Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Nordvrede

Vexatus 4 lata temu

Obrazek
Mam coś ostatnio zajawkę na norweskie Tromsø - w tym mieście urzęduje między innymi właśnie zespół Nordverde. Projekt funkcjonuje od 2004 roku i ma jak do tej pory na koncie 5 pełniaków. Panowie grają oczywiście Black Metal. Zespół jest powiązany personalnie z innymi projektami działającymi w ty mieście, czyli Kaevum oraz Taakeferd. Projekt bardo dobry i niespecjalnie doceniany.

Obrazek
Ostatni pełniak w całości:

Dyskografia:
2006 - Northern Frontlines [demo]
2008 - Hammerprofeti
2012 - Legion Nordvrede
2013 - Monument Viktoria
2013 - State of the Art
2015 - Confrontation

Skład:
Guderian - Drums (2004-present), Vocals (2011-present)
Nekrosoldat - Guitars (2004-present) Kaevum, ex-Ilse Koch, ex-Sultedöd
Pseudogod - Bass (2011-present)
A.S.J. - Guitars (2013-present)
▼ Byli muzycy
K.H Horisont - Bass (2005-2010) Taakeferd
Haerfar - Guitars (2005-2013) Knust, ex-Antaios, ex-Kaevum
Iskrig - Vocals (2005-2010) ex-Ilse Koch
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Nordvrede/79245
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

Bardzo lubię ten zespół, każdy materiał co najmniej dobry, a pełniaki "Hammerprofeti" i "Legion Nordvrede" wręcz bdb. Stawiam na równi z innym projektem Kaevum. Niespecjalnie znany tylko tym, którzy nie grzebią ciągle w norweskiej scenie black metalowej ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus 4 lata temu

Ty to wiesz, ja to wiem... no i fajnie, ale mogę się założyć, że ten temat będzie świecić pustkami - jak sporo innych założonych przeze mnie. Ewentualnie co jakiś czas wrzucę jakieś info i w najlepszym przypadku będę dyskutował sam ze sobą. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

O, jakieś nazisty, co grać umieją.

Włączyłem sobie Monument Viktoria, z uwagi na okładkę Wagnera godną:

Obrazek
I całkiem spoko, tylko wokal w pewnym momencie jakiś śmieszny efekt ma w pierwszym kawałku. Chujowe brzmienie talerzy czy tam hi-hata, wkurwiające trochę, jakby go koleś nie dokręcił albo co, choć fajnie gra, dużo ciekawych przejścióweczek, czy jak tam się po polsku na tzw. drum fills mówi.

Autorem rysuneczku jest niejaki Konstantin Wasiliew, rosyjski symbolista: https://www.wikiart.org/en/konstantin-vasilyev

Obrazek
Zakończenie, jak słyszę - szlagierowe NSBM-owanie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 4 lata temu

Vexatus pisze:
4 lata temu
Ty to wiesz, ja to wiem... no i fajnie, ale mogę się założyć, że ten temat będzie świecić pustkami - jak sporo innych założonych przeze mnie. Ewentualnie co jakiś czas wrzucę jakieś info i w najlepszym przypadku będę dyskutował sam ze sobą. :)
Powiem tak @Vexatus .... "Confrontation" katuje od tygodnia... Przypadkiem trafiłem na Norwegow na YOUTUBE. Jest to dla mnie, jako człowieka cofnietego w tematyce Black Metal o jakieś półtora dekady absolutne odkrycie. Mało było ekip ze Skandynawii które by przykuly choć na chwilę moja uwagę. Zapodalem płytkę z 2015 i kurka rurka, myślę... Pewnie nawet do połowy niedotrwam... A jednak... Załapało jak mało który bleczur z Północy. Genialnie się słucha na pełnej pizdzie.... Choć nie pije już z pół roku to tym bardziej mój zachwyt jest dość obiektywny. Zakochałem się w NORDVERDE. Ostatni raz taka miłość odnalazłem na THUNDERBOLT "Apocalyptic Doom". Także 11 lat jalowych w gatunku Black Metal.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2018, 20:38 przez Molotow 666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Gówno jak to Kaevum, z którego robią jakiś nsbm tylko dlatego, że ma blond pierdziawy na okładkach. Taka 2. liga norweska jak Taake. Kiedyś przesłuchałem, jednym uchem wleciało, drugim wyleciało, a potem włączyłem Thor's Hammer i rączka sama uniosła się w górę.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

Kurła, @TITELITURY jak to jest, że lubisz Tsjudera, który w końcu jest norweską drugą ligą (co nie zmienia faktu że słucha mi się tego z dużą przyjemnością), a masz problemy z inną norweską drugą ligą jak Taake, czy Urgehal, Koldbrann czy właśnie Kaevum albo Nordvrede?

Thor's Hammer ostatni raz słyszałem chyba wtedy co z łysolami trzymałem, ale było to jakieś 8-10 lat temu jakoś...więc nic nie pamiętam.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Urgehal, to nie 2. liga, a Tsjuder ma przynajmniej kopa. Zresztą nie lubię podziału na "ligi". Użyłem go złośliwie bo byłem zmęczony. :D
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.

Wróć do „Black Metal”