Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Czort

Hajasz 6 lata temu

Obrazek
Polski black metal ciągle na fali można powiedzieć i tam, gdzie już dawno zdechł w kolebkach powstania u nas ma się kurewsko dobrze czego przykładem jest kolejny tajemniczy przynajmniej dla mnie zespół Czort, o którym wiadomo tylko tyle, że pochodzą ze Śląska.

Jak, kto, gdzie, kiedy tego na razie nie wiadomo. A co kurwa wiadomo? Tylko tyle, że w tym roku wydali debiutancki album Czarna Ewangelia, który nie jest kolejnym klonem Mgły, Furii czy innych na tzw. topie. Czort gra black metal w stylu rodzimej Arkony co już jest zajebistym plusem bo twórcy black metalowego polskiego hymnu Pluję Na Twą Marność Psie w końcu doczekali się prawdziwego rywala. Czort jedzie pod Arkonę aż miło zarówno jeżeli chodzi o brzmienie a także teksty i używane słowa w nich. Już sobie zapisałem na karteczce parę ciekawych zwrotów a jest tego więcej tylko jeszcze brzmienie wokalu w kilku miejscach jest mocno nieczytelne ale w końcu to debiut. Fajnie, że potrafią zajebiście zaklnąć w tekście kiedy jest to wymagane albo aż się prosi. Słucham sobie tego dzisiaj i tak jak Biesy przeokrutnie mnie wynudziły tak Czort pierdoli konwenanse i gra pod tzw. "hit".

Nie boją się też zagrać mrocznego instrumentala jakim jest choćby ostatni numer Zima, który kasuje po całości cały ostatni album Stworz. Dobra robota panowie i oby tak dalej.

Dyskografia:
2018 - Czarna ewangelia

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Czort/3540434906
BC: https://czortbluznierca.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 6 lata temu

Po pobieżnym obadaniu materiału na Bandcamp mogę z całą pewnością napisać tyle, że całkiem niezłe to jest i zdecydowanie warte sprawdzenia. Kawałki dość chwytliwe, całkiem ciekawie zaaranżowane, polskie teksty jak najbardziej na plus... Coś mi tylko z brzmieniem nie pasuje - gitary tak trochę mało kąsają, a partii basu momentami trzeba się domyślać. :) Bardzo fajny materiał.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 6 lata temu

@Vexatus racja z tymi gitarami ale nawet z wokalem są właśnie takie momenty kiedy tak jakby zanikał i człowiek się domyśla co jest śpiewane. W końcu to debiut więc różnie jest.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 6 lata temu

Mam kota o takim imieniu.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 6 lata temu

Kupiłem sobie na koncercie lihego hama w Szczecinie ale materiał znam z bandcampa i całkiem to klawe granie. Żadne odkrycia tylko taka tam arkona jak słusznie powyżej w postach stoi.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 6 lata temu

Nie podszedł mi z początku ten Czort, nawet irytował, ale jak dzisiaj wybrałem się ze słuchawkami do lasu, to coś wreszcie zaskoczyło. W skali szkolnej stawiam Czarnej Ewangelii mocną czwórkę. Na plus przemawia oryginalna wibracja i zróżnicowanie kawałków, których raczej nie sposób ze sobą pomylić, bo każdy stanowi osobną historię. Tylko tego
Hajasz pisze:
6 lata temu
Czort jedzie pod Arkonę aż miło zarówno jeżeli chodzi o brzmienie a także teksty i używane słowa w nich.
za cholerę nie rozumiem, bo gdzie tu, poza sferą mentalno-tekstową, ta Arkona? Na moje ucho Czort gra mieszankę starego polskiego black metalu z patentami, które czuć względnie nowoczesnymi, religijnymi kapelami (sporo jest tych dysonansowych arpeggiów), gdzie stylu Arkony formalnie rzecz biorąc ciężko się doszukać, może poza sposobem sylabizowania tekstów. Teksty spoko, całościowo tworzą spójną wizję a jednocześnie każdy stanowi odrębną opowieść, wulgarnośc też jak najbardziej na miejscu, kupuję to.

Tylko czemu wydaje mi się nieodparcie, że Opętanych zew to zaawansowana przeróbka przeboju Buzu Squad?

:)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 6 lata temu

porwanie w satanistanie pisze:
6 lata temu
gdzie tu ta Arkona?
Przesłuchaj sobie Imperium a potem zaraz płytkę od Czort i odpowiedź się znajdzie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 6 lata temu

Znam dobrze Imperium, które jest płytą fenomenalną i jedyną w swoim rodzaju, i jakoś nie mam takich skojarzeń.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 6 lata temu

6 lata temu
Tylko czemu wydaje mi się nieodparcie, że Opętanych zew to zaawansowana przeróbka przeboju Buzu Squad?

