Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Örth

Vexatus 4 lata temu

Obrazek
Örth to nieistniejący już od bardzo dawna norweski zespół blackmetalowy, którym chyba mało kto już pamięta i wielka szkoda, bo był to projekt dość nietuzinkowy. Zespół powstał w norweskim Bergen na początku lat 90-tych XX wieku, by po niespełna 10 latach zakończyć działalność pod tym szyldem (po samobójczej śmierci perkusisty) i wznowić ją następnie jako Arvas, który to zresztą istnieje do dzisiaj. W składzie udzielali się muzycy znani z wielu innych dość znaczących norweskich zespołach. Zespół ma na koncie tylko jednego pełniaka "Nocturno Inferno", który to jest płytą dość specyficzną - została ona nagrana na przełomie 1995 i 1996 roku, ale wydana została dopiero w 2017 roku... Płyta ukazała się jako jako MC, CD i LP, a więc dla każdego coś miłego. Szczególnie ucieszyło mnie wydanie LP, które ma (zmienioną w stosunku do wersji CD) czarno-białą okładkę. Na temat muzyki nie będę się specjalnie rozpisywał, bo to każdy może ocenić sobie sam - napiszę tylko, że warto się zapoznać z tą płytą i wielka szkoda, ze ten album nie ukazał się w 1996 roku.

Obrazek
Skład:
Ares - Bass Aeternus, ex-Lux Axiomus (live), ex-Arvas, ex-Gorgoroth, ex-Black Hole Generator (live), ex-Gravdal (live), ex-Grimfist (live), ex-Immortal (live), ex-Malignant Eternal (live), ex-Chaos Predicted, ex-Corona Borealis (Nor)
Grim - Drums (R.I.P. 1999) ex-Emptor, ex-Arvas, ex-Borknagar, ex-Gorgoroth, ex-Immortal (live), ex-Hell Awaits
Vassago Rex - Guitars, Vocals Arvas, ex-Cold Eternity, ex-Lux Axiomus, ex-Aeternus, ex-Ancient, ex-Dødsfall, ex-Frozen Cries, ex-Chaos Predicted, ex-Hesperus, ex-Negativ

Dyskografia:
2017 - Nocturno Inferno

MA: https://www.metal-archives.com/bands/%C ... 3540425442
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Można by dodać, że ziomuś, który tu nagrał wokale i gitary, a aktualnie jedyny członek tego późniejszego wcielenia pod nazwą Arvas pozazdrościł Krystianowi i sprzedał kosę typowi pod klubem w Bergen, za co odsiedział roczek w okolicach 1998 roku. Taki to tam był black metal u nich w tej Norwegii.

A samą tę płytkę Nocturno Inferno nagrano w Grieghallen u Pyttena. Niestety póki co nie miałem okazji się z nią zapoznać, ale jak już wątek jest to pewnie nadrobię :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
A samą tę płytkę Nocturno Inferno nagrano w Grieghallen u Pyttena. Niestety póki co nie miałem okazji się z nią zapoznać, ale jak już wątek jest to pewnie nadrobię :)
Bardzo dobry i dość nieszablonowy materiał - polecam się zapoznać, bo warto :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

No fajna jest ta płytka, puszczam to raz, to kolejny i tak już któryś tam dzień leci, ale szczerze przyznam, że najlepiej to mi jednak podchodzą te klimatyczne niby-przerywniki o tytułach Hymn Des Mortes, a w szczególności ostatni akt 3 tegoż.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

3 lata temu to wrzucałem? :shock: Ale ten czas szybko leci...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Z jednej strony szybko leci, a z drugiej się wydaje, że 2018 to w innym życiu.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

@yog, coś mi się bardzo mocno nie zgadza z datą założenia tego tematu. Jesteś pewien, że to było 3 lata temu?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Jak jest napisane, że 3 lata temu, to było. Jedyny przypadek zmiany daty postów się przytrafia jeśli chce się przerzucić starsze posty do nowszego tematu (posty w tematach się segregują domyślnie po dacie), o czym w przypadku tego tematu nie może być mowy, ten był po prostu pisany już dawno temu.

PS. Słuchałem dziś jeszcze dwa razy tak dla dobrej miary i zdanie powstrzymuje, a wspomniany wyżej kawałek mi się kojarzy z Magane i ogólnie japońskim blackiem typu Sigh na Ghastly Funeral Theatre.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

W sumie już dawno do panelu admina phpbebefuj3 nie zaglądałem, ale z tego co pamiętam to chyba był jakiś sposób na zmianę defaultowego szeregowania postów w przypadku scalania tematów...

Ale nie o to... Wątpliwości odnośnie daty założenia tematu mam dlatego, że dokładnie pamiętam okoliczności jego zakładania - temat założyłem kiedy udało mi się kupić jedyny ich materiał na jedynym słusznym nośniku, tylko problem polegał na tym, że przez głupi błąd zamówiłem go jednocześnie w kilku miejscach (w tym 2 razy od tego samego sprzedawcy) i musiałem się trochę nagimnastykować, żeby to jakoś ogarnąć...

Jutro sobie sprawdzę kiedy te winyle dokładnie zamawiałem, choć jestem na 99% pewien, że masz rację, bo skrypt forum z pewnością się nie myli. Czas po prostu zapierdala...

Wróć do „Black Metal”