Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Nasheim

Hajasz 5 lata temu

Obrazek

Obrazek

Nasheim to obecnie jednoosobowy twór ze Szwecji, który (kurwa jak to możliwe) potrafi grać zajebisty black metal. Black metal z gatunku atmosfera, klimat i depresja i w każdej z tych części wychodzi to rewelacyjnie. Wydali dwa dema, jakiś split i coś tam jeszcze ale ja ich poznałem z jedynej płyty z 2014 roku Solens vemod zawierającej cztery w chuj długie kawałki (całość trwa 50 min). No i tak sobie płynie ten ich black metal, ciary idą po plecach a żyletki same otwierają żyły. Bez żadnego pośpiechu, bez wycia wilków i szumu wichru. Czasem tylko posępnie jękną skrzypce i jeszcze coś tam a muzyka sobie nadal gra bez pośpiechu a na dworze już -12 stopni. No kurwa jestem pod wrażeniem.

Dyskografia:
2003 - Evighet [demo]
2004 - Undergång [demo]
2004 - Evighet / Undergång [kompilacja]
2007 - Angantyr / Nasheim [split]
2014 - Solens vemod
2019 - Jord och aska

Skład:
Erik Grahn - Bass, Guitars, Vocals ex-Lethal, ex-Envenomed, ex-Witches' Coven, ex-The Forever Season, ex-Variabel Parabel
▼ Byli muzycy
Mikael Markström - Bass, Vocals Lethal
Nicklas Holmgren - Drums Lethal, ex-Embracing
Andreas Wikström - Guitars Screamer, ex-Cruoris, ex-Stoneload
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Nasheim/10284
BC: https://nasheim.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Mam w kolekcji składaka "Evighet/Undergång", którego kupiłem dawno temu zachęcony opiniami i się nie zawiodłem. Niektórzy wręcz porównywali Nasheim do Bathory. Poza tym znam także pozostałe materiały, co prawda dawno nie słuchałem, ale podobnie jak na Tobie @Hajasz zrobiła ta kapela/projekt spore wrażenie. Trzeba będzie odświeżyć i zobaczyć jak się z nią obszedł czas.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Nikt

Nikt 5 lata temu

Trzeci utwór na Solens Vemod całkiem zajebisty, bo z tego co pamiętam, reszta już nie miała takiej siły przebicia.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

To źle pamiętasz.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Nikt

Nikt 5 lata temu

Dobrze
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Nawet to niezłe, ale mielizny się zdarzają. Posłuchałem od tej jednoosobowej hordy splita z duńskim Angantyr i tego Solens vemod, jedynego pełnego albumu Nasheim. Granie usytuowane między jakimiś nowoczesnymi atmosferykami pokroju Woods of Desolation a późnym Burzum typu Belus. Wokal spoko, ale bez najmniejszej podniety. Wspomniane wcześniej Bathory to tak symbolicznie może, bo pogańskie granie ;) Brzmienie krystaliczne niczym woda w rześkim strumieniu. Muzyka z gatunku świetlistych black metali, na pozytywnie, pewnie w gust hipsterów. Nic nowego ani wybitnego, ot solidne rzemiosło, które można odpalić raz na jakiś czas, bo się zdarzy ładna melodyjka. Niestety kawałki od 10 do 25 minut nie są równe i męczą. Trzeci kawałek na płytce ciut bardziej zróżnicowany, jakieś akustyki, chórki dochodzą, ale dalej poza przekatowane już wielokrotnie patenty ta muza nie wychodzi. Są też oczywiście drudkhowe folki, w zasadzie ostatni kawałek brzmi, jak echo któregoś z utworów na Songs of Grief and Solitude w wersji bardziej post-rockowej.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 4 lata temu

Widzę, że zmieniłeś zdanie o kapeli - na poprzednim forum bardziej ci sie podobało, zresztą nie tylko tobie ... tuż po wydaniu, po wzmożonej reklamie z mojej strony, debiutancki album przeżył nawet swój mały hajp i znalazł kilu zwolenników na forum.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Pewnie znak jakości Mikko Aspy, ładna okładeczka robi swoje, a tak za dużo to w tym nie ma, żeby kawałki po 13 minut z tego napierdalać. Milion innych kapel to samo robi :P

PS. Nawet nie pamiętałem, że tego wcześniej słuchałem ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 4 lata temu

Pięć lat minęło od poprzedniego pełniaka Szweda, więc może i niektórzy zapomnieli, że im się debiutancki album podobał. Następca Solens vemod, podobnie jak poprzednik, ukaże się nakładem Northern Silence Productions 22 lutego pt. Jord och aska.

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

Strasznie brzydka okładka, choć sama kapela bardzo spoko, więc zapewne sprawdzę mimo wszystko :)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 3 lata temu

I co słuchał ktoś nowego albumu, czy jeszcze nikt się nie pokusił przez pół roku?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Ja słuchałem i wynudził mnie setnie, o ile się nie mylę ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 3 lata temu

Przy BM-u od ciebie @yog oczekuje się jednoznacznych odpowiedzi, a nie gdybania. W ten sposób tracisz na respekcie bycia forumowym ekspertem w dziedzinie BM-u.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Ale co tu wypisywać, było już to tysiąc razy grane tylko z większym polotem.

Wróć do „Black Metal”