Pripegal to kolejny mocny w gębie przedstawiciel polskiego black metalu tym razem z podgrupy pogański, słowiański.
Za projektem stoi niejaki Mścisław, który informuje, że działa już od 1995 roku. O.K niech mu będzie ale w dorobku muzycznym są dwie duże płyty wydane odpowiednio w 2004 i 2008 roku. Tej pierwszej nie słyszałem Slavia Antiqua ale postaram się nadrobić bo intrygują mnie na tej płycie dwa kawałki czyli jedyny po polsku Stara Lutnia (za ten tytuł chwała) i cover Bathory z początków czyli Total Destruction (tego się nie da spierdolić).
Album z 2008 roku notabene znowu wydawca Eastside to już polski "klasyk" czyli Ziemia Gromadzi Prochy. Coś tam nawet sobie posłuchałem z tego i szału nie ma, obciachu trochę a muzycznie to takie dziwne wymieszanie Graveland, Christ Agony i kliku innych jeszcze rodzimych hord. Nawet słychać co gość śpiewa a to już u mnie duży plus w przypadku rodzimego metalu, muzycznie jest średnio i nie zanosi się na jakieś większe awanse. Jak ktoś lubi to Pripegal może go uszczęśliwi a dla pozostałych ot rodzima kapelka jakich wiele.
Skład:
Mścisław - Everything Abusiveness, Biały Viteź, Deivos, Dira Mortis, Moon, Ulcer, Xaos Oblivion, ex-Blasphemy Rites, ex-Perdition, ex-Blaze of Perdition, ex-Christ Agony, ex-Eclipse, ex-Graveland, ex-Profundis, ex-Engraved (live), ex-Desaster
Dyskografia:
2004 - Slavia Antiqua
2008 - Ziemia gromadzi prochy
2021 - Na Ostatnim Szlaku
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Pripegal/30215