Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Vouïvre

yog 5 lata temu

Obrazek

Obrazek

Vouïvre to dość świeży, bo założony w 2015 roku projekt Famine'a, znanego szerszemu gronu z Peste Noire. Ten wcale chyba wiele mniej kontrowersyjny nie jest, a może wręcz odwrotnie. Zresztą, Famine już w nim nie uczestniczy.

Ale nim opuścił Vouivre, udało im się uskładać i wydać w 2017 roku czteroutworową, trwającą niemal pół godziny epkę o nazwie Au Gouffre i dość powiedziałbym dumnej okładce, zapowiadającej nieco, z jakim graniem będziemy mieli do czynienia. Dlatego nie dziwi, że mamy tu miks black metalu - bo takie są dwa pierwsze kawałki skomponowane przez lidera KPN - z elektroniką na stronie B, w ostatnim kawałku, będącym 5-minutowym outro, wpadającą w nuty bardzo burzumiastego dark ambientu. Trzeci utwór prezentuje black metalowe electro przypominające mi nieco to serwowane przez Nagelfar na Srontgorrth, w mieszaninie z Godkillerem. Jest i rapowany fragment.

Nad wszystkim unosi się aura wisielczej dekadencji, jakiegoś czasu przed końcem czegoś, mitologizowanego nowego początku, nowego świtu. Strona A to nieco taki miejski DSBM w wersji stosunkowo podnoszącej na duchu, strona B to deszczowa elektronika kontemplacji przy dymie papierosowym. Pierwszą skomponował i nagrał Famine z Peste Noire, drugą HGH z hordy o srogiej nazwie Elitism.

Obrazek
Za garami Famine wspiera jego nieodłączny niegdyś towarzysz Ardaros. Pozostali członkowie projektu pewnie bardziej kontrowersyjni od Famine'a - wokalista i tekściarz, Sün na co dzień reprezentuje barwy NSBM, ze swym przewrotnie nazwanym Totalitaryan Distribution na czele, wspomniany HGH upodobania światopoglądowe ma przypuszczalnie podobne, zaś wokalista z ostatniego kawałka, niejaki Xaphan miał zdaje się jeszcze ciekawszy życiorys, biorąc pod uwagę, że w czasach hordy Funeral (pre-Kristallnacht - w której to kryształowej nocy grał też Duke Satanaël ze wspomnianego Godkiller) zdarzyło mu się coś takiego:
On the night of June 8, 1996, Xaphan, along with his friend Black Christ and two friends, exhumed the twenty year old cadaver of Yvonne Foin.
Dyskografia:
2017 - Au Gouffre [EP]

Skład:
Ardraos - Drums (2015-present) Charogne, Sühnopfer, Veratyr, Wolfsangel, Sigillum Diabolicum (live), ex-Christicide, ex-Endymion, ex-Antrum Mortis, ex-Aorlhac, ex-Peste Noire, ex-Chrysanthème, ex-Lemovice, ex-Les Couilles à l'air, ex-Ordalia
HGH - Synthesizers (2015-present) Aktion Totenkopf, Elitism, ANTHEM
Sün - Vocals, Lyrics (2015-present) Aktion Totenkopf, Malsaint
▼ Byli muzycy
Famine - Guitars, Vocals (2015-2017) Peste Noire, ex-Dor Daedeloth, ex-Alcest, ex-Valfunde

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Vo ... 3540431994
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Słuchałem tego ze dwa razy i jakiegoś szału nie zrobiło. Powiem więcej - mając w pamięci wiele z dokonań KPN, to dokonania tej Wiwerny (bo to oznacza nazwa projektu) jawi się jako taki trochę śmieć muzyczny, niespecjalnie mający cokolwiek do zaoferowania poza nazwiskiem Ludovica ;)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Właśnie moim zdaniem nie bardzo, bo on w dwóch ostatnich kawałkach, które są na płycie najlepsze, nie uczestniczy nawet ;) A tak to jest to granie bardzo pod Peste Noire, może niespecjalnie przebojowe, za pierwszym odsłuchem to wręcz nie idzie nic spamiętać. Mi się tego słucha znakomicie i kończy się nim zauważę, więc trzeba raz jeszcze posłuchać :) Dla mnie jako taka odskocznia od blacku będąca dalej blackiem sprawdza się bdb, trochę w ramach pierwszego Sektemtum to traktuję i kurde tak z 10 raz już leci to powiem wręcz, że są tu na prawdę fajne momenty ;) Genialny materiał to nie jest, ale w moje dziwaczne gusta się wpisuje.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Ja tam kiedy chcę posłuchać odskoczni od blacku będącej dalej blackiem to wolę sobie zapuścić taki Kaiserschnitt Porta Nigra, albo nawet macierzyste Pestki a jeśli o wiwerny chodzi to wolę te z Heroes of Might and Magic 3 albo tą z Dark Souls ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

