Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Black Witchery

Wędrowycz

Obrazek
Nie było tematu o tych wykolejeńcach, więc nadrabiam braki. W sumie panowie na scenie są już od 1990 r. tyle, że na początku funkcjonowali pod nazwami Irreverent (od 1990-1994) i Witchery (1996-1999), a następnie od 1999 r. już jako Black Witchery. Okres 1990-1999 można określić głównie jako death metal z wpływami black metalu, następnie black metal w dość skandynawskim stylu, żeby potem przekształcić się w war metalowy pomiot szatana. Dla większości i tak brzmi to jak ściana dźwięku, dla mnie natomiast to co odróżnia Black Witchery od reszty kapel z tego gatunku to zdecydowanie mocno złowieszcze riffy i czysta nienawiść w głosie Impuratha.

Mamy tu od początku kapeli trio - Impurath (wokale i bas), Tregenda (gitary - zmarły w 2016 r.), Vaz (perkusja). Od 2013 r. Tregendę zastąpił nowy gitarzysta Alal'Xhaasztur znany także m.in. z Nyogthaeblisz. Tregenda czyli tak naprawdę Steven Clark Childers poniósł śmierć w 2016 r. w wypadku samochodowym.

Czasami na żywo Vaza zastępuje na perkusji legendarny James Read.

Miałem szansę zobaczyć kapelę na żywo w Łodzi w zeszłym roku i choć dupy mi nie urwało, bo faktycznie brzmienie było kiepsko dobrane co powodowało tylko ścianę dźwięku, to z opowieści znajomka był to jeden z gorszych i występów.

Skład:
Impurath - Bass, Vocals (1999-present) Diocletian, Irreverent, Hellvetron (live), Pseudogod (live), ex-Ampütator (live), ex-Witchery, Sanctus Mortem, ex-Perdition Temple (live)
Vaz - Drums (1999-present) ex-Ampütator (live), ex-Witchery, ex-Deiphago, ex-Blasphemy (live)
Alal'Xhaasztur - Guitars (2013-present) Hellvetron, Nexul, Nyogthaeblisz
▼ Byli muzycy
Tregenda - Guitars (1999-2013) (R.I.P. 2016) ex-Burning Inside, ex-Grandiose Malice, ex-Witchery, ex-Monument of Bones, ex-Public Assassin
▼ Muzycy koncertowi
James Read - Drums (2011-present) Death Worship, Revenge, ex-Axis of Advance, ex-Blood Revolt, ex-Conqueror, ex-Cremation, ex-Kerasphorus, ex-Arkhon Infaustus (live)

Dyskografia:
1998 - Summoning of Infernal Legions [EP]
1999 - Hellstorm of Evil Vengeance [split z Conqueror]
2001 - Live in San Antonio and Vancouver [video]
2001 - Black Metal Endsieg I [split z S.V.E.S.T. / Katharsis / Warloghe]
2001 - Desecration of the Holy Kingdom
2002 - Katharsis / Black Witchery [split]
2005 - Upheaval of Satanic Might
2008 - Desecration & Sodomy [split z Archgoat]
2009 - Blasphemous Onslaughts 2005-2008 [video]
2010 - Live Desecration Ritual - December 2001 [live]
2010 - Inferno of Sacred Destruction
2014 - Brazilian Ritual Second Attack [split video]
2015 - Holocaustic Death March to Humanity's Doom [split z Revenge]
2016 - Evil Shall Prevail [kompilacja]
2017 - Live Desecration 2012 [live]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Bl ... chery/2782
BC: https://blackwitchery.bandcamp.com/music
BC: https://nuclearwarnowproductions.bandcamp.com/music
BC: https://black-witchery.bandcamp.com/music
Odium Humani Generis

Tagi:
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666

Zajebiście lubię "Desecration of the Holy Kingdom" - bardzo fajne chwytliwe utwory i wokal, który gra pierwsze skrzypce. Kolejne pełniaki już mnie tak nie jarają - brakuje im czegoś, niby wszystko na miejscu, ale jakieś takie "odjebane" się wydają.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Ano racja, najlepsze Czorne Wichery to właśnie na debiucie są. Potem niby też dobrze/bardzo dobrze ale jednak czegoś brakuje.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kolesie z Negative Plane tak wspominają tragicznie zmarłego Steve "Tregendę" Childersa:
What is your fondest memory of him?

– His response to someone pulling a tire iron on him in a parking lot, after some trouble with another band.

‘What’re you gonna do with that, boy?’

– Pure ‘man-metal action’ as he would’ve put it himself – the image of the offender’s look of pure fear as he dropped that thing is forever etched in my brain.
Hahahaha
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

No cóż...Blasphemy, Beherit, Sarcofago....death, destruction, hatred, to wszystko nie są rurki z kremem :D
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wędrowycz pisze: 6 lat temu No cóż...Blasphemy, Beherit, Sarcofago....death, destruction, hatred, to wszystko nie są rurki z kremem :D
Chyba to wcześniej przegapiłem i dopiero klikłem jak mi ziomek podesłał...

Blasphemy, Beherit, Sarcofago... Fallen Angel of Doom... Death, destruction, blasphemy, desecration... Conqueror... death, destruction, hatred... War Cult Supremacy... pod koniec to już sami nie dawali rady utrzymać poważnej miny :)
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Cie choroba nie napisałem nic w wątku o BW? Skaaandaaal! To nie będe elaboracił, Black Witchery w chuj mocne i lubuje się wściekle, czy z płyt czy na żywo. Split z Koń Kłeror to jeden z najbardziej kozackich splitów. Nawet nier umiem określić, która płyta BW jest moja ulubioną bo i jedynka i Upheaval czy Inferno of Sacred Destruction cenię sobie mocno i latają regularnie w moich głośnikach.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wywiad z Impurathem w Bardo Methodology:

http://www.bardomethodology.com/article ... interview/
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

No i to jest zajebisty metal grany przez dobrych kotów, dla dobrych kotów. Lamusy i pedały boją się tknąć tej muzyki.
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"