Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Re: Peste Noire

pit rok temu

Hajasz pisze:
rok temu
Teraz kiedy ten prawdziwy zdechł 20 lat temu
Tak sobie czasem myślę, czy prawdziwy black metal to w ogóle w życiu jest możliwy. Czy to w ogóle jest takie coś.

Tagi:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus rok temu

pit pisze:
rok temu
Tak sobie czasem myślę, czy prawdziwy black metal to w ogóle w życiu jest możliwy. Czy to w ogóle jest takie coś.
Bardzo dobre pytanie, tylko przydałby się osobny temat, żeby nie robić tutaj niepotrzebnego bałaganu.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Jest przynajmniej jeden prawdziwie blackmetalowy projekt w tym momencie - Grausamkeit się nazywa. Koleś siedział minimum z pięć razy, lubi heroinę, jego żona zdaje się popełniła samobójstwo. Gra raw bm w guście Moonblood i wydaje go Darker than Black. Lepiej już nie będzie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

IMO w czasach LLN takowy jeszcze istniał - dziś to trudno powiedzieć, co jest true, a co tylko pozą. Gdyby pojeby z Intense Hammer Rage grały bm, to zapewne mogliby się do grona true zaliczyć.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

Posłuchałem kilka razy tej nówki i mam mieszane uczucia. Mocno mieszane. Powiem wręcz, że jak na Pestki to słabo. Powiem jeszcze więcej, poprzedni split z industrialnym hip-hopem podobał mi się o wiele bardziej. Nowa płyta brzmi trochę tak, jakby po La Chaise Dyable zostało im trochę śmieciowego grania (tylko jeden numer umieścili na końcu tamtego materiału), więc postanowili zrobić z tego pełne wydawnictwo. Najlepsze fragmenty, to damskie wokale, bo kojarzą się z boską Audrey śpiewającą na najlepszej płycie zespołu.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas rok temu

DiabelskiDom pisze:
rok temu
Posłuchałem kilka razy tej nówki i mam mieszane uczucia. Mocno mieszane. Powiem wręcz, że jak na Pestki to słabo.
Cóż za brednie i kalumnie! No nic, chętnie odkupię płytkę :P
Najlepsze fragmenty, to damskie wokale, bo kojarzą się z boską Audrey śpiewającą na najlepszej płycie zespołu.
Najlepsze fragmenty to cała płyta. Niczego bym tam nie wyrzucił, niczego nie pomijał, jak leci (a poleciała już dziesiąt razy) to zawsze od deski do deski. Świetnie spasowana i zbalansowana. Fragmenty szybkie z wolnymi, balladkowymi, wokale brzydkie z tymi ładnymi, różne smaczki - wszystko na swoim miejscu i niczego za dużo.

Musiałeś niedokładnie przesłuchać, musisz się bardziej postarać @DD!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Zgadza się - odnośnie samej muzyki - przesłuchałem nówki 22 razy i nie mam mieszanych uczuć. Każda z ostatnich płyt Peste Noire miała jeden zdecydowanie najmocniejszy kawałek typu Dans Ma Nuit czy Aux Armes! a tutaj nie ma jakiegoś wiele lepszego od reszty, wszystko wyrównane. Najlepszy chyba trzeci? Drugi?
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

Ja tego jeszcze pewnie posłucham, ale póki co, po wczorajszych czterech razach pod rząd odczucia mam takie, jak pisałem.

W ogóle odpaliłem ją sobie, kiedy w końcu miałem dwie godziny całkowitego spokoju, z nastawieniem totalnie optymistycznym i generalnie po pierwszym okrążeniu nie wierzyłem własnym uszom, bo pierwsze wrażenie było takie, że do któregokolwiek z wcześniejszych to nawet nie ma startu.

PS. Dans Ma Nuit to wcale nie jest najlepszy kawałek na La Chaise Dyable.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

DiabelskiDom pisze:
rok temu
PS. Dans Ma Nuit to wcale nie jest najlepszy kawałek na La Chaise Dyable.
Ale tylko dlatego, że na płycie nie ma tej wersji, co w teledysku.

Co do reszty to wiesz, po pierwszym słuchaniu uważałem, że Ballada to chyba najgorsze KPN, a chwilę potem uważałem za najlepsze i słuchałem tydzień.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

yog pisze:
rok temu
Co do Northern Silence,
Ja tam nic nie mam do takiego second handowania, o tym konkretnym przypadku się stanowczo nie wypowiem, bo nie wiem jaka cena była za to wydawnictwo. No, a tak ogólnie, to pewnie śpiewka ta sama, co u Peste Noire by była, że srebrniki na przyszłe projekty etc.
też nie mam nic przeciwko second-handom... Tylko przy limicie 200 sztuk, który się wyprzedaje w moment, takie wykupowanie kilkunastu sztuk (przez niemieckiego dystrybutora/wytwórnię!) na handel to zwykłe skurwysyństwo. Co więcej, przy każdej transakcji na Discogs tego konkretnego wydawnictwa (Csejthe "La mort du prince noir") Northern Silence winduje coraz wyższą cenę - 3 miesiące temu było 60€ miesiąc temu 80€ a teraz widzę 100€ już.

