Panowie Liturgia pochodzą z Kolumbii, działają pod mszalnym szyldem już od 1992 roku i bardzo lubią Rotting Christ oraz Samael.
Nie wiem, jak wygląda sprawa poza debiutanckim Veritatis Splendor z 1998 roku, ale na nim, latynoscy okultyści snują melodyjne czczenie diabła z lekkim posmaczkiem grzesznego erotyzmu, wprowadzonym głównie za pomocą oszczędnych klawiszy i sypialnianych reminiscencjach gitarowych. Znakomita sekcja rytmiczna, niezłe melodyjki, wokal trochę pod bardzo wczesny Moonspell, trochę pod wspomniane kapele, wpasowuje się w całość idealnie.
Takie serenady udręczonych wieczną chucią dusz przy akompaniamencie wiatrów piekielnych.
Podziemna czołówka tego typu melodyjnego, niepozbawionego rockowego pazura bleczura utrapionych palącym pożądaniem okultystów. Dla zwolenników true melodyjnego dark metalu pokroju Christ Agony.
W tym roku wychodzi (wyszła?) reedycja tegoż debiutanckiego albumu. Przypomnę tytuł - Veritatis Splendor. To po łacinie.
Ponadto nagrali jeszcze 3 inne pełne płyty, których - jak wspomniałem - nie miałem okazji słyszeć, z czego ostatnią - w 2015, a także skalali ziemski padół demoskiem i singlem.
Dyskografia:
1992 - Sanctum Regnum [demo]
1994 - In Perpetuum [single]
1998 - Veritatis Splendor
2002 - Corvi et Cygnes
2006 - In Nomine Profana
2015 - De Carne Christi
Skład:
Ctesias - Bass, Vocals
Mosphere Abducter - Keyboards, FX (2016-present)
Afar - Guitars (1992-present) ex-Ataraxia
▼ Byli muzycy
Falak - Bass Nepente, Nocturnal Feelings, ex-Thy Endless Wrath
Juan Felipe - Bass
Julián - Drums
Priest - Drums
Psycorax - Guitars
Mayon - Keyboards Eternal Chaos, ex-Darkness Almighty, ex-Thy Endless Wrath, ex-Maledictvm Avernalis (live)
Penumbra - Keyboards
Mauricio - Drums (1992-?) ex-Ataraxia
Felipe - Bass (1997-?)
Carlos Andrés - Drums (1997-?)
Felipe - Drums (2000-?)
Juan Felipe - Bass
Julián - Drums
Priest - Drums
Psycorax - Guitars
Mayon - Keyboards Eternal Chaos, ex-Darkness Almighty, ex-Thy Endless Wrath, ex-Maledictvm Avernalis (live)
Penumbra - Keyboards
Mauricio - Drums (1992-?) ex-Ataraxia
Felipe - Bass (1997-?)
Carlos Andrés - Drums (1997-?)
Felipe - Drums (2000-?)