Tutaj tez oszczędzę sobie zbędne piedolenie dot. tego co to za zespół i co grają bo ktoś musiałby chyba przeleżeć ostatni rok pod lodem żeby nie znać tego tworu. Oczywiście wiadomo kto za tym stoi i dlaczego ekstremalna promocja Batuskhi przez WH to nie przypadek.
Ja chciałbym się odnieść do teledysku, który ostatnio wydali bo jest kilka punktów które chciałbym poddać głębszej refleksji.
Teledysk jest pełen wątków zaczerpniętych ze sztuki prawosławnej, natomiast są one mniej lub bardziej zgodne z tym jak to wyglądało.
Ewidentnie kręcone gdzieś na Podlasiu. Ogólnie ubiór zespołu jest dla mnie w dychę. Są to oczywiście szaty tzw. megaloschimosów, czyli takich najbardziej dostojnych i ascetycznych mnichów prawosławnych, tylko że odwrócone. Nie wiem tylko czemu ale jak widzę tę gromadkę boso paradującą po lesie to jakoś tak nie jestem w stanie potraktować ich poważnie. Nie kupuję również motywu spławiania z nurtem rzeki ikony. Spoko są natomiast te "rytuały, które odprawiają nad świeczkami, ikoną i czaszkami.
Podobają mi się momenty gdzie mamy hodegetrię albo pantokratora, których twarze wypełniają się czernią i znikają, ale przesadne bawienie się stylistyką przez twórcę teledysku prowadzi do sytuacji groteskowych. Mamy np. wizerunek śmierci, która wygląda jak szkielet z kosą ( dodatku scena jak dekapituje jakiegoś świętego, którego głowa odlatuje w dal też jest słaba) a w sztuce prawosławnej z tego co wiem, śmierć jest przedstawiana jako stara, pomarszczona i naga niewiasta z kosą i grabiami (np. na ikonach sądu ostatecznego). Spoko jest natomiast scena niby z ikony przedstawiająca megaloschimosa (w wypaczonych szatach oczywiście), który pisze jakiś plugawy tekst w krypcie a obok niego nagle pojawia się łapa diabła.
Tyle

Dyskografia:
2015 - Yekteníya VII [single]
2015 - Litourgiya
Skład:
Мартин - Drums Altercated, In Extremis
Христофор - Guitars, Bass, Vocals Heuresis, ex-Hermh, ex-Moriar
Варфоломей - Vocals ex-Hermh, ex-Unknown Dimensions, ex-Dominium, ex-SS 2666
Wdowa - Guitars ex-Soulless Carnage, ex-Spirits Way
BC: https://batushka.bandcamp.com/music