Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Irkallian Oracle

Vexatus 5 lata temu

Obrazek
Irkallian Oracle to dość ciekawy szwedzki twór z pogranicza Black i Death Metalu. Zespół powstał w 2012 roku i jak do tej pory dorobił się dwóch pełniaków. Zespół wyspecjalizował się w dość długich, rozbudowanych i ciekawie zaaranżowanych kawałkach, w których całkiem sporo się dzieje. Nie wiadomo za bardzo kto tam dokładnie gra i czy udzielają się w innych zespołach, ale udało im się stworzyć całkiem ciekawy projekt.

Obrazek
Dyskografia:
2013 - Grave Ekstasis
2016 - Apollyon

Skład:
Murder Divine - Various
Nightmare Fukk - Various
Transplutonian Afterbirth - Various
Tomb Sun - Various
Mind-Blinding Void - Various
Radiating Abyss - Various

MA: https://www.metal-archives.com/bands/irkallian_oracle
BC: https://nuclearwarnowproductions.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Debiut to świetny, tłusty, smolisty i przygniatający mariaż deathu z blackiem. Posiadam na oryginale. Myślę, że doskonałe gruzowisko dla tych, co nie lubią gruzowisk, bo tam się jednak sporo smoły leje. "Apollyon" też udany, jednak przez to, że jeszcze bardziej skondensowali swoją muzę wchodzi trochę gorzej niż jednak bardziej *przebojowy debiut.

*zapamiętywalny
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus 5 lata temu

Ja dzisiaj przypadkiem natknąłem się na ten zespół buszując w internetach (materiał z koncertu) i wydał mi się całkiem interesujący. Muszę w najbliższym czasie obadać oba pełniaki.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Spoko to z wężykiem było, ale nie chciało mi się długo katować i dawno nie słuchałem już. Pamiętam głównie tyle, że @DiabelskiDom fan i @Ryszard też zdaje się lubił, bądź co najmniej zainteresowanie wyrażał ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

A w listopadzie na żywo, pam pam pam :)
HUMAN
Tormentor

HUMAN 5 lata temu

gdzie graja
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Na Never Surrender w Berlinie.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

Wraz z Amerykańcami z Triumvir Foul moją playlistę w dużej mierze wypełniają też ostatnio Szwedzi (i przynajmniej jeden Nowozelandczyk ;) ) Irkallian Oracle. Także w tym przypadku doceniłem po czasie drugie duże dzieło grupy. Apollyon, może pomijając zamykające materiał 8 minut sprzężeń i basowego dudnienia to godny następca świetnego Grave Ekstasis. Death/doomowe poczerniałe walczyki okazjonalnie rozpędzające się blastowanymi prędkościami a wszystko to w atmosferze chtonicznych rytuałów pozbywania się krępującej, cielesnej powłoki. Mocno mantryczne i transowe granie, w nieco inny sposób jednak niż u antypodowskich dostawców kamieni, bo tutaj człowiek nie jest bezpardonowo zasypywany głazami, tylko w tym rytualnym transie raczej kontroluje osypującą się jaskinię i ma zapewnioną widoczność i przejrzystość otoczenia. Chociaż debiut ciągle podoba mi się bardziej, to dwójka mocno skacze w notowaniach.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Najbardziej to mnie bawi info na MA, że "It is known that V. Kusabs was in the band, but his alias and role in the band are unknown." i obok fota:

Obrazek
Jako, że zamieniłem z nim dwa słowa, to śmiem zaryzykować stwierdzenie, że dość ewidentnie jest to pan grający na basie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

No nie da się ukryć, który to z nich na focie. Jak na scenę w Berlinie wyskoczyli to też rzucał się w oczy ;)

Wróć do „Black Metal”