Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Pripegal

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Pripegal to kolejny mocny w gębie przedstawiciel polskiego black metalu tym razem z podgrupy pogański, słowiański.

Za projektem stoi niejaki Mścisław, który informuje, że działa już od 1995 roku. O.K niech mu będzie ale w dorobku muzycznym są dwie duże płyty wydane odpowiednio w 2004 i 2008 roku. Tej pierwszej nie słyszałem Slavia Antiqua ale postaram się nadrobić bo intrygują mnie na tej płycie dwa kawałki czyli jedyny po polsku Stara Lutnia (za ten tytuł chwała) i cover Bathory z początków czyli Total Destruction (tego się nie da spierdolić).

Album z 2008 roku notabene znowu wydawca Eastside to już polski "klasyk" czyli Ziemia Gromadzi Prochy. Coś tam nawet sobie posłuchałem z tego i szału nie ma, obciachu trochę a muzycznie to takie dziwne wymieszanie Graveland, Christ Agony i kliku innych jeszcze rodzimych hord. Nawet słychać co gość śpiewa a to już u mnie duży plus w przypadku rodzimego metalu, muzycznie jest średnio i nie zanosi się na jakieś większe awanse. Jak ktoś lubi to Pripegal może go uszczęśliwi a dla pozostałych ot rodzima kapelka jakich wiele.

Skład:
Mścisław - Everything Abusiveness, Biały Viteź, Deivos, Dira Mortis, Moon, Ulcer, Xaos Oblivion, ex-Blasphemy Rites, ex-Perdition, ex-Blaze of Perdition, ex-Christ Agony, ex-Eclipse, ex-Graveland, ex-Profundis, ex-Engraved (live), ex-Desaster

Dyskografia:
2004 - Slavia Antiqua
2008 - Ziemia gromadzi prochy
2021 - Na Ostatnim Szlaku

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Pripegal/30215
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

W sumie co się dziwić, skoro Mścisław w Moon i Christ Agony z Czarkiem pogrywał, a teraz u Roberta łoi ;) Co do 1995 roku to nawet prawdopodobne, bo Abusiveness pierwszego demoska wydało już w 1994 roku, więc może i miał jakiś solowy projekcik w tamtym czasie ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Werewolf Prom

Werewolf Prom

W 13 lat po ostatnim wydawnictwie, lubelski Pripegal zapowiada nowy album - "Na Ostatnim Szlaku". Płyta ukaże się w marcu nakładem krajowego Werewolf Promotion, i znajdzie się na niej 7 hymnów podniosłego Slavonic Black Metalu. Album promuje utwór "Orlim Szlakiem".

link:

Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Werewolf Prom pisze: 4 lata temu 7 hymnów podniosłego Slavonic Black Metalu.
Ty tak powaznie?
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ty tak poważnie?
To powiedział twój stary do twojej starej po twoich narodzinach.

Jeśli kapel stylistyką nawiązuje do sceny z lat 90., to bardzo chętnie zostanę fanem.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nim odpłynie ostatni drakkar, a przed wyruszeniem w drogę zbierze się drużyna, należy odbyć podróż po orlim szlaku, i tak też, wiernie tradycji, czyni Pripegal na trzecim albumie Na Ostatnim Szlaku, gdzie nieraz z opresji wyciągnie Mścisława mityczna Włócznia Swaroga.

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Nie, jednak nie zostanę fanem. Po pierwszym utworze odnotowałem sztywnienie członka, jednak po pewnym czasie zaczęło mi się nudzić. Wszystko monotonne, zlewa mi się w jedno, grane na tym samym patencie, tu sobie czysto pośpiewam, tam jakiś melodyjny wtręt zrobię, a wszystko w jednostajnym tempie. Pono ma to być "Total Bathory worship", ale kwacztron jakoś tak mniej przynudzał jednak, a w zasadzie, to w ogóle. Fajnie się zapowiadało, a niczym w tej piosence "w krzaki wjebałem ja, już mam podawać lut, gdy nagle poczułem smród", skończyło się... Nieciekawie.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Mi się podoba. Poprzednie albumy lawirowały na granicy cepeliady, ale tutaj wzięli się z tematem na poważnie. Zarzutem może być to, że brakuje tu jakieś werwy, przytupu. Tak jakby wyrwać jakiegoś, skacowanego Jomsborczyka ze snu i tuż po tym kazać mu wywijać toporkiem na lewo i prawo. Jednak Nie ma tragedii. Przy spokojnym odsłuchu płynie to wszystko nad wyraz dobrze.

P.S.
Mogli by wreszcie zadbać o normalne brzmienie, bo "Na ostatnim szlaku" brzmi jak podziemne "15 lat temu".
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

No właśnie tego "przytupu" mi zabrakło. Trochę więcej rasowego black metalu do tej "epiki" i byłby to świetny materiał.