Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Varmia

TITELITURY

Obrazek

Obrazek

Nazwa zespołu w zasadzie mówi wszystko, a jeśli dodać do tego, że panowie lubią czuć się u siebie jak w lesie, nawet jeśli to "u siebie" miałoby oznaczać scenę muzyczną, można odnieść wrażenie, że Varmia, to kolejna banda niedojebanych leśnych trolli, którym się zdaje, że kiczowata muzyka i wsiurski image przenoszą ich oraz słuchaczy w wyidealizowany świat szyskozbrojnych. Jednak nic bardziej mylnego Kochane Metale. Bo choć dłubiący w Varmii muzycy mogą wydawać się nieco przaśni w swoich lnianych koszulach...

Obrazek
...to tworzą muzykę, której zdecydowane daleko do przaśności, a i pewnikiem nie słuchają jej żydzi podczas święta przaśników, choć zapewne niejedna prząśniczka wystawiłaby przy tych dźwiękach chętnie kuperek na sianie.

Varmia zadebiutowała prawie okrąglutki rok temu długograjem "Z mar twych" , ja odkryłem płytę dopiero teraz i jestem zachwycony tym pierwszym krokiem postawionym w muzycznej karierze. Jest bardzo ostro, jest czysty zaśpiew który nie fałszuje, zmiana temp, wkrada się trochę melodii. Słyszę tu dalekie echa Dordeduh, słyszę momentami "Esperalem tkane", ale i tak znacznie bardziej mi się podoba. Zresztą posłuchajcie sami, co się będę mądrzył.

Płyta przeszła bez echa, ale teraz chłopaki podpisali umowę z Pagan Records, więc o następnej na pewno usłyszycie. Jeśli będzie tak świetna jak pierwsza, to już pozostanie sukcesem, a jeśli lepsza i panowie pójdą do przodu, to będziemy mieli do czynienia z najlepszą kapelą "pagan bm" w kraju. Wcale nie blefuję. Jestem zachwycony, słucham tego w kółko od paru dni i nie mogę się oderwać. A ponieważ ekipa pochodzi z Olsztyna, naturalnym jest pytanie: Hajasz znasz?

Skład:
Piotr - Percussion, Tagelharpa, Didgeridoo, Goat horn, Wooden tube, Krivula, Vocals (backing) (2016-present)
Lasota - Vocals, Guitars, Guitars (acoustic) (2016-present) ex-Insidius
Aleksander Chodkowski - Bass, Vocals (backing) (2020-present) Marazm
Michał Andrzejczyk - Drums (2020-present) Deithwen, Insidius, Tiberius, Disloyal (live), War-saw (live)
▼ Byli muzycy
Ćwiara - Bass, Guitars (acoustic), Vocals (backing) (2016-2020)
Kruszyn - Drums (2016-2020) Clayseny
▼ Muzycy koncertowi
Michał Andrzejczyk - Drums (2017-2020) Deithwen, Insidius, Tiberius, Disloyal (live), War-saw (live)
Dyskografia:
2017 - Z mar twych
2018 - W ciele nie
2020 - Bielmo [single]
2021 - Bal Lada

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Varmia/3540422761
BC: https://vianocturna.bandcamp.com/music
BC: https://paganrecords.bandcamp.com/music
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
twi

twi

Jedna z lepszych płytek zeszłego roku w naszej krainie i co rusz wraca do odsłuchu.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

TITELITURY pisze: A ponieważ ekipa pochodzi z Olsztyna, naturalnym jest pytanie : Hajasz znasz ?
Hajasz zna, ale nie szanuje, bo nie wydali debiutu w NCR. ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Być może, ale nasz Mentor nie odpowie tak, czy siak, bo mnie nie lubi. :(
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Vexatus pisze: 6 lat temu Hajasz zna, ale nie szanuje, bo nie wydali debiutu w NCR. ;)
Hajasz zna i nawet lubi lecz kult byłby większy gdyby wszystko było czarno białe z logiem NCR.
TITELITURY pisze: Być może, ale nasz Mentor nie odpowie tak, czy siak, bo mnie nie lubi. :(
Masz dzisiaj jakiś zły dzień czy co ?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Słucham metalu - ja mam zawsze złe dni. AAAAARRRRGGGGHHHHH !!!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Drugi album, o tytule W ciele nie, ukaże się 20 kwietnia nakładem Pagan Records.

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
MVA

MVA

Okładka bardzo dobra, lecz nazwa albumu nieco na siłę.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

MVA pisze: 6 lat temu Okładka bardzo dobra, lecz nazwa albumu nieco na siłę.
PIERD
O
LIŻ
(no offence bro ;))

Bardzo dobre granie, chociaż wyrywkowo posłuchałem, a już lubię. Thx za temat, bo sam pewnie albo bym na kapelę nie wpadł, albo poznał po bardzo długim czasie. Ten forum się jednak na coś przydaje.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

To mi, mi zawdzięczasz znajomość tego bandu. Oni słuchają tu tylko war metalu oraz klonów Portal !
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

TITELITURY pisze: 6 lat temu To mi, mi zawdzięczasz znajomość tego bandu. Oni słuchają tu tylko war metalu oraz klonów Portal !
hahaha dokładnie tak wygląda gust 90% tutejszych bywalców
MVA

MVA

Ja nie słucham niczego bo z wyboru całe dnie chodzę w stoperach. Dzisiejsza muzyka nie zasługuje na mą uwagę. Taki jestem arternatywny. Kto przebije?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

pewnie się znajdzie jakiś warmetalowiec, co prócz stoperów popierdala w masce gazowej i w goglach przeciw radioaktywnym pyłkom ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Posłuchałem i nawet mi się podoba. Trochę drażnią te death metalowe partie, bo są na siłę i niepotrzebne. To znaczy są z takiego death metalu, jak ja nie za bardzo lubię. Natomiast gdy grają jak krzyżówka starej Furii i nowszego Destroyer666 są całkiem smakowite.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

A mnie to właśnie kręci. Im dłużej słucham tego albumu, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że stylistycznie daleko odeszli od "paganmetalowej średniej". Zmienić teksty i okładkę na jakąś z cycatym kozłem i już gównojady trzepałyby kapucyna, wieszcząc odkrycie perełki w podziemiu. Takiego właśnie "pagan bm" mi brakowało na rodzimej scenie. Trafia w mój gust jak Breivik w młodocianych marksistów.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kurde trzeba obadać chyba tę Varmię, bo że taki @deathwhore nawet będzie chwalił, to się nie spodziewałem.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Włączyłem z zamiarem odśnieżania troszeczkę, chciałem dać równowagę dla zachwytów. Nie dało rady, za dobrzy są.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Kiepska ta nowa Varmia. Debiutancki album o wiele lepszy bo jakiś taki bardziej spójny stylistycznie a tu wszystkiego po trochu a najwięcej Enslaved i to takiego, którego nie lubię. Zamiast W Ciele Nie lepszym tytułem mogło być Wdupienie. Do kasacji sru poleciało.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Pierdolenie tam. Album jest zajebiście jednorodny. Cały czas panowie szybko lecą z tematem i generalnie u innych by mnie takie coś znudziło, ale tu mamy za to zajebiste, wpadające w ucho riffy, a różnorodność jest w wokalach. Konkretny wpierdol na najwyższym, blackmetalowym poziomie. Tak grała Furia w początkach swojej działalności, zanim jeszcze zostali "artystami", czyli w latach swojej świetności. Ani chwili nudy przez te 50 minut. Wokale zgrane z muzyką, w jednym kawałku zajebiście wkomponowane ludowe skrzypce; dla mnie to już album roku jeśli chodzi o bm na rodzimym poletku i baaaardzo wątpię, żeby któraś z tych "modnych" kapel, których "wypada słuchać" żeby mieć długowłosych kolegów, mogła to zmienić.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Grali przed (Sieg) Hail Spirit Noir ostatnio, o wiele lepsze niż się spodziewałem przed usłyszeniem muzyki. Ale i tak najjaśniejszym punktem tego zespołu była dziewczyna/żona jednego z muzyków, taka słodka blondynka co chodziła i cykała fotki ;)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Ja ich poznałem "U Bazyla" przed Amorphis (skąd takie zestawienie nie wiem, no ale promo dla Varmii niezłe) tam miałem podobnie jak @DiabelskiDom że wszystko to brzmiało i wyglądało (:D) o wiele lepiej niż sobie to wyobrażałem. Wciągnęli mnie wtedy dość ostro w swoją muze. Pamiętam, że kiedy Amorphis wchodził na scenę postanowiłem jeszcze papieroska spalić, a tam na zewnątrz tylko ekipa Varmii siedziała. Wrażenie robi postura tego Pana, który na koncertach gra na tych różnych instrumentach, ale tka naprawdę zacząłem konwersacje z liderem i wokalistą, którego zapytałem skąd inspiracje, no bo nazwa sporo wskazuje. Dostałem bardzo szeroki wykład, co zajęło mi 20 min. koncertu Amorphis, ale koleś tak fajnie opowiadał o tamtych stronach, tamtejszych obyczajach i historii, że naprawdę nie żałuje. Sumując, Varmia wie co robi.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Temat już mi kiedyś przeleciał przed oczami, ktoś z tutejszych bywalców mi zresztą Varmię polecał też, a teraz kolega zrobił video recenzję na jewtube i postanowiłem w końcu sprawdzić co w tej warmii piszczy. "Z Mar Twych" właśnie leci i jestem pod wrażeniem, jest tu trochę folku, ale przede wszystkim pomysłowy i nowoczesny black metal stanowi tutaj trzon muzyczny. Są też jadowite wokale przeplatane z czystymi chóralnymi zaśpiewami, też zresztą bardzo udanymi. Są nawet blasty. Zmiany tempa, urozmaicenia różne i ciekawe, ale też nie specjalnie oryginalne riffy. Okładeczka też bardzo na plus, oj czuję się polubimy mocno z Varmią. Słychać trochę skojarzeń z Krakusami z Odrazy. Jak skończy się "Z Mar Twych" to dorzucę do pieca też "W Ciele Nie".

Ktoś tu porównywał coś z Dordeduh, ale to zdecydowanie inne granie. Tu jest metalowe łojenie z folkowatymi smaczkami, a tam znowu ezoteryczne i spokojne granie (ja osobiście uwielbiam i pełniaka do kolekcji przytuliłem też).

Dodaje też uroku sposób nagrywania - w stodole na setkę i w lesie wokale oraz instrumenty ludowe.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

"W Ciele Nie", troszkę mniej mi leży, ale może jest to spowodowane faktem bardzo dobrego debiutu....
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Vortex pisze: 6 lat temu "W Ciele Nie", troszkę mniej mi leży, ale może jest to spowodowane faktem bardzo dobrego debiutu....
No właśnie. Ja nawet słuchałem z CD i potwierdzam, że tą płytę przekombinowali. Debiut znacznie lepszy a szkoda bo liczyłem na dobre uderzenie a otrzymałem jakieś mocno progresywne rzępolenie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

To i ja się zgodzę z Wami, bo faktycznie, liczyłem na coś bdb po debiucie, a tu "W Ciele Nie" jednak słabiej wypadło. Poza tym debiut był bardziej brutalny, a tu jakby wszystko rozmiękczyli.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Mnie ex aequo podobają się te płyty, bo są inne. Nie wiem, coś może mam z uszami, ale ta wydaje mi się znacznie bardziej ostra i blackmetalowa od pierwszej. I faktycznie przez to bardziej jednostajna, ale dla mnie to nie zarzut. Grunt, że panowie wycinają tu siarczysty black metal, a nie jakiś pedalski folk z gitarami.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Cholera, z takiego szerokiego frontu idą dobre opinie, że będę musiał zamówić. ;)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Nowy album zapowiadany na wiosnę.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Bardzo mi się podoba. Jest melodyjnie, pod koniec ostrzej, w międzyczasie pojawia się fajny gitarowy moment. Dużo upchnęli w tym jednym kawałku i jeśli pomysły im się na nim nie skończyły, to cóż, Varmia rozda poraz kolejny.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Jeszcze nowszy kawałek od Varmii. Ten po pierwszych paru odsłuchach jeszcze bardziej zapada w ucho. Jest dobrze.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Varmia zrealizowała do powyższego utworu teledysk, który (ku mojemu zaskoczeniu) okazał się jednym z lepszych jaki widziałem ostatnio..., a wystarczyło wypuścić drona o poranku jak Youtuberzy sprzed paru lat :). Bardzo dobry, mocny kawałek. Po Bal Lada przewiduje dość znaczną karierę. Oczywiście jak nie pójdą w stronę zgniłej strzechy i robienia garnków z gliny.

Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

No wizualnie fajnie, szacunek za chęci pomysł i doprowadzenie wszystkiego do końca.
Pogan696 pisze: Oczywiście jak nie pójdą w stronę zgniłej strzechy i robienia garnków z gliny.
Mocne!

