Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

FDS (Fin de Siècle)

Vexatus

Obrazek
FDS (Fin de Siècle) to katowicka ekipa grająca Black Metal, która składa się głównie z ludków znanych z różnych innych projektów. Na koncie mają ciekawą EPkę "XII.07" i pełniaka, którego nie słyszałem.

Obrazek
Skład:
Namtar - Drums Furia, Kurhan, Massemord, Night of the World, ex-Niphates, ex-Quintessence of Hate, ex-Arkona, ex-Hatred Supreme
Nihil - Guitars Cssaba, Furia, Massemord, Morowe, Seagulls Insane and Swans Deceased Mining Out the Void, ex-Niphates, ex-Quintessence of Hate
Cień - Vocals

Dyskografia:
2009 - XII.07 [EP]
2011 - Nagranie z muzyką naiwną

MA: https://www.metal-archives.com/bands/FDS/3540296057

Tagi:
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Posłuchaj pełnego albumu bo lepszy i inny od wczesnych nagrań.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666

Ja uważam, że wcale nie lepszy - niespójny, rozwleczony, nudny, mi kompletnie nie wchodzi. A epka całkiem fajna.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

A ja to pierdolę i siedzę na księżycu.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Ja zgodzę się z Hajaszem - o ile EP jest bardzo ciekawa, o tyle pełniak FDS to mały majstersztyk. Kurewsko ciężki, surrealistyczny, wciągający w swój wykrzywiony świat... te same cechy sprawiają jednak jednocześnie, że nie jest to płyta najłatwiejsza w odbiorze, odsłuch kątem ucha nie bardzo wchodzi w grę.

Niespójne? Patrz post DiabelskiegoDoma.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666

Przed zakupem płyty słuchałem jakiegoś kawałka czy dwóch na youtube i sobie na ich podstawie wyobraziłem tę płytę. No i to był błąd bo wyobraziłem sobie zupełnie coś innego. Ten "wykrzywiony świat" do mnie nie trafia. Jednak płyty się nie pozbędę niech poczeka aż zmądrzeję.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Dla mnie epka i album na tym samym poziomie, tzn. jest dobrze i tylko dobrze. Panowie jak zwykle kombinują strasznie. Narazie robiłem może kilka podejść, więc nie jestem jakoś mocno osłuchany z tym projektem. Napewno do niego powrócę, bo moje oceny ich materiałów z czasem podskoczyły do góry.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Odkurzyłem niedawno kilka starszych płyt - w tym niektóre kolektywu Let the world burn.
Po Seagulls.. przyszła pora i na FDS.
I tak jak epka jest bardzo dobra, tak pełny album to już surrealistyczny majstersztyk, jak go ładnie podsumował @porwanie w satanistanie.
Nagranie z muzyką naiwną wchodzi mi po latach świetnie. Są momenty ostrzejsze, są i te bardziej klimatyczne przesiąknięte awangardą i chorymi wizjami.
Zarówno FDS jak i nadające na podobnych falach wspomniane Mewy wyprzedziły jak dla mnie czas w roku 2011 i w sumie nikt tak już nie zagrał w Polsce. Pomysły niby i są dalej (chociażby W śnialni) ale nie robią już chyba takiego wrażenia.
Z tego co widzę na wkładce cd w nagraniach uczestniczył również i Sars (zapewne na basie) ale (pewnie przypadkowo) pominięto chłopa na MA.Obrazek
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE