Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Słabszy ale i zarazem bardziej minimalistyczna ta płyta. Mocno oparta o wrażenie, odczucia dziejące się poza muzyką. Bardzo udany, ale na zasadach swoistego słuchowiska.
Dlatego regularne płyty zawsze będą stały wyżej. Są siłą rzeczy bardziej "piosenkowate".
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

No właśnie, czy Ehnahre w dobie Aluków Todolów, Kayo Dotów i tak dalej to wciąż jest awangarda, po tylu latach? Idąc tym tokiem rozumowania to moim zdaniem dawno awangardą być przestali.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Awangarda to i tak trzeba brać pod uwagę dany okres czasowy.

Zresztą, dla mnie są nią. Nie muszę znać każdej kapeli, pewnie zresztą tę ścisłą czołówkę tej "awangardy" to i tak bym nie słuchał... Zatem taka oswojona "awangarda" mi wystarcza. ;-)
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

yog pisze:
rok temu
No właśnie, czy Ehnahre w dobie Aluków Todolów, Kayo Dotów i tak dalej to wciąż jest awangarda, po tylu latach? Idąc tym tokiem rozumowania to moim zdaniem dawno awangardą być przestali.
Dlatego mówiłem o kontekście czasowym. No dobra mniejsza z tym co jest awangardą a co nie jest, a wróćmy do W Śnialni, serio uważacie że dodanie paru aktorów którzy sobie pobąkują gdzieś w tle to taki niezwykły wyczyn?
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Wyczyn pewnie nie jest niezwykły ale na pewno dość nowatorski i odważny - szczególnie jeśli chodzi o muzykę metalową /celowo nie napisałem 'blackmetalową' bo już go tu nie ma/
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Mnie, może nie od pierwszego kontaktu, się W śnialni spodobało i od tego czasu słucham, wracając doń częściej, niż do ostatniej pełnej płyty. Podobnie mam też z wcześniejsza EP-ką Guido, po którą również częściej sięgam, niż po Księżyc Milczy Luty.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

PanLisek pisze:
rok temu
yog pisze:
rok temu
Dlatego mówiłem o kontekście czasowym. No dobra mniejsza z tym co jest awangardą a co nie jest, a wróćmy do W Śnialni, serio uważacie że dodanie paru aktorów którzy sobie pobąkują gdzieś w tle to taki niezwykły wyczyn?
Nie chodzi o to CO dodali. Chodzi JAK dodali.

Dam Tobie inny przykład. Słuchałem ze Ślubną, takiej kapelki folkowej Sutari- trzy dziewuchy, chyba śpiew biały i razem z nimi grali kolesie z Wysp, grali na... tasakach. same dobranie instrumentów pewnie efektowne, awangardowe na pewno nie, ale efekt był dla mnie awangardą.
I to właśnie jest z tą Furią. Jest to płyta mająca wszystkie prawa być tą awangardą. Za emocje. Nie za elementy. I to samo się dla mnie tyczy muzyki blackowej- tu niemal zawsze ważność stanowią emocje, nie muzyka.
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

W moim poście było też jak dodali, napisałem pobąkują gdzieś w tle.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Dla mnie kulminacyjnym punktem rozwoju Furii, był Nocel. Płyta prawie wybitna, zarówno brzmienie jak i kompozycje. W Śnialni, lub w Sralni jak kto woli, nie ma w zasadzie wielkiego progresu poza owymi recytacjami.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

brzask pisze:
rok temu
Wyczyn pewnie nie jest niezwykły ale na pewno dość nowatorski i odważny
Nowatorski ok, ale odwagi w tym za dużo nie widzę, może gdyby te elementy były po równo, ale ten teatr to tylko mały dodatek. Chociaż odważny to był np Zeal & Ardor, mieszając cukier z solą.
dj zakrystian pisze: Dla mnie kulminacyjnym punktem rozwoju Furii, był Nocel. Płyta prawie wybitna, zarówno brzmienie jak i kompozycje. W Śnialni, lub w Sralni jak kto woli, nie ma w zasadzie wielkiego progresu poza owymi recytacjami.
Dokładnie tak.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

Hipstery udające metalowców. I jeszcze pewnie za inteligentne by być brudasami. Cienko to widzę.

;)
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696 rok temu

Trzeba mieć na uwadze to, że "ktoś" to nazwał awangardą. I mam zdechłe przeczucie, że sam zespół ma to głęboko w dupie ;). Szuflady to ponoć w tych czasach domena koneserów reklam na Youtube, także "oszczegam"... za parę lat eutanazja ;).
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696 rok temu

Odsłuchuję po raz kolejny "W melancholii". Nekrofolk bardziej niż w "Marzannie, królowej Polski"... .
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

przy okazji wywiadu jakiego udzielił Sars w związku z nowym W~T~Z (link w wątku) padło też i pytanie o nową Furię
Obrazek
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu 3 mies. temu

Obrazek

źródło: strona Studia Czyściec:
http://www.czysciec.net/
Lis
Moderator globalny

Lis 3 mies. temu

Coś tam ostatnio mówili że W Śnialni to ostatnia płyta Furii takiej jaką znamy.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 mies. temu

Patrząc po zdjęciu nieco obawiam się, że mogą pójść drogą projektu Koniec Pola (poza ostanią epką niestety moim zdaniem nieudanego).
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 3 mies. temu

Mam nadzieję, że będzie to płyta w stylu brutalnego wsadu kutasa do japy albo nieodwracalnego uszkodzenia gwintu w dupalu bo przecież nic tak człowiekowi nie poprawia humoru jak black metalowy zespół, który rucha swoich fanów z uśmiechem na japie.
GRINDCORE FOR LIFE
Lis
Moderator globalny

Lis 3 mies. temu

Hajasz coś ty taki złośliwy?
edi_gein

edi_gein 3 mies. temu

Furię biorę bez reszty i w ciemno. Snialnia zrobiła mi bardzo dobrze. Ciekaw jestem w która stronę pójdą i jak będzie wyglądał lajw. SDL is kaming!
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 2 mies. temu

Nie wiem na czym polega ruchanie fanów wg Hajasza. Czy wydawanie płyt wg własnego uznania to ruchanie fana? Czyli Ulver też rucha fanów. Zasadniczo to niemal każdy band to robi.
Co prawda ja naiwnie myślałem, że nabywca/ fan sam podejmuje decyzje, kupując płytę, ale tu pewnie jakieś podprogowe oddziaływanie być musi. Pomijam fiksację na męskich genitaliach. I odbycie. Coś musi być na rzeczy. ;-)
Furię sprawdzam przed kupnem, podobnie jak 99% innych kapel. To pewnie obawa przed chujem w dupie.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 2 mies. temu

Zsamot pisze:
2 mies. temu
Nie wiem na czym polega ruchanie fanów wg Hajasza.
Z tego co pamiętam np. na tym, że Dimmu Borgir nagrywa kolejną płytę taką samą, jak poprzednie.

Co do Furii - jestem ciekaw, chociaż faktycznie nie chciałbym, żeby zmienili się w drugi Koniec Pola.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 2 mies. temu

Gdzieś czytałem, że nie ma być tam wcale black metalu.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem

Wróć do „Black Metal”