Demonomancy to włoski hord rogaty, który służy Czarnemu Panu od roku 2008. Pochodzi ze stolicy imperium Nerona i Kaliguli, a do tej pory wypluł na światło dnia dwa smoliste albumy z metalem śmierci, z czego ostatni w roku Anno Satanæ 2018.

Chłopaki zaczynali od klimatów w stylu Blasphemy czy Archgoat, a przynajmniej tak zdaje się sugerować pierwsze ich wydawnictwo, z jakim miałem styczność - EP-ka Rites of Barbaric Demons z 2010 roku. Dostajemy tam kilka sowitych strzałów w klimatach bluźnierczo-wojennych z rytualno-plemiennym wydźwiękiem w groove.
Debiutancki, wydany w 2013 roku, długograj omawianych tutaj satanistów okraszony został nawiązaniem do klasyki spod znaku Sodom w nazwie, która w pełni brzmiała Throne of Demonic Proselytism. NWN!, odpowiedzialny za wydanie tego krążka wraz z zespołem uznali chyba, że ich słuchacze nie potrzebują więcej, niż minimalnego wysiłku z ich strony, przez co całość brzmi dość mizernie. Kawałki dużo bardziej monotonne, niż na EP-ce i na jedno kopyto. Nie przypadła mi do gustu ta zmiana.
Wygląda jednak na to, że sytuacja znacznie poprawiła się na tegorocznym Poisoned Atonement. Nie jest to może arcydzieło, ale wrócił ten bardziej interesujący groove, a i bardziej przejrzysta produkcja działa na korzyść wydawnictwa sygnowanego logo Invictus Productions. Dużo dobrego riffowania, a zamiast gruzowiska z pierwszego albumu, włoskie diabełki poszły w stronę śmiercionośnej atmosfery debiutu Teitanblood. Jak płytki tytuł wskazuje, Immolation pewno się też nasłuchali ciut.
W tym ich black/death/warmetalowaniu znajdzie się też szczypta prymitywnego thrashu.
Dyskografia:
2010 - Bearers of Black Arts [demo]
2011 - Rites of Barbaric Demons [EP]
2012 - The Premonition [demo]
2013 - Throne of Demonic Proselytism
2016 - Archaic Remnants of the Numinous / At the Diabolus Hour [split]
2017 - Boxset Collection [boxed set]
2017 - Burnt Vitriol - A Relics Compendium [kompilacja]
2018 - Poisoned Atonement
Skład:
Witches Whipping - Guitars, Vocals ex-Necromancer
Herald of the Outer Realm - Drums, Vocals (backing) (2015-present)
A. Cutthroat - Bass (2016-present) Demon Bell, ex-Vesper
▼ Byli muzycy
Black Gods Triumph - Drums (?-2015)
Sin Desecration - Bass (2008-2016)
Sin Desecration - Bass (2008-2016)
BC: https://demonomancy.bandcamp.com/music