No i tu też masz taki fin de siecle, tylko bardziej z kanapy z papieroskiem w dłoni, nie wymagający przesadnej uwagi, jak Porta Nigra. Jak dla mnie to jak się komuś Peste Noire podoba całościowo to i to musi, a jak nie to czegoś nie rozumiem :P
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Ty lepiej posłuchaj porządnie obydwu płyt Porta Nigra, bo kanapa z papieroskiem to właśnie tam jest, do tego odurzamy się opium, podczas gdy świat za oknem się właśnie rozsypuje ;)

Kapela z tematu to raczej taki niedojrzały projekcik, z którego może i coś wyjdzie w przyszłości o ile muzycy będą w stanie to ciągnąć.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

No sam żeś dwa razy posłuchał to wiesz najlepiej jak i ja o Porta Nigra :D Bdb granie, co z każdym odsłuchem coraz lepiej wchodzi. Z 5 raz z rzędu leci, bo do pisania tematu załączyłem i już się tak przyzwyczaiłem, że wcale się nie chce przełączać ;) Przyszłości wielkiej w przypadku tego projektu bym się raczej nie spodziewał ;)

Głęboką nocą to w ogóle mi takie nienachalne granie bardzo dobrze robi :)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

No niech będzie, jak znajdę jeszcze czas na dniach (to znaczy, jeśli nie będę miał pomysłu na nic innego :P ) to pójdę za Twoim polecaniem i zobaczymy ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Wiesz no nie jest to granie na poziomie Peste Noire, nie oszukujmy się, ale jako taka lajtowa namiastka, to robi bardzo przyjemnie przy świetle nocnej lampki :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Ma wyjść niedługo w Drakkar Productions split Vouivre z Gestapo 666. Niedługo, czyli w lipcu.

Obrazek
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Tak sobie przypomniałem na spokojnie debiutancką EPkę i muszę przyznać, że nieźle się tego słucha po czasie. To znaczy dalej podtrzymuję, że to taka biedniejsza namiastka Peste Noire, ogólnie fajna, ale ma się do najlepszych płyt macierzystego projektu Famine'a mniej więcej tak, jak ostatni album, który jest ogółem spoko, ale jednak odczuwalnie słabszy od dyskografiowych sztosów.

Pierwsze dwa utwory lepsze, po pierwsze dlatego, że bezpośrednio nawiązują do KPN a po drugie dlatego, że trzeci to elektroniczna i poprzetwarzana ciekawostka a czwarty to ambientowe outro. Są to w zasadzie regularne utwory, ale raczej jako dopełnienie dwóch pierwszych. Ogólnie fajne wydawnictwo, można raz na jakiś czas zarzucić i dobrze się bawić.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 2 lata temu

yog pisze: Mi się tego słucha znakomicie
DiabelskiDom pisze:
4 lata temu
fajne wydawnictwo, można raz na jakiś czas zarzucić i dobrze się bawić.
Dokłądnie tak, mnie rozwala szczególnie drugi numer czyli Paris cadavre
Pojawiła się właśnie w sklepie EPeczka Au gouffre
Obrazek
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Nieoczywista muza, mi podeszła. Druga część, bardziej elektroniczna bardzo dobra, początek miks chuj wie czego z black metalem całkiem fajne, trochę tak wiejsko w dobrym sensie. Końcówka przezajebista, przywodząca na myśl drugi placek Filosofem od Krzycha. Sumarycznie bardzo dobra, niespójna płytka, rzekłbym nonkonformistyczna.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

kurz pisze:
rok temu
Nieoczywista muza, mi podeszła. Druga część, bardziej elektroniczna bardzo dobra,
Możesz sobie też kiedyś sprawdzić płytę L'Ordure.. Peste Noire. Też jest trochę elektroniki i nieoczywistego można powiedzieć black metalu.
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

Dokładnie, czyli najlepsze Pestki. A zanęcę dodatkowo tym, że biją na głowę Wiwernę z wątku :)
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Idąc dalej, jeśli chodzi o syntezatory to Famine używa ich też np. w numerach 'Aristocrasse' i 'Domine' -kończących biało czarny split z samym sobą (2018).

Wróć do „Black Metal”