Wiadomo, że czasem się płaci bo chce się mieć - w porządku, taką mamy pasję, gra. Płacisz,masz. Nie chcesz, słuchaj sobie w internecie lub zaczekaj na inną okazję.

Tylko nie spodziewałem się tego po tych Szkopach:)
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

No i wyszła im płyta z hitami. Bezapelacyjnie to najradośniejszy ich krążek i gdybym słuchał black metalu to już bym kupował wyrób seropodobny. Bez wstydu można puścić przy majowym grillu, czerwcowej nocy Kupały a nawet za parę dni w 11 listopada. Idealny czas tego albumu to kolejna zaleta bo leci, zapierdala a kiedy się kończy to stwierdzasz, że dopiero kiełby posypałeś przyprawą i ponacinałeś więc leci ponownie i tak można zrobić 5-6 okrążeń i nikt nie powie złego słowa. Bardzo ładny album.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

Ja trochę się z nim osłuchałem i może nie jest aż tak źle, jak pisałem na świeżo, po pierwszych odsłuchach, ale ciągle mocno tak sobie. Owszem, hity lecą, ręka sama chodzi, ale to ciągle jest takie jakieś powierzchowne, lecące po linii może nie najmniejszego, ale dość małego oporu. Zabawa, lambada, a głębszej treści brak. No ale to pewnie dlatego podoba się fanom potupajek i skakania. Może lecieć, ale do najlepszych materiałów nie ma nawet startu.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

DiabelskiDom pisze:
rok temu
No ale to pewnie dlatego podoba się fanom potupajek i skakania. Może lecieć, ale do najlepszych materiałów nie ma nawet startu.
Na tym polega sens black metalu. Z jednej strony gnaty, groźne miny, najebka a z drugiej fun, karczmiana rozruba, clown na urodzinach. A ty po ilu kostkach się uśmiechniesz?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Ostatnie sztuki La Chaise Dyable, ostatniego albumu, Ballady i tej epki z Kijowa są na stronie. Albumy po 50 euro, epka 25.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Dziś na bogato.

Obrazek

Szkoda, że pocztówki nie popisane, czego się spodziewałem, wbrew zapowiedziom na stronce. No i zawsze szkoda, jak w papierze płyty zbrodniczo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Obrazek
DiabelskiDom pisze:
rok temu
Najlepsze Pesteczki!
Choć przez długi czas La Sanie.. i Ballady były u mnie w duecie na najwyższym miejscu podium...to w ostatnich tygodniach melodie z powyższej genialnej płyciory mocno mnie wciągnęły i faktycznie wcale nie jest słabsza - ba!, chyba rzeczywiście poziom zajebistości tego albumu
nie ustępuje wyżej wymienionym. Przyznam, że poznałem go znacznie później w pakiecie razem z Folkfuck folie i po lekkim odbiciu się od tej drugiej mocno zaniedbałem (niestety) przy okazji L'Ordure . Świetna płyta - czego tu nie ma i co tu się wyrabia - długie, rozbudowane kawałki z taką ilością pomysłów że czapki z głów!
'napuchną mną drzewa'
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Dużo nowości w sklepie, w tym kompilacja demosów (!!!):

Obrazek
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Od kilku tygodni Pestki są zablokowane nawet na Discogs
Obrazek
Także ten sklepik LMH to w samą porę. No i ciekawe jak długo podziała w naszej 'europejskiej' rzeczywistości
'napuchną mną drzewa'
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

brzask pisze:
rok temu
Od kilku tygodni Pestki są zablokowane nawet na Discogs
Chyba znacznie dłużej jednak. Tam systematycznie co pojawia się nowy album zaraz jakiś chujek zgłasza i kolejna blokada każdego nowego materiału.
Zresztą podobny los tam dzieli wiele zespołów i nieoficjalnych wydawnictw. Jebać Discogs.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Peste Noire jest zablokowane od długich lat na Discogs (min. 3+), tylko nowe wydania zanim zdążą zablokować, to mija trochę czasu, bo ktoś je musi zgłosić. Akurat reedki debiutu na białych nikt nie zdążył sprzedać, ale zwykle ktoś tam zdąży.

Teraz wygląda na to, że ktoś nie przestawił botów kupujących w starym sklepie wszystko jak leci i się już tydzień inwentarz trzyma!
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 7 mies. temu

Pojawiło się info, że trwają prace nad nową płytą. Jak stwierdził Famine chętni powinni kupować bezpośrednio z jego sklepu - tylko tak zespół może przetrwać.
Obrazek
'napuchną mną drzewa'
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 mies. temu

Taaa bezpośrednio za 50 euro tylko :P
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 5 mies. temu

Jeśli ktoś chce coś pod choinkę od Św. Mikołaja z Francji to :lol: Chrześcijanin :lol: Famine obniża wszystko w sklepie o 30% - oferta ważna, jak to zaznacza, do Świąt tylko.
Ja aktualnie od dłuższego czasu zgłębiam sobie dema - w końcu z fizycznego wydania /reedycja z tego roku/. Olewałem je raczej wcześniej nie chcąc babrać się w plikach i kiepskiej jakości kopiach...więc w końcu mam frajdę i łykam je po kolei w całości. Świetny jest szczególnie drugi cd z czteroma długaśnymi numerami, polecam!
'napuchną mną drzewa'

Wróć do „Black Metal”