Nad urokliwymi, neoklasycystycznymi kamienicami Pilzna, pamiętającymi jeszcze lata C.K. Austro -Węgier, swoje tytaniczne, smocze cielsko rozłożyła fabryka Skoda Trnasportation, kładąca się cieniem na życie i los jego mieszkańców. Ująć w ramy muzyki postanowiła ten fakt grupka przyjaciół, którzy nie dbają o mroczny wygląd, co widać na zdęciach, które za chuja nie chcą mi się tu uploadować, więc obejrzyjcie je sobie w Internecie. Nie słychać też tego mroku w muzyce. Na jednej z płyt możemy znaleźć np. cover Darkthrone pod tytułem "Transplezensky Hangar" , na innej połączenie Kraftwerk z... "Dunkelheit" Burzum ( pt. "Kraftvarg"), a na innej jeszcze"Pivo Ivo". Ale nie znaczy to, że panowie postanowili się tylko i wyłącznie śmiać, zamierzyli sobie bowiem opisać życie robotników, upływające od szychty do szychty, od narodzin, aż do śmierci, a z życiem jak wiecie bywa różnie. Bywa więc też poważnie jak w kawałku mogącym wydawać się śmiesznym, ale opowiadającym o ciężkim losie babć - robotnic. W "Vezme Babu" możemy przeczytać Neboj se, bábo, vrátíš se fabrice / Údy ti vyspraví skalpel a palice / Nedojdeš dřevité prázdnoty důchodu / Felčar tě zalátá z boku i zespodu, a wszystko wyjaśnia nam tytuł innego utworu, a mianowicie "Práce, Radost, Válka". I tak jak rozpięta jest tematyka tych utworów, tak duża jest również jej rozpiętość muzyczna. Choć wszystko obraca się wokół black metalu, spotkamy tu blasty jak na ostatniej płycie, czy pop - elektronikę na "W Desti Mech". A wszystko to ku czci Umbrtki, który jest czym ? Muzycy uchylają rąbka tajemnicy:
Czy jest to muzyka strawna ? Na pewno nietuzinkowa. Czuć luz typowy dla Czechów, którzy nawet z nazizmu potrafili się śmiać, co zarzucał im potem Iri Menzel, bo tak to już jest, że wszędzie źle. U nas ujadają na "bohaterszczyznę" Powstania, a Czesi nienawidzą się za to, że podczas wojny jedli tylko serdelki, pili piwo i w akcie buntu obcinali kable telefoniczne, prowadzące z poczty do piekarni jak w "Tchórzach" Skvorecky'ego. Zatem, choć jest to muzyka często niepoważna, opowiada o tematyce jak najbardziej poważnej, o czym wie każdy, kto jak ja wychował się w mieście, gdzie życie mieszkańców skupiało się wokół jednego zakładu produkcyjnego. Pierwsze materiały kapeli spokojnie można sobie moim zdaniem olać. To jest muzyka tylko dla wytrwałych jak ja, niepoprawnych czechofiów, natomiast późniejsze albumy, "Ivo", "Kavovy haj" "KKW", czy najnowszy "Hlavni Stroj", to już wyraźny muzyczny progres ze znacznie lepszym masteringiem. Tutaj może znajdzie ktoś coś dla siebie, jako i ja znalazłem.The word ‘Umbrtka’ doesn’t bear any meaning in the Czech language. It’s another name (glimpsed in a moment of epiphany) of Ivo Krátký, an older, extremely ordinary and maybe even somewhat dull-minded and inapt real-life guy from Plzeň, who also happens to be the ingenious Lord of All Work, god of dirty streets, heavy industry, cracks in the asphalt, machinery, outskirts, old factories, abandoned brickworks, inner courtyards, municipal dustbins, railways, autumn, black winter days, rain, years spent in changeless cycles, bucket-wheel excavators, meaty meals in really bad working-class buffets, cheap pubs, life, death, enlightenment, endarkenment, strange afternoons, heavy drinking, power plants, salami, civil engineering and just about anything else that feels right to us, his apostles and followers.
Skład:
Lord Egon - Guitars Stíny plamenů, War for War (live)
Well - Vocals, Bass, Grand Piano ex-Mramor
Karl - Vocals, Guitars ex-Mramor
Strastinen - Vocals, Guitars, Bass Quercus, ex-Mramor
Lord Morbivod - Vocals, Guitars, Bass, Keyboards, Drum programming Quercus, Stíny plamenů, War for War, Trollech, ex-Mramor
Lord Egon - Guitars Stíny plamenů, War for War (live)
Lord Opat - Guitars Mallephyr, Stíny plamenů, War for War (live), ex-Gate of Illusions
Franta Štorm - Vocals Master's Hammer, Mortal Cabinet, ex-Airbrusher
2000 - Zašpinit slunce
2001 - Dělnický a bezdomovecký šedý metal
2001 - Kladivo pracuje na 110%
2001 - Kovostroj plzeňských pánů práce
2002 - Hymny šedé síly
2002 - Ozvěny špíny [kompilacja]
2002 - Betonová opona
2003 - Melša - Frank Zappa Meets Darkthrone
2003 - The Hand of Nothingness [demo]
2003 - Nad propastí dne
2004 - Lití podzimního asfaltu