Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

VI

DiabelskiDom

Obrazek
Francuski black metal. Zajebisty francuski black metal, grany przez zajebistych muzyków znanych z m.in. zajebistych Antaeus i Aosoth. Słucham sobie właśnie debiutanckiego albumu, wydanego po splicie ze wspomnianym Aosoth i EPce i aż mi się sama gęba uśmiecha. Kanonady blastów, w znakomitej większości zasuwanie na najszybszych obrotach, charczący wokal byłego basisty Aosoth, INRVI-iego a jednocześnie przebojowość, chwytliwość tej muzyki jest wręcz ogromna. Bardzo, ale to bardzo hiciarskie granie, wręcz dziw bierze jak te utwory wchodzą w głowę. Muzykom udała się sztuka przemycenia owego hiciarstwa w agresywny i ekstremalny w swojej formie black metal, pozbawiony zmiękczeń i wygładzenia. Bardzo sensownie i dobrze napisane gitary, będące treścią muzyczną ciągniętą do przodu przez napierdalającą praktycznie bez spoczynku perkusję. Zresztą skład od razu pokazuje, że w projekcie nie uczestniczą niedoświadczeni grajkowie a osoby z porządnym obyciem w muzycznej materii. Świetna płyta do której chce się wracać.

Dyskografia:
2008 - De Praestigiis Daemonum [EP]
2010 - Angels Falling Down [split]
2015 - De Praestigiis Angelorum
2017 - VI / Temple of Baal / The Order of Apollyon [split]

Skład:
BST - Bass Genital Grinder, The Order of Apollyon, Temple of Baal (live), ex-Balrog, ex-Aborted, ex-Aosoth, ex-Antaeus (live), ex-Maleficentia, ex-Livarkahil (live), ex-Garwall
Blastum - Drums Grist, Merrimack, Purge, Ritualization, Antaeus (live), Osculum Infame (live), ex-Ingens, ex-Terminal War, ex-Chaos, ex-Aosoth
INRVI - Guitars, Vocals ex-Deus Despectum, ex-Aosoth, ex-Antaeus (live)

MA: https://www.metal-archives.com/bands/VI/123827
BC: https://agoniarecords.bandcamp.com/music
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jakoś się nie mogłem do tego przekonać, brzmiało mi to jak dowolny Aosoth, a że Aosoth brzmi zawsze tak samo, to na dłuższy czas do De Praestigiis Angelorum nie przysiadłem nigdy. Nie, że jest to złe albo nawet i przeciętne, bo nie jest, ale zachwytów, jakie temu wydawnictwu towarzyszyły, nie ogarniam. Taka trochę kapela dla tych, co łykają wszystko, bo ortodoksyjne i z Francji, mam wrażenie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Nie wiem czym na co dzień wypełniasz uszy, ale zdecydowanie zaniechaj tego procederu, skoro Aosoth brzmi dla Ciebie zawsze tak samo. Ewentualnie posłuchaj debiutu lub Dwójki a potem najlepszego w karierze IV: Arrow in Heart i zrewiduj wrażenia, bo pewnie znowu piszesz na podstawie tego, że słyszałeś 6 lat temu i średnio pamiętasz ;)

Poza tym bohaterowie wątku to JEŚLI JUŻ to więcej wspólnego mieli z Antaeus niż z Aosoth. Ale tak jak mówię, jeśli już bo nawet to porównanie mocno naciągane. Chyba tylko sugestia kraju i blackmetalowej "religijności" może ich zestawić z którymś z powyższych.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie wiem, chyba nie tylko dla mnie to brzmi jak Aosoth:

Obrazek

Może Aosoth na debiucie brzmi inaczej, potem grali to samo bez przerwy.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ekstra, rozumiem, że do DSO też podobne? W końcu jest na drugim miejscu, a na last.fm w podobnych zespołach na trzecim.

VI gra zajebiście przebojowo, Antaeus grał bardzo chaotycznie i fanatycznie, natomiast Aosoth jak metodyczny socjopata. Tak z grubsza, jeśli idzie o rzeczy słyszalne głębiej, później i nie przy powierzchownym rzuceniu uchem :)

Aha, no i Aosoth się rozwijał w swojej niszy, że tak to ujmę, czego kulminacją była wspomniana płyta. A czego zmęczeniem trąci trochę ostatnia ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No ja tego słuchałem mało i dla mnie to było w chuj podobne do DSO, tak jak i wspomniany wcześniej Aosoth. Ale nie wiem, może to wcale nie prawda :)
Awatar użytkownika
OlamHaberiah

OlamHaberiah

Zacne Waćpanie!

Właśnie słucham <3
:mrgreen: