Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Skitliv

Vexatus 5 lata temu

Obrazek
Skitliv to utworzony w 2005 roku szwedzki projekt z gatunku szeroko pojetego Black Metalu, za który odpowiadają między innymi tak znane persony jak Kvarforth i Maniac. :) Jak na razie mają na koncie 3 EPki i całkiem udanego jednego pełniaka "Skandinavisk misantropi". Podobno skład pracuje nad nowym pełniakiem - czas najwyższy, bo poprzednia duża płyta wyszła gdzieś tak z 10 lat temu.

Obrazek
Dyskografia:
2007 - Demo 2007 [demo]
2007 - Kristiansen and Kvarforth Swim in the Sea of Equilibrium While Waiting [EP]
2008 - Amfetamin [EP]
2009 - Skandinavisk misantropi
2010 - Bloodletting [EP]

Skład:
Ingvar Magnusson - Guitars (2005-present) ex-Sehnsucht
Niklas Kvarforth - Guitars, Vocals (backing) (2005-present) Shining, ex-Funeral Dirge, Niklas Kvarforth, ex-Bethlehem, ex-Den Saakaldte, ex-Diabolicum, ex-Ondskapt, ex-Incinerate / Tyrant
Maniac - Vocals (lead), Guitars (2005-present) Voluspå, ex-Bomberos, ex-Sehnsucht, ex-Wurdulak, Maniac, ex-Mayhem, ex-Eibon, ex-Fleshwounds, ex-Septic Cunts, ex-Status Fatal
Dag Otto - Drums (2008-present) ex-Haust
▼ Byli muzycy
Spacebrain - Bass
Tore Moren - Bass Wild Willy's Gang, ex-Carnivora, Tore St. Moren, ex-Arcturus, ex-Exorcism, ex-Jorn
The Blanco - Drums ex-Absurd², Happy Dagger, Kvelertak, Silver, The Good the Bad and the Zugly
Wedebrand - Drums Born for Burning, ex-Shining
Trish - Drums Elände, Gestalte, Hinsides, Nidvind, Nigrum Ignis Circuli, Urarv, Bode Preto (live), Craft (live), Nekrodelirium (live), ex-DödsÄngel, ex-Asagraum, ex-Djevelkult, ex-Gate to Khaos, ex-Mök, ex-Sisters of Suffocation, ex-Isvind (live), ex-Nattefrost (live), ex-Svartedød
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Skitliv/113068
BC: https://skitlivsom.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Mocno obskurny black/doom z mizantropijnym klimatem. Strasznie dawno nie obcowałem z pełniakiem (jedynym matexem który znam) ale atmosfera numerów tam zawartych bardzo do mnie swego czasu przemawiała.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Ano właśnie, kolega @DiabelskiDom zapodał dwa słowa klucze "obskurny" i "mizantropijny". O ile te pierwsze dwie epki dość średnio mi robiły, to pełniaka pamiętam że swego czasu mocno katowałem. Co prawda po dłuższym czasie emocje opadły i z tego co widzę, ocena "Skandinavisk Misantropi" spadła na dobrą. Fajnie, że @Vexatus zapodałeś temat, bo będzie pretekst do odświeżenia i zrewidowania swoich odczuć wobec tego projektu.
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis 5 lata temu

Pamiętam że gdzieś tam udzielał się Tibet. Podobnie jak Diabelski nie słuchałem całe lata, jak wrócę to coś dopiszę.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 5 lata temu

Skitliv oznacza Shitty Life, czyli gówniane życie. Skandinavisk misantropi - skandynawską mizantropię. Mizantropia czyli ładne słowo na nienawidzę wszystkich jednakowo, pasuje do opisu muzyki idealnie. Jak na takie klimaty to jest to projekt o dość wysokiej klasie - mówię oczywiście o pełniaku, bo EP-ka z falami na okładce była przeciętna.

Na całe szczęście główną osobą odpowiedzialną za wokale jest Maniac. Niklas Kvarforth wykonuje jedynie wokale uzupełniające i kurcze, w takiej roli nawet daje radę i nie wkurwia! Zespół uzupełnia gitarzysta znany z Sehnsucht(noise/dark ambientowy projekt gdzie udziela się także żona Maniaca). Na perkusji jakiś Dag Otto, ale tego pana nie znam.

Projekt to niejako powrót Maniaka do żywych, bo przecież po odejściu z Mayhem pograł trochę w Voluspå i Wurdulaku i słuch o nim zaginął. Wielka szkoda by była dla metalu gdyby całkowicie przestał się gdziekolwiek udzielać. Gość ma charakterystyczny styl i za to go szanuję. Ciekawe czy prywatnie też jest takim świrem ;)
PanLisek pisze:Pamiętam że gdzieś tam udzielał się Tibet.
Epka Amfetamine, ponoć jakieś nagranie "live" Current 93 jest tam wykorzystane czy coś w ten deseń. Mocno pokręcone.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

pp3088 pisze:
5 lata temu
Ciekawe czy prywatnie też jest takim świrem ;)
Raczej tak, Necrobutcher o nim mówił, że wkurwiał go niesamowicie w późniejszym okresie wspólnej gry. Jakiś wywiad z nim widziałem przeprowadzany przez Thurstona Moore'a z okazji premiery w jego wydawnictwie książki Necro.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 4 lata temu

pp3088 pisze:
5 lata temu
PanLisek pisze:Pamiętam że gdzieś tam udzielał się Tibet.
Epka Amfetamine, ponoć jakieś nagranie "live" Current 93 jest tam wykorzystane czy coś w ten deseń. Mocno pokręcone.
Jakiś tam Tibet nie jest ważny. Andrew Liles panowie.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 4 lata temu

Fajny sludge doom. Taki Sumac połączony z Correction House. Naprawdę bardzo mnie się to podoba. Trochę naiwne.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 4 lata temu

Ryszard pisze:
4 lata temu
Fajny sludge doom. Taki Sumac połączony z Correction House. Naprawdę bardzo mnie się to podoba. Trochę naiwne.
Znowu słucham debiutu, dorzucę Cobalt i Today is the Day... Aż dziwota że nie wyklinana od hipsterskich płyta :mrgreen:
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!

Wróć do „Black Metal”