Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Délétère

Vexatus

Obrazek
Délétère to kanadyjski zespół z gatunku Black Metal rezydujący w prowincji Quebec. Muzycy zaangażowani w projekt udzielają się także w innych zespołach. Na koncie demka, EPka i jeden pełniak "Les heures de la peste". Na tle innych zespołów tej lokalnej sceny Délétère wyróżnia się nieco brudniejszym i surowszym brzmieniem.

Dyskografia:
2012 - Inopia et Morbo [demo]
2013 - Sacrificium Necrothytum [demo]
2015 - Les heures de la peste
2015 - De Ritibus Morbiferis - Demo Compendium [kompilacja]
2017 - Per Aspera ad Pestilentiam [EP]
2018 - De Horae Leprae

Skład:
Atheos - Guitars, Bass Monarque, Eos (live), ex-Pestroyer, ex-Forteresse (live), ex-Angstorm
Thorleïf - Vocals, Drums, Keyboards (2009-present) Aurore, Valknacht, ex-Angstorm, ex-Utlagr
▼ Muzycy koncertowi
Kaedes - Drums (2014-2018) Soiled by Blood, Monarque (live), ex-Hiverna, ex-Demona
Matoleos - Drums (2014-present) Valknacht, ex-Hiverna
G. - Guitars (2014-present) Eos, Wendess, Crépuscule (live), Tchornobog (live), ex-Forteresse (live)
Anhidar - Guitars (2014-present) Monarque (live), ex-Pestroyer, ex-Singur Fiinta
MA: https://www.metal-archives.com/bands/D% ... 3540356170
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Już się zaopatruję w ten materiał.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Widząc milion akcentów w różne strony w nazwie myślałem, że jakieś epigony LLN-ów to będą i ostatecznie jakoś daleko w tym przypuszczeniu nie byłem, bo - owszem - panowie z Kanady grają surowe melodyjkowanie.

Spoko płyta ten Les heures de la peste, tylko szczerze powiem - 5 raz leci i już mi się chyba zdążyła znudzić, bo choć zgrabnie, to jednak skaczą między swoimi kolejnymi (zacnymi) inspiracjami z kawałka na kawałek. I tak w drugim kawałku windirowe folkowanie na parapetach, a na koniec albumu motyw z Lustmord and Wargasm Cradle of Filth (ten z Requiem dla Snu, przez Arckanum też zagrany). Innych sprawdzonych chwytów też nie zabrakło, ale nie chce mi się ślęczeć nad tym i wyliczać.

Na dłuższą metę trochę męczenie buły.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jeśli dla kogoś to jednak nie jest męczenie buły na dłuższą metę, albo woli krótsze dystanse to Délétère zapodało w czerwcu drugi album o tytule De Horae Leprae, znaczy się pewnie jaka godzina trędowatych, ewentualnie od biedy ichni horał.

Obrazek
Album wyszedł 15 czerwca nakładem kanadyjskiej Sepulchral Productions tak w jewelu, jak i w limitowanym do 500 sztuk digi.

Posłuchać i przeczytać wywiad po angielsku można pod linkiem: https://www.indymetalvault.com/2018/06/ ... ae-leprae/
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Oba albumy to straszny paździerz a ja nawet nie wiedziałem, że słucham nowiutki trzeci album Songes D'une Nuit Souill​é​e. Czego można się spodziewać po zespole z taką fotką?
Obrazek
No a tu jednak ów dziwaki ukazują oblicze, że jednak potrafią. Mocno wyeksponowane gary już mi robią dobrze. Są chóry i chórki. Też ładnie. To dalej black metal i im dalej w głąb płyty tym bardziej zaczyna zgrzytać. Czy jest jakiś pozytyw? No jest koleś drugi od lewej co wygląda jak syn Hitlera.

GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

^O proszę, coś nowego.
Nie wracam może do nich tak często jak do innych blackmetalowców z Quebecku, czyli ulubionych Csejthe i Forteresse,...ale debiut Les heures de la peste to niezła płyta, której czegoś tam zabrakło ... - głównie myślę przez średnią produkcję.
Ciekawe jak tym razem.
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride