Tak sobie słucham właśnie i patrzę, a tu nie ma jeszcze tematu o jednej z moich ulubionych rodzimych kapel - Lux Occulta. Czym prędzej zatem nadrabiam tą zaległość i tworzę odpowiedni wątek.
Lux Occulta powstała w 1994 r. w Dukli w województwie podkarpackim. We wczesnym okresie działalności zespół mocno zainspirowany dokonaniami Emperor i Cradle Of Filth tworzył dość zmyślny symfoniczny black metal i niby tylko tyle, ale jest w ich muzyce mocny element własnego stylu, stąd nie uważam żeby były to bezmyślne kalki wyżej wymienionych zespołów. Im dalej w las...tzn. w ich dyskografię tym ciekawiej się robi, na "My Guardian Anger" lecą już w awangardowe choć dalej mocno metalowe klimaty.
Następnie wypuszczają w 2001 r. "The Mother And The Enemy" i sprawiają niezłe kuku większości fanów ich twórczości, bo album jest już awangardą w pełnym tego słowa znaczeniu - mieszanka stylowa zarówno ekstremalnie metalowych brzmień, jak i industrialu, trip-hopu i elektroniki. Eklektyczny i wyjątkowy album, pełen różnych emocji, nieszablonowy i w mojej opinii cholernie wciągający.
Następnie po wielu latach zawieszenia działalności zelektryzowała mnie wiadomość o nowym albumie "Kołysanki", którego wydanie przypadło na 2014 r.
W zapowiedziach jasno było powiedziane, że nie ma się czego spodziewać powrotów do dawnej twórczości, zresztą ci którzy znali poprzedni album mogli się spodziewać w jakim kierunku panowie pójdą. Dużo elektroniki, folkloru, niepokoju, klimatu rodem z "Miasteczka Twin Peaks", którego zarówno Jarek Szubrycht jak i ja jesteśmy fanami, a także zaśpiewów w stylu Łemkowskim (w końcu panowie z Podkarpacia).
Dla mnie jedna z najciekawszych rodzimych kapel, która w mojej opinii nigdy nie nagrała słabego materiału (chyba że o demówce i kompilacji "Maior Arcana" mówimy). Poza tym pamiętam jak z kumplem przypadkiem zawitaliśmy w Dukli i mnie to miejsce urzekło, podobnie jak większość okolic Podkarpacia.
Skład:
Jarosław Szubrycht - Vocals (1994-2002, 2011-present) ex-Haemorrhage, ex-Terror
U. Reck - Keyboards (1995-2002, 2011-present) Neolith
Vogg - Guitars (1998-2002, 2011-present) Decapitated, ex-Sceptic (live), ex-Vader (live)
Maciej Tomczyk - Guitars (2012-present)
Aemil - Drums (1994-1996)
Peter - Guitars (1994-2001)
G' Ames - Guitars (1994-1998) ex-Haemorrhage
Krzysztof "Kriss" Szantula - Drums (1996-2001) ex-Isolated, ex-Neolith
Martin - Bass (1998-2002) ex-Annihilated, ex-Decapitated, ex-Nader Sadek
Kastor - Guitars (2001-2002) ex-Sceptic, ex-Atrophia Red Sun
1995 - The Forgotten Arts [demo]
1996 - Forever Alone, Immortal
1997 - Dionysos
1998 - Maior Arcana (The Words That Turn Flesh into Light) [kompilacja]
1999 - My Guardian Anger