:)
Buzu Squad jajebe przypomniałem sobie o istnieniu tego kawałka. Kiedyś toto oglądałem w Clipolu czy czymś w ten deseń. Ale skojarzenie oryginalne, trzeba chyba skonfrontować skoro tak :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Troszkę tak jest jak dla mnie, ale nic więcej Czorta nie słyszałem, dość pop-rockowe brzmienia rzeczywiście czasami ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Nikt

Nikt 6 lata temu

6 lata temu
Znam dobrze Imperium, które jest płytą fenomenalną i jedyną w swoim rodzaju, i jakoś nie mam takich skojarzeń.
+10000

A ten cały Czort to nuda jak sto chujów. Koło Arkony to to nawet nie stało w promieniu kilometra.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

@Hajasz Nie daj się złapać! Nie daj się nabrać! Nie daj się!
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż 6 lata temu

Zakupiłem nawet debiut, przesłuchałem ze 3 razy i.... nie zaskoczyła ta płytka. Stworz, choć to totalnie inna stylistyka, wpierdala toto na wczesny lancz. A Arkony to ja tutaj również nie słyszę (może to mój obustronny uraz akustyczny). Totalnym kałem tego też nazwać nie można, może dam Czortowiu jeszcze jedną szansę.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 6 lata temu

Nikt pisze:
6 lata temu
A ten cały Czort to nuda jak sto chujów. Koło Arkony to to nawet nie stało w promieniu kilometra.
No bo kurwa Arkona to taka mega kapela, która nagrała zajebisty debiut i pozostałe takie sobie płyty.
Odrowąż pisze: Zakupiłem nawet debiut, przesłuchałem ze 3 razy i.... nie zaskoczyła ta płytka. Stworz, choć to totalnie inna stylistyka, wpierdala toto na wczesny lancz.
To po co kupowałeś skoro taka lipa jak można było posłuchać w necie za free a za oszczędzone pieniądze kupić sobie kolejny egzemplarz Stworza z cyklu cztery pory roku ?

The Cream choć to totalnie inna stylistyka też jest lepsze a jakoś nie mam ich żadnej płyty.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Nikt

Nikt 6 lata temu

Hajasz pisze:
6 lata temu
No bo kurwa Arkona to taka mega kapela, która nagrała zajebisty debiut i pozostałe takie sobie płyty.
Debiut Arkony to arcydzieło na tyle enigmatyczne i specyficzne pod każdy względem, że prawdopodobnie długo w polskim bm nie będzie płyty, która będzie cechować się tak wyjątkową specyfiką. Późniejsze płyty choć nie tak dobre, nadal miały w sobie TEN pierwiastek.

A na pewno nie ma go jakiś Czort, w którym nie ma krzty oryginalności, jest zwyczajnie nudny jak z flaki z olejem. Włączyłem to to i po trzech utworach zorientowałem się, że coś nadal leci. Może dlatego, że słyszałem tego typu zespoły milion razy.

No ale żeby dostosować się do regulaminu forum - szanuję twój gust!
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż 6 lata temu

Hajasz pisze:
6 lata temu
Nikt pisze:
6 lata temu
Odrowąż pisze: Zakupiłem nawet debiut, przesłuchałem ze 3 razy i.... nie zaskoczyła ta płytka. Stworz, choć to totalnie inna stylistyka, wpierdala toto na wczesny lancz.
To po co kupowałeś skoro taka lipa jak można było posłuchać w necie za free a za oszczędzone pieniądze kupić sobie kolejny egzemplarz Stworza z cyklu cztery pory roku ?
The Cream choć to totalnie inna stylistyka też jest lepsze a jakoś nie mam ich żadnej płyty.
Bo lubię czasami kupić w ciemno. A numer dostępny w necie przed całością (czyli pierwszy) był całkiem spoko. Potem jest już tylko gorzej.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk 4 lata temu

Słucham sobie nowej płyty i podoba mi się to granie. Jak wyjdzie Martwa Aura to sobie chyba sprawię.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 4 lata temu

Dla zainteresowanych. :)
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot 2 lata temu

A mi się podoba...

Te gitary niczym stare płyty z lat 90-tych. Gdzie tak naprawdę okazjonalne klawisze i wokale były czytelne. Jest w tym klimat i jest w tym jakiś głębszy sens. Dla mnie bardzo dobry debiut. A kogo i skąd? Nie ma to żadnego znaczenia.

To i tak muzyka, gdzie emocje, chwilowy nastrój najwięcej znaczą. W kategoriach kompozycji czy rozbioru na elementy proste to byłaby tragedia.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.

Wróć do „Black Metal”