Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Setherial

Hajasz 5 lata temu

Obrazek

Obrazek

Szwedzki Setherial powstał w 1993 roku i gra do dzisiaj co należy uznać za sukces. Grają szwedzki black metal więc z góry wiadomo, że chujnia. Skład zmieniał się więcej razy niż nastolatka zmienia majtki w tygodniu. Najlepsze w Setherial jest, że początki nie zwiastowały katastrofy.

Debiutanckie demo A Hail to the Faceless Angels z 1994 roku to ponad 20 min bardzo dobrego, szybkiego black metalu, który wstydu nie przynosił. Szybko zapamiętałem Setherial jako coś obiecującego i wreszcie obok Azhubham Haani wartego słuchania z łatką czysty black metal.

W 1996 roku wtedy jeszcze poważna Napalm Records wydaje debiutancki album Nord..., który zrywa panele z podłogi. Zajebisty szybki black metal z mądrym wykorzystaniem blastów i ścianą riffów a z pomiędzy tego jeszcze wyłania się zimna melodia. Wokalista wydziera ryja ile wlezie, gościnnie ryknął też Tagtgren i szybko po scenie Nord... zdobywa szacunek i aprobatę fanów.

Kolejny album z 1998 roku odrobinę słabszy od debiutu ale to wciąż najlepszy szwedzki black metal. Zmianie uległy teksty, które w stosunku do tych z Nord... są w całości po angielsku. Niestety ale od trzeciego albumu zjechali na samo dno, które w ich przypadku zdaje się nie mieć końca a kolejne płyty tylko to potwierdzają.

Szkoda bo Szwecja mogła mieć zajebisty zespół zamiast typowej szwedzkiej black metalowej sraki. Na szczęście zawsze można sobie odpalić Nord... i posłuchać jak powinien brzmieć czysty szwedzki black metal i dlaczego Marduk to gówno.

Skład:
Mysteriis - Guitars (1993-1998), Drums (1998-2011), Bass (2010-present) ex-Obscuratum, ex-Blackwinds, ex-In Battle, ex-Infernal
Kraath - Keyboards (1994), Vocals (1994-1999), Guitars (lead) (1999-present) Born for Burning, Sorghegard, ex-Egregori, ex-Blackwinds
▼ Byli muzycy
Devothan - Bass, Guitars (1993-1995) ex-Blot Mine, ex-Conquest
Zathanel - Drums (1993-1995), Bass (2001-2005) ex-Blot Mine, Vålnad Ur Rymd, ex-Born for Burning, ex-Sorhin, ex-Blackwinds, ex-Midvinter
Kheeroth - Vocals (1993-1995) ex-Midvinter, ex-Vålnad Ur Rymd
Thorn - Bass, Guitars (1995-1996) ex-Egregori, ex-Blot Mine
Moloch - Drums (1996-1998) (R.I.P. 2006) ex-In Battle, ex-Odhinn
Choronzon - Guitars (1996-2006) ex-Chaosdaemon, ex-Impious, Soulcinders, ex-Torchbearer, ex-Slightly Satanic
Sasrof - Bass (1998-2001) Diabolicum, Hyena, ex-Iscariot, ex-Bloodline, ex-Imperial
Wrath - Vocals (1999-2003) Naglfar, Bewitched, ex-Necrophobic (live), ex-Bloodline, ex-Midvinter
Infaustus - Vocals (2003-?) Cerecloth, Gluttony, Sorghegard, ex-Fenria, ex-Blackwinds, ex-Cavevomit, ex-Diabolical
Funestus Inferis - Bass (2005-2009) ex-Apostasy, ex-Divine Souls
Thurz - Guitars (2007-2010) Born for Burning, Inferiah, Sorghegard, ex-Conquest, ex-In Aeternum
Empyrion - Drums (2011-?) Ars Hmu, ex-Cynical Hatred
▼ Muzycy koncertowi
Atum - Drums (2010-present) Destruction Ritual, Divine Codex, Teeth and Thorns, VII Arcano, ex-Biastema, ex-Afterglow, ex-Cult of Vampyrism, ex-Horncrowned, ex-Impiety, ex-Kvntvr, ex-Lorn, ex-Tundra, ex-Vidharr, ex-Malfeitor
Guh.lu - Guitars (2010-present) Divine Codex, Xeper, Gorgoroth (live), Throne of Katarsis (live), Hell Terrorist, ex-Tanist, ex-Impiety

Dyskografia:
1994 - A Hail to the Faceless Angels [demo]
1995 - För dem mitt blod [EP]
1996 - Arte de Occulta [split]
1996 - Nord...
1998 - Lords of the Nightrealm
1999 - Hell Eternal
2003 - From the Ancient Ruins [kompilacja]
2003 - Endtime Divine
2006 - Death Triumphant
2008 - Nord... / Hell Eternal [kompilacja]
2010 - Ekpyrosis
2011 - Treason [EP]
2013 - Firestorms [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Setherial/1098
BC: https://helterskelterproductions.bandcamp.com/music
BC: https://setherial.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Musiałem na ten późniejszy okres trafić najpierw, bo mi się zawsze z totalnym gównem zespół kojarzył, a jakoś niedawno sprawdziłem sobie ten cały Nord... i rzeczywiście udany zimowy black. Trochę jednak zapomniałem o tym, bo też i jakoś niesamowicie nie porywał, albo ja już za stary na takie łojonko. Dawało w każdym razie radę i jak ktoś się delektuje surowizną to spędzi miłe chwile z tym wydawnictwem.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 5 lata temu

Naprawdę wiele razy próbowałem do nich podejść, ale ten zespół jest jednak daremny. Nawet z tym najlepszym Nord mam jakoś dziwnie - okładka miła dla oka, tytuł przepisowy, włączam i podoba mi się brzmienie, podobają riffy, wszystko ładnie... tyle, że nudzi mnie to, nim skończy się pierwszy kawałek, a cały klimat za każdym razem czemuś topnieje. Z kolei dwójka - od której zacząłem znajomość, gdy kolega z własnej inicjatywy nagrał mi ją na drugiej stronie taśmy z Nemesis Divina, o którą go poprosiłem - to już daremność w pełnej krasie, swoisty rekord w kategorii stosunku gorączkowego uwijania się całego zespołu do efektywności przedsiębranych zabiegów, ściana dźwięku, z którego mimo względnej czytelności absolutnie nic nie wynika. Gimnastyczny black metal.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, 10:41 przez porwanie w satanistanie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Ja w sumie lubię tą kapelę, ale fakt że jedyny naprawdę bardzo dobry materiał to "Nord", reszta różnie raz gorzej np. demko, epka "För dem mitt blod" czy "Endtime Divine" raz lepiej jak np. "Lords Of The Nightrealm" czy "Ekpyrosis". Większość ich muzyki można chyba ująć określeniem "norsecore" czyli typowym zblastowanym black metalem opartym na jednostajnym tremolo. Czasem lubię tego posłuchać, ale na dłuższą metę jednak nudzi. W szwedzkim black metalu Setherial to jednak średniak z przebłyskiem w postaci wspomnianego "Nord".
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Nic dodać, nic ująć Panowie. Lubię nawałnicę blastów, Setherial nudzi przeogromnie, szczerze to wolę już posłuchać Dark Funeral nawet tych ostatnich albumów niż tego ścierwa. Mi nawet ten Nord nie podchodzi.

Wróć do „Black Metal”