Vesania to powstały w 1997 roku polski zespół wykonujący muzykę z pogranicza Symfonicznego Black Metalu i Death Metalu (tak przynajmniej utrzymują na MA). Zespół poznałem lata temu za pośrednictwem materiału z "Wrath ov the Gods/Moonastray", czyli splitu z Black Altar, który bardzo przypadł mi do gustu. Jakiś czas potem wyszedł bardzo dobry debiutancki album "Firefrost Arcanum", którego czasem do tej pory posłucham z wielką przyjemnością. Następna płyta jakoś nie zrobiła na mnie większego wrażenia i kolejne materiały mnie nie zainteresowały. Nie jestem nawet pewien czy wszystkie słyszałem i nie mam pojęcia co tam teraz u nich słychać. Tak czy inaczej polecam zapoznać się przynajmniej z początkowym okresem twórczości, bo chyba warto.

Dyskografia:
1998 - Rehearsal [demo]
1999 - CD Promo '99 [demo]
2002 - Wrath ov the Gods / Moonastray [split]
2003 - Firefrost Arcanum
2005 - God the Lux
2007 - Distractive Killusions
2008 - Rage of Reason [single]
2014 - Deus ex Machina
Skład:
Heinrich - Bass (1997-present) Masachist, Prônd, ex-Decapitated, ex-UnSun, ex-Crionics (live), ex-Rootwater
Daray - Drums (1997-present) Black River, Breathing Hell, Dante, Hunter, Masachist, Subterfuge, Symbolical, Yliaster, Armagedon (live), Dimmu Borgir (live), ex-Neolithic, ex-Pyorrhoea, ex-Vader, ex-Azarath (live), ex-Insidious Disease (live), ex-Nerve (live), ex-Sunwheel (live), ex-Crionics (live), ex-Prônd
Orion - Guitars, Vocals (1997-present) Behemoth, Black River, ex-Neolithic
Siegmar - Keyboards (2000-present) ex-Hesperos
▼ Byli muzycy
Annahvahr - Guitars, Vocals (1998-2003)
Hatrah - Keyboards (1998-1999)
Valeo - Guitars (2006-2018) (R.I.P. 2018) ex-Mortis Dei, ex-Sammath Naur, ex-Rootwater
Hatrah - Keyboards (1998-1999)
Valeo - Guitars (2006-2018) (R.I.P. 2018) ex-Mortis Dei, ex-Sammath Naur, ex-Rootwater
▼ Muzycy koncertowi
Mortifer - Guitars (2003) (R.I.P. 2013) ex-Hate, ex-Naumachia, ex-Saltus, ex-Sinful (live)
Kerim "Krimh" Lechner - Drums (2014) Krimh, Septicflesh, ex-Decapitated, ex-Thorns of Ivy, ex-Behemoth (live), ex-Redemptor (live)
Kerim "Krimh" Lechner - Drums (2014) Krimh, Septicflesh, ex-Decapitated, ex-Thorns of Ivy, ex-Behemoth (live), ex-Redemptor (live)