Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Kaevum

Vexatus 5 lata temu

Obrazek
Kaevum to utworzony w 2007 roku norweski twór tworzący prosty Black Metal z bardzo specyficznym klimatem. Zespół rezyduje za kołem podbiegunowym w Tromsø po sąsiedzku z Geirem Jenssenem z Biosphere, ale tworzą za pośrednictwem swojej muzyki zupełnie inną atmosferę. :) Na koncie dwa demka, pełniak "Natur" oraz kompilacja demek wzbogacona o dodatkowy kawałek. Polecam szczególnie pełniaka - prosty i surowy Black Metal z bardzo dobrymi wokalami (dodatkowo w kilku miejscach czyste zaśpiewy). Demka też są całkiem niezłe. Zespół wybitnie mało znany i szkoda, bo budują na tym jedynym pełniaku całkiem ciekawy klimat.

Obrazek
Skład:
Overgrep - Drums (2007-present)
Nekrosoldat - Guitars (2007-present) Nordvrede, ex-Ilse Koch, ex-Sultedöd
Nordhauk - Vocals (2007-present)
▼ Byli muzycy
Haerfar - Guitars (2007-2012) Knust, ex-Antaios, ex-Nordvrede
Dyskografia:
2008 - Prakt [demo]
2010 - Nordnorsk hatmusikk [demo]
2012 - Natur
2013 - Kosmos erwache [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Kaevum/3540269450

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Bardzo lubię, zarówno Kaevum, jak i drugi zespół tych gości czyli Nordvrede. Moim skromnym zdaniem obok zespołów z Trondheim są to jedne z ciekawszych na współczesnej norweskiej scenie black metalowej. Zgadzam się również, że jest to mało znany zespół, aczkolwiek wiem, że i na masterfulu się o nich wzmianki pojawiały swego czasu, jak również np. na forum NWN!

Nawet nie pamiętam czy to nie ja zakładałem ich profil na RYM ;), na pewno współtworzyłem go.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 5 lata temu

Materiał z demosów jest całkiem niezły, ale dupy nie urywa. Za to pełniak jest po prostu świetny - sam nie wiem z czego to wynika. :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Ja mam jeszcze dziwniej, bo "Prakt" i "Nordnorsk Hattmusikk" oddzielnie słabiej oceniłem, niż kompilację "Kosmos Erwache" :D Natomiast pełniak "Natur" wydaje się być odrobinę lepszy od składaka.

U mnie występuje skrzywienie w kierunku norweskiej sceny black metalowej tak ogólnie, stąd i tak pewnie oceny są wygórowane w stosunku do tego jak inni ludzie to słyszą.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Kapela jest myślę mało znana z tego powodu też, że mają, jak by nie było, mocno totalitarny, żeby nie powiedzieć, że neonazi image, o którym @Vexatus skrupulatnie nigdy nie wspomina przy zakładaniu wątków :D Tzn. osobiście nie jestem w pełni przekonany, co do tego neonazizmu, ale jest to taki dość militarny black ojczyźniany ;) Muzycznie wysoki poziom, niewątpliwie.

Zakładam, że kto wydaje Darker Than Black, ten w oczach wielu jest neonazista, bo Bracia Absurdowczy nie mają innych znajomych ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 5 lata temu

bardzo przyjemnie się tego słucha - pełniak zdarza się że i ze dwa razy się z rzędu zakręci( rzadko słucham czegoś dwa razy, chyba,że to 7''EP), bo to klawa rzecz jest. Kto nie zna myrsz nadrabiać zaległe ości i poznawać, słuchać.
Wędrowycz pisze:
5 lata temu
Zgadzam się również, że jest to mało znany zespół, aczkolwiek wiem, że i na masterfulu się o nich wzmianki pojawiały swego czasu, jak również np. na forum NWN!

Nawet nie pamiętam czy to nie ja zakładałem ich profil na RYM ;), napewno współtworzyłem go.
A to szybkie tropienie śledzenie - zatem niejaki Ordinance Waść jest? :D

Dobra załoga to się przewija na wszelkich forach.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

@Metalized poprzedni adres forum po zaoraniu starego to był ordinance.5v.pl, więc raczej tak :P
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
@Metalized poprzedni adres forum po zaoraniu starego to był ordinance.5v.pl, więc raczej tak :P
Nie wiem, nie znam się, ze wsi jestem, ja nietutejszy :D Nie wiedziałem tegoż ale już wiem :D
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
Kapela jest myślę mało znana z tego powodu też, że mają, jak by nie było, mocno totalitarny, żeby nie powiedzieć, że neonazi image, o którym @Vexatus skrupulatnie nigdy nie wspomina przy zakładaniu wątków :D
Gdzie Ty tam widzisz jakieś totalitaryzmy i neonazizmy? Poza tym tak to napisałeś jakbym sam był neonazistą i cichaczem na forum promował jakieś ideologie - z poglądami leśnych debili z Waffel SS o których jest ostatnio głośno nie mam nic wspólnego.
yog pisze:
5 lata temu
Tzn. osobiście nie jestem w pełni przekonany, co do tego neonazizmu, ale jest to taki dość militarny black ojczyźniany ;) Muzycznie wysoki poziom, niewątpliwie.
Pomyliło Ci się zapewne z innym projektem powiązanym personalnie, czyli Nordvrede.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 5 lata temu

Na pierwszy oka rzut na okładki to i może takie wrażenie da rady odnieść. Orły jakieś, babsko jak z plakatu reklamującego nabór do Lebensborn. Liryki chlorella wi, bo norweski nie znaju a nigdy nie wpadłem, aby wrzucic teksty do gugl translejta.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Może te okładki, bo laska aryjska do bólu. Dwa inne wydawnictwa też poganki/chłopki/aryjki. Kult krwi jak się patrzy. Okładka z krukiem militarna w chuj. Dla mnie to tytuły + arty już dość mocno kierują w klimaty filmów Leni Riefenstahl ;)

@Vexatus raczej w drugą stronę, cichaczem nie wspominał, aby nikt się z forumowego lewactwa nie zraził i dał szansę muzyce.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Metalized pisze:
5 lata temu
A to szybkie tropienie śledzenie - zatem niejaki Ordinance Waść jest? :D

Dobra załoga to się przewija na wszelkich forach.
Dobry z Ciebie Sherlock :D tak jest
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Po 10 latach od pełniaka ukazała się epka Fedrelandets Alter, jakiś już czas temu w Darker than Black.

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

Nowy materiał niedługo będzie słuchany. Szkoda, że pod szyldem Nordvrede nic się nie ukazało już od dłuższego czasu...
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz rok temu

Mnie ta epka rozczarowała jakoś. Co do Nordvrede to też chętnie bym coś nowego posłuchał.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 dni temu

Nowy numer Kaevum.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 dni temu

Dawno niczego nie wydali. Zapowiedź jakiegoś większego materiału? Na pełniaka to raczej nie ma co liczyć, bo od ostatniego ponad 10 lat minęło, ale może jakaś EPka?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 dni temu

Vexatus pisze:
2 dni temu
Dawno niczego nie wydali.
Półtora roku to faktycznie strasznie dawno :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 dni temu

No niby EPka jest, ale ten materiał jednym uchem wpada i drugim wypada.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 22 godz. temu

Warto dodać, że nowy album ukaże się równo z repressem „Natur” oraz EPki „Fedrelandets alter”.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 21 godz. temu

Będzie nowy album? Bardzo mnie to cieszy. Pierwszego pełniaka bardzo lubię - proso, dość surowo i z klimatem. A kiedy ten nowy pełniak ma się pojawić?😜

Wróć do „Black Metal”