Na starym Brutalu też poniosłem płomień tematu o amerykańskim Liturgy, zatem tutaj też mogę, zwłaszcza, że gównoburza jak w temacie o Deafheaven może się odbyć znowu. Zatem do rzeczy.
Zespół z USA, dowodzony przez człowieka z jednym z największych ego w historii muzyki czyli Huntera Hunt-Hendrixa. Autorzy trzech długograjów, splitu i EPki, gdzie na długograjach, co kolejny z nich, noise rock i eksperymenty z formą coraz bardziej wypierały black metalowy rdzeń. Na debiucie siłą rzeczy było go najwięcej, Renihilation to bardzo amerykański album black metalowy choć bliżej temu do mniej połamanych wypustów Krallice niż do Wilków W Sali Tronowej.
Na kolejnym, przez wielu uważanym za najlepszy Aesthetica którego posiadaczem jestem już mocniej zaakcentowano chęci lidera do bycia nowym obliczem black metalu na świecie i na blackmetalowy podkład nałożono awangardowe zawijasy gitarowe i jeszcze więcej noise rock a wszystko przesterowano ile fabryka dała. Wszystko pędzi i krzyczy, zgrzyta i piłuje ale w mojej opinii słucha się doskonale a przykładem niech będzie instrumentalny Generation z tegoż:
I przyszedł rok 2015 i album The Ark Work. Black metalu nie ma prawie wcale, może w niektórych riffach trafia się tremolowy zjazd ale jest on zagłuszany przez arytmiczne struktury całości. Jeśli na poprzedniej płycie wszystko piłowało i hałasowało z blackmetalowym prądem to tu już całość jest jak Tratwa Meduzy czy staranowany Essex, gdzie każda deseczka odpływa w inną stronę, chociaż niby jest to jakoś połączone spoiwem i linami. Maksymalnie dziwna fuzja noise rocka, awangardowego metalu i elektroniki ale musiałbym skłamać nazywając to chujnią, bo podoba mi się niewiele mniej niż Aesthetica. Zresztą zobaczcie sami i sami oceńcie jeden z lepszych kawałków na płycie czyli Kel Valhaal.
Całość, jeśli ktoś nie ucieknie:
Dyskografia:
2008 - Immortal Life [EP]
2009 - Renihilation
2011 - Oval / Liturgy [split]
2011 - Aesthethica
2015 - Quetzalcoatl [single]
2015 - The Ark Work
Skład:
Hunter Hunt-Hendrix - Guitars, Vocals (2005-present) Queequeg, Hunter Hunt-Hendrix, Kel Valhaal, Survival, ex-Birthday Boyz, ex-Holy Wars, ex-The Return
Tyler Dusenbury - Bass (2009-2012, 2014-present)
Greg Fox - Drums (2009-2011, 2014-present) Ex Eye, Fox Millions Duo, GDFX, Greg Fox, Guardian Alien, Zs, ex-Teeth Mountain, ex-Dan Deacon (live)
Bernard Gann - Guitars (2009-present) Guardian Alien, ex-Flaming Tusk
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Liturgy/3540287759
BC: https://liturgy.bandcamp.com/music