawie to w ogóle w wolny dzionek. Jest to do wzięcia pod rozwagę.

Obrazek
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Furia i Zamilska. Jest dobrze.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Kto uderza do FL w Brzydgoszczy?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Teraz to kierwa antyradio patronat, a jak chciałem w 2016 o nowej płycie Furii pisać, to eee kto to będzie czytał!!!11one
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

No jednak Furia w mainstream wbiła się od tego czasu dość mocno. Z pewnością nie poznali się na Twoim instynkcie.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Ja będę w Bydgoszczu
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo ciekawie się ta impreza zapowiada - duże zróżnicowanie stylistyczne, czyli dla każdego coś miłego. Z tego zestawu interesuje mnie głównie OWG i Krzta, ale Furią na żywca też bardzo spoko. Nawet ten elektroniczny projekt jest całkiem interesujący.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Ja też raczej będę w Bydgoszczy. Bardzo fajnie wyszło, bo żałowałem, że nie będę na SDLu.
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Ech, szkoda, samo OWG to za mało, by rozważać udział.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

yog pisze: rok temu Teraz to kierwa antyradio patronat, a jak chciałem w 2016 o nowej płycie Furii pisać, to eee kto to będzie czytał!!!11one
Chciałeś być w awangardzie. Twój błąd.
TaktycznyPingwin

TaktycznyPingwin

Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Czekamy na kolabo Furia/Daria Zawiałow/Dawid Podsiadło!!!
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Jedyne sensowne rozwiązanie to nazwać trzy zespoły: Pustka, Znużenie, Choroba i ruszyć w trasę w hołdzie Kenowi Russellowi.

Istnieją już może takie kapele?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pustka na pewno istnieje i pochodzi z Kanady (tak strzelam, że jacyś fani mgły się tam znaleźli).
Awatar użytkownika
Wicih
Fallen Angel Of Doom

Wicih

TaktycznyPingwin pisze: rok temu Obrazek
XD nie myślałem że dożyję takich czasów, mimo młodego wieku XD
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

A co w tym złego? Zwykłe granie dla kasy.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Mega kasy i kariery dodajmy.
Awatar użytkownika
Destro
Master Of Puppets

Destro