Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Sothoris

Hajasz 5 lata temu

Obrazek

Obrazek

Sothoris to nowy band na rodzimej scenie. Powstali w Miłosławiu w 2016 roku i grają black metal. Pod koniec września wydali pierwsze nagrania w postaci debiutanckiego albumu Raj Potępiony. Dzisiaj jako, że miałem taki luźny dzień więc posłuchałem tego debiutu dobrych kilka razy. Całkiem fajne granie choć bardziej w klimatach pogańskiego metalu niż czystego black metalu. Nic odkrywczego Sothoris nie oferuje ale jeżeli ktoś lubi początki Thy Worshiper i nie przeszkadzają mu dobre melodie z mgielnego zestawu to album powinien się spodobać. To kolejny materiał, gdzie słychać co wokalista śpiewa a śpiewa po polsku a to dla mnie zawsze duży plus kiedy rozumiem teksty. Może końcówka płyty trochę siada i nie jest tak dobra jak początkowe kawałki ale to debiut więc wszystko albo nic przed nimi. Dobre granie z widokiem na przyszłość. Materiał chłopaki sobie sami fundnęli.

Skład:
Lord Ghash - Bass (2016-present)
Sharghall - Guitars (2016-present)
Hrist - Drums (2017-present)
Hex - Guitars (2017-present)
Raven - Vocals (2017-present)

Dyskografia:
2018 - Raj potępiony
2022 - Wpiekłowstąpienie

MA: https://www.metal-archives.com/bands/So ... 3540445824
BC: https://sothoris.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 5 lata temu

Wczoraj tego słuchałem robiąc porządki w nowych kradzieżach, i przyznam się, że taki black metal to nawet lubię, polski klimatyczny. Wydaje mi się, że Thy Worshiper to jednak dużo więcej zaśpiewów i wszelakich melodyjnych melodii, tu bardziej wyważone pod tym względem kompozycje, co na plus.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 5 lata temu

Wpadło mi to w oko kilka dni temu, posłuchałem i solidne granie. Zbroja nieskalana, zarówno z wrażenia ale też i nie ze śmiechu i zażenowania. Można czasem by i posłuchać, czemu nie
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Na 06. dzień stycznia stajnia More Hate Productions zaplanowała wydanie drugiej płyty Sothoris. Jej tytuł to Wpiekłowstąpienie.

Tracklista:
1. Proroctwo
2. Potępieniec
3. Człowiek z marmuru
4. Przykazanie śmierci
5. Opus Dei
6. W cieniu Golgoty
7. Wpiekłowstąpienie
8. Requiem Dla Hien

Utwór Opus Dei:

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Drugi numer z nowej płyty

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot 2 lata temu

Porównanie do początków Thy Worshiper to nawet dobry pomysł. Wiadomo, że tu można wstawić kilka innych mniej lub znanych tytułów. Fajne partie solowe na debiucie.

Ale przez język polski stanowczo zwyżkuje.

Varmia, etc.

Bardzo fajne logo.

Nie będę szukał minusów, bo to taka muza, że jak mam nastrój, to chłonę długo, a jak nie, to po prostu nie sięgam.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 2 lata temu

Blackowe pizdeczki nawet pewnie nie odnotowały, że ukazało się Wpiekłowstąpienie bo są zajęci pucowaniem kapelusza do jakiś przechujaszczych dysonansów. Nowy album Sothoris to dalej solidne granie. Odrobinę mniej pogaństwa się znalazło ale nadal barwa wokalna idzie ku kultowemu materiałowi Thy Worshiper. Sporo tu ognia ale wokal świetnie nagrany i mimo, że tekst wielokrotnie wypluwany w tempie karabinu wszystko pięknie słychać. Dla takich płyt warto mieć odrobinę nadziei w gatunek zwany black metalem. Ta płyta powinna być wysłana z dedykacjami do... wiadomo kogo jak grać świetny black metal i nie dawać rowa dla obleśnego starucha.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot 2 lata temu

Słucha się tego dobrze. Czasem lepiej, czasem gorzej, ale frajda jest i to najważniejsze. Ja akurat chętnie witam takie płyty na półce. Nawet jeśli po ogromnej ekscytacji odkładam je potem na długie lata.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Wicih
Fallen Angel Of Doom

Wicih rok temu

W czwartek widziałem na żywo. Panowie umio w robienie lajwów, co prawda bardzo to to było teatralne, ale mi jako osobie która średnio przepada za przesadnym pompatyzmem na scenie jakoś to nie przeszkadzało. Muzycznie na scenie są naprawdę spoko, potrafią zabawić tych bójkowiczów w pierwszym rzędzie, a i jako podpieracz ściany zatwierdzam że dobrze się bawiłem
blue_calx
Tormentor

blue_calx 11 mies. temu

Podobnie jak kolega wyżej, widziałem na żywo. Całkiem fajna młócka i przyjemna oprawa wizualna, co przekłada się na klimat całego show. Z drugiej płytki też można przyjemnie posłuchać, choć na mój gust dużo tu wokalu, mało przestrzeni na obrazki czysto instrumentalne, a te są też miejscami bardzo dobre. Ale całościowo jest dobrze, gościu (Raven) ma growl trochę jak Chuck Billy na Demonic i śpiewa wyraźnie. Produkcja czysta jak świeża, różowa broszka. Dopinguję i pozdrawiam.

Edit: po kilku przesłuchaniach chce się więcej, a wcześniejsze bóldupienie ustąpiło. wybacz mi matko i ojcze, że klęską jestem waszych cnót!
Nothing inside.
Ablazir

Ablazir 8 mies. temu

Jako rozgrzewka przed płytą wleciał ostatnio od Sothoris cover Black Horizons zespołu Dissection:

Wróć do „Black Metal”