Mir
Mi
Łowo
:D
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Na “balu Lada” zespół opuszcza warmińską stodołę by rozwinąć się zarówno brzmieniowo jak i kompozytorsko.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
hellpanzer
Master Of Reality

hellpanzer

właśnie przesłuchałem "Bal Lada" i z pewnością poleci jeszcze kilka razy. Bardzo przyjemny materiał.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Też tylko raz zdążyłem dziś zaplętić, ale tak jak zapowiadały już wcześniej serwowane single wszystko jest na plus i po varmińsku. ;)
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Mam dwa odsłuchy za sobą Bal Lada. Naprawdę fajny i klimatyczny materiał. Świetne, nienachalne i zrobione z klasą folkowe wstawki robią robotę. Lekko szarpią słabe solówki i produkcyjne nierówności, ale to tylko szczegóły. Całość jednak płynie w swoim nurcie i stanowi konkretną całość. Wróżę świetlaną przyszłość. Kolejny album na pewno rozpierniczy. Kibicuję.
Kosynier

Kosynier

Dobra plyta. Bedzie duzo koncertowych hitow.
Awatar użytkownika
tsathoggua

tsathoggua

Płyta w porządku, lepsza od poprzedniczki na której czasami wiało mi nudą ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie mogę się od tej trójeczki uwolnić.

Na razie wieśniacko na YT itp. Ale skoro na dniach jadę na ich koncert, to będzie okazja na zakup. ;-)

Bardzo udana płyta, pełna emocji i pomysłów. Cholernie mi brakowało takiego grania. Kiedyś - pokrewnie emocjonalnie- debiut Thy Worshiper mi się tak kojarzył. Ale to tak w kategoriach emocji. Nie muzyki.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nowym video pochwaliła się Varmia do utworu Oddal.
Jest on zapowiedzią nowego albumu, który ukaże się 6 stycznia 2023 roku.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Świetnie rozwinięte wątki z Trójki. Czyli jest na co czekać. Czasem EP ki potrafią idealnie trafić w me gusta. ;-) Wytwórni nie kojarzę, ale oby była normalnie dostępna.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Varmia udostępniła gorzkie fale, drugi singiel ze swojej nadchodzącej EP-ki, zatytułowanej Prolog.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nowy singiel "DAINA 4" z nadchodzącego albumu "Nie Nas Widzę" - premiera 16.06.2023.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Mogliby tę EPkę wydać normalnie... Album wezmę w ciemno. Ostatni album jet rewelacyjny. Mam nadzieję, że gdzieś na którymś feście ich zobaczę.
kataton88
Tormentor

kataton88

wy
kurwy
ście

Właśnie sprawdzałem parę dni temu, czy coś tam nie planują nowego. Singiel przyjemny, trochę zalatuje klimatem "Głodami", które były jednym z lepszych strzałów na poprzedniczce.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Drugi singiel z nadchodzącego albumu.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Wszystko idealnie. Mocno wierzę w ten band, mają pomysł na siebie. Cholernie czekam.
kataton88
Tormentor

kataton88

Podoba mi się ogólnie rzecz biorąc ten nurt lokalny w polskim szeroko pojętym BM. Taka lokalność była obecna u Furii, która, jak kto woli, wyznaczyła nowe szlaki (także turystyczne) albo spierdoliła scenę. Jest i w Odrazie, no ale do częstszego spluwania w Krk nie trzeba mnie szczególnie zachęcać. Kły się fajnie wyszczerzyły z promocją Łysogór. Jeszcze jedną kapelkę chciałem przytoczyć, gdzie ta lokalność jest mocno obecna, ale ma nazwę nie do zapamiętania.

Varmia ma nazwę łatwą do zapamiętania i zaprasza nas do krainy, gdzie biesiadował najsłynniejszy polski klecha (oprócz bardziej polskich JP i ojca dyrektora), a do tego nawiązuje bezczelnie do narodowego wieszcza. Co to będzie...

"Karmi nas ogień" śpiewają chłopaki i tego ognia jest naprawdę sporo, zwłaszcza w pierwszej części płyty. Brzmienie pewnie wyda się zbyt sterylne dla niektórych bywalców tego działu, ale grunt, że nie poszli w lepienie garnków z gliny, jak to ktoś wyżej się obawiał. Folkowe przerywniki nie są zapychaczami, tworzą klimat i dają oddech. Ostatni krążek zaczął się od wkręcającego od pierwszego przesłuchania hitu, tutaj zespół największe wkrętki przygotował na deser. Myślę tu zwłaszcza o "Kresie" i zamykaczu, gdzie powtarza się tytułowy motyw.