Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Lucifugum

Vexatus 5 lata temu

Obrazek

Lucifugum to utworzony w 1995 roku ukraiński projekt grający Black Metal.

Z pierwszego składu pozostał jedynie Igor Namchuk, który wiele lat temu zaprosił do współpracy także swoją żonę Elenę. Projekt istnieje i nagrywa regularnie do tej pory i ma na koncie całkiem spora ilość wydawnictw - głównie skupiają się na wydawaniu pełniaków i mają ich na koncie już kilkanaście. Styl Lucifugum jest dość specyficzny i nie każdemu maniakowi BM musi przypaść do gustu, ale warto zapoznać się z dokonaniami tego projektu.

Obrazek
Skład:
Khlyst - Lyrics (1995-present), Drum programming (2008-present), Vocals (2014-present)
Stabaath - Guitars, Bass (2004-present), Vocals (2004-2014), Keyboards (2005) ex-Hesperus
▼ Byli muzycy
Bal-a-Myth - Guitars, Bass (1995-2002) (R.I.P. 2002) ex-Munruthel (live), ex-MediuM, ex-Вече
Faunus - Vocals (1995-2001) ex-Detonator, ex-Violent Omen, ex-Vetche
▼ Muzycy koncertowi
Olexiy Doroshenko - Drums (1996) Друга Ріка
Arven - Keyboards (1996) ex-Astrofaes

Dyskografia:
1995 - The Kingdom Sorrow... Behind the Northern Wind [demo]
1996 - Gates of Nocticula [demo]
1996 - Path of Wolf [demo]
1997 - Path of the Wolf / Return of the Vampire Lord [split]
1997 - Сквозь равнодушное небо [demo]
1999 - Нахристихрящях (On the Sortilage of Christianity)
2000 - На крючья да в клочья! (On Hooks to Pieces!)
2001 - Instinct Prevelance [kompilacja]
2001 - ...а колесо всё cкрипит... (...and the Wheel Keeps Crunching...)
2002 - Клеймо эгоизма
2003 - Antidogmatic [EP]
2003 - ...Back to Chopped Down Roots
2003 - Социопат: Философия цинизма (Sociopath: Philosophy Cynicism)
2005 - Vector33
2005 - The Supreme Art of Genocide
2006 - Involtation
2007 - Sectane Satani
2008 - Acme Adeptum
2010 - Xa Heresy
2012 - Od Omut Serpenti
2014 - Sublimessiah
2016 - Agonia Agnosti
2018 - Infernalistica

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Lucifugum/8442
BC: https://lucifugum.bandcamp.com/music
BC: https://drakkar-productions-official.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus rok temu

W temacie cisza. Przez kilka lat nikt się nie zainteresował takim zacnym projektem? Smuteczek... :(
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

Zainteresował już dawno, ale nie weszło. Napisałeś, że styl "niestrawny" i faktycznie taki jest dla mnie. Za każdym razem, kiedy podchodzę do tej muzyki, mam wrażenie, że pomysł na nią, to tworzenie kawałków w oparciu o losowe przyciskanie strun palcami. Nie dostrzegam w tych dźwiękach żadnego zamysłu kompozycyjnego. Jedno wydawnictwo w sumie mi tylko weszło, Vector33, a od reszty się odbiłem, a było trochę tego, ponieważ nakupowałem kaset jeszcze bodajże ze sklepu Bad Taste, gdy istniał, i przedzierałem się przez te materiały z uporem maniaka. No, niestety. Ostatnio z wiadomych powodów postanowiłem szerzej poznać ukraińską scenę i Lucifugum zaliczam do grona tych mniej udanych tworów. Chociaż chyba otoczonych już kultem, więc Elena z mężem odbiorców mają. Ostatnio nawet robiłem do nich kolejne podejście ze 3 lata temu, kiedy koledze prowadzącemu distro black death promotion udało się wcisnąć mi Xa Heresy, ale przyniosłem to to do domu, odpaliłem raz i się na tym skończyło. Tyle, że wlepa z logiem kapeli była dodana do bookletu, więc do teraz jest przyklejona na drzwiach wejściowych do klatki w stanie właściwie nienaruszonym. Co ciekawe jej nikt nie próbował zdrapywać, podczas gdy wlepki z Żołnierzami Wyklętymi pozostawiły po sobie już tylko białą podkładkę z klejem, której nie dało się z tych drzwi usunąć. :D
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Summerisle

Summerisle rok temu

Obczajam właśnie pierwszy album "Нахристихрящях (On the Sortilage of Christianity)" i jest to całkiem spoko - może kojarzyć się ze starym Nokturnal Mortum, Dub Buk. Na obecną chwilę doosłucham do końca tej płyty i na razie dam sobie spokój. Słucha się tego spoko, ale nie mam teraz nastroju na tego typu bm, a nie chcę słuchać na siłę. Trochę mnie teraz denerwują te wszędobylskie klawisze. Liczę, że przyjdzie lepszy czas na głębsze poznanie Lucifugum, tym bardziej, że jak widzę na MA - naprodukowali tego sporo.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

Lucifugum bardzo lubię, ale też nie zawsze mam ochotę na ich muzykę. Nie jest to Black Metal jakoś specjalnie łatwo przyswajalny, ale jak już u mnie siądzie to potem przez trzy dni leci. :) Z ukraińskich projektów BM polecam КOCA, czyli to: https://www.metal-archives.com/bands/%D ... 0%B0/34194. Jest temat w odpowiednim dziale na forum.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696 rok temu

Lucifugum znam od kilkunastu lat i dla mnie była zawsze druga liga mocnej sceny ukraińskiej (kiedyś). Mieli wczucie do raw, bez nostalgicznego pierdzenia. Jak dla mnie bogata dyskografia odzwierciedla odtwórczość, ale mimo wszystko. jak ktoś ma chęć na grzanie w jedną mańkę ze wchodu to jak najbardziej. Proste jak budowa cepa. Ciężko jest polecić cokolwiek z dyskografii.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

W Chinach znają, dlatego wychodzą:

WAXGOAT382 Lucifugum (Ukr) - Gates of Nocticula - LP
WAXGOAT383 Lucifugum (Ukr) - Нахристихрящях (On the Sortilage of Christianity)
WAXGOAT384 Lucifugum (Ukr) - На крючья да в клочья! (On Hooks to Pieces!) - LP
WAXGOAT385 Lucifugum (Ukr) - ...а колесо всё cкрипит... (...and the Wheel Keeps Crunching...) - LP
WAXGOAT386 Lucifugum (Ukr) - Клеймо эгоизма - LP

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Wróć do „Black Metal”