Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Blue Hummingbird On The Left

DiabelskiDom 5 lata temu

Obrazek
Obok Volahn, Arizmendy etc kolejny przedstawiciel kolektywu Crepusculo Negro. Pierwszy raz styczność z nimi miałem na pamiętnym, bardzo dobrym koncercie w Chorzowie, gdzie wspomniany Black Twilight Circle zajechał ze swoimi występami wraz z właśnie Volahn, Arizmendą oraz Dolorvotre. Najlepsze jest to, że występ bohaterów wątku najmniej mi się podobał; nie był oczywiście zły ale będąc najbardziej odjechanym w etniczne instrumentarium jednocześnie był zespołem w którym najciężej się to gryzło z bestialskim nakurwem. Zapoznałem się mimo wszystko z ich wcześniejszymi materiałami i stwierdziłem, że poczekam. W zeszłym miesiącu natomiast ukazał się pierwszy duży album Koliberka, zatytułowany Atl Tlachinolli i proszę państwa, jest to cios.

Etnicznych przeszkadzajek jest tutaj stosunkowo mało, pełnią bardziej rolę wprowadzających w bitwę sygnałów, po których następuje zasadnicze uderzenie na wroga. Dominuje bestialska odsłona black metalu, charakterystyczne crespusculowe riffowanie co i rusz jest przełamywane warmetalowym wygarem, jednak ten war metal ma znamiona te same co np Teitanblood - jest inteligentny i przemyślany pod płaszczem wojny totalnej. A może tak sobie wkręcam przez to wyważenie między takimi elementami a tradycyjniejszym blackiem? Dość, że obok Funereal Presence to najlepsza rzecz jaką w tym roku usłyszałem. Świetny, wciągający i z rozmysłem napisany materiał. Poniżej załączam link, zaprawdę warto sprawdzić!

Dyskografia:
2010 - Bloodflower [EP]
2014 - Debajo del Simbolo del Sol [split]
2018 - Camino de guerra [split]
2019 - Atl Tlachinolli

Skład:
Hector Wolf - Bass Desolator, Volahn (live)
Coapahsolpol - Bass (2010-present) Xaxamatza, Arizmenda (live), Dolorvotre (live), Volahn (live)
Yayauhqui - Drums, Guitars (rhythm) (2010-present) Acualli, Axeman, Dolorvotre, Kallathon, Volahn, Arizmenda (live), Bone Awl (live), The Haunting Presence (live), ex-Ashdautas, ex-Kuxan Suum, ex-Muknal, Blood Play, Mata Mata, Zoloa, ex-Shataan
Tlacaelel - Flute, Vocals (2010-present)
Yecpaocelotl - Guitars (lead) (2010-present) Arizmenda (live), Dolorvotre (live), Volahn (live)
▼ Muzycy koncertowi
Murdunbad - Guitar Arizmenda, Dolorvotre, Shataan, Volahn (live), ex-Ashdautas, ex-Kuxan Suum, Blood Play
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Bl ... 3540314351
BC: https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/music
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

Na szczęście dla mnie ten "war metalowy wygar" nie dominuje całości. Atakuje na początku płyty, ale postanowiłem dać jej szansę i to był dobry wybór. Całość później okazała się bardzo dobrą mieszanką tego oraz ciekawych riffow. Bdb płyta.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Mnie się też podoba. Sympatyczne wokale, bardzo fajne, chwytliwe riffy, a tego war metalu to ja tutaj nie znalazłem, ale chuj z tym. Słucham sobie z przyjemnością już chyba trzeci raz.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Bardziej miałem na myśli fakt, że, tak jak napisałem, charakterystyczne dla tego kolektywu riffowanie w prawie każdym numerze jest przełamywane warmetalową eksplozją. Całościowo te kompozycje są jak na moje ucho na zajebiście wysokim poziomie. Cedek będzie kupowany w piątek ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Oj strasznie nudna to płyta. Na całe szczęście war metalu nie uświadczyłem ale wytrwać trzy kwadranse z wokalem z efektem echa to wyczyn przekraczający moje możliwości. Okładka kusi starym death metalem ale niestety taki black metal to chuj a nie granie. Kolejny przykład, że w USA black metal chujowo przędzie i tam chyba nie rozumie się sensu tej muzyki. Dziękuję ale postoję.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

Ok, to stój. Ale makowiec będzie?
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Ty chyba nie jesteś z Brooklyn'u co nie ? Skąd jesteś ?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

"Atl Tlachinolli" sprawdzone, fajowa rzecz, dużo bardziej mi przypadło do gustu, niż słuchany wcześniej pełniak Black Cilice. Co prawda tego war metalu tam aż tak dużo znowu nie ma, ja go głównie wyczuwam w motoryce bębnów i wokalach. Zarówno bębny jak i wokale bardzo dobre, tylko momentami te takie pewnie pseudo etniczne zaśpiewy mnie trochę osobiście rozbawiały i jak dla mnie psuły dobrą wkrętę w muzykę, ale z drugiej strony też rozumiem że zespołowi zależy na takich elementach w swojej twórczości. Z riffami natomiast przez większość czasu było bardzo fajnie, ale parę zgrzytów też zanotowałem. Mimo wszystko jako całość wypadło to bardzo dobrze, włącznie z okładką, która może nieco banalna, ale pasuje mi do muzyki. Jeżeli miałbym czegoś oczekiwać w przyszłości to...więcej war metalu właśnie.
Odium Humani Generis
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 lata temu

Też sobie posłuchałem, skoro takie zachwyty się odbywają. I jest nieźle, ale mogłoby być lepiej. Riffy niezłe i fajnie zrealizowane gitary. Wokale zrealizowane dla odmiany bardzo źle. Pojedyncze momenty podkreślone delay'em byłyby spoko, ale cała płyta w ten sposób to przesada i mocno to męczące. Jak @Wędrowycz raczy zauważać, zaśpiewy etniczne, przede wszystkim gdzieś tam na początku, raczej śmieszne. Bębniarz czasem gra bez pomysłu i wytraca motorykę całości. Dla odmiany czasem pojedzie z fajnymi partiami, zwłaszcza w tych momentach gdzie grają bardziej typowy black metal.

Obiecujący zespół, za 15 zł bym się skusił.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Lis
Moderator globalny

Lis 5 lata temu

Świtało mi że Niebieski Koliber to imie któregoś z większych władców azteków, ale to jednak imię w nahuatl Huitzilopochtli, taka ciekawostka.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

DiabelskiDom pisze:
5 lata temu
Cedek będzie kupowany w piątek ;)
Czy Ty, Panie drogi, brałeś to w Fallen Temple, w Iron Bonehead czy na jakimś innym straganie? Jest to gdzieś dostępne w naszym pięknym kraju? Miałem to brać w Fallen Temple właśnie bo mieli to mieć w tym tygodniu, ale nie przyjmują zamówień i nie wiem co robić. Proszę o poradę! ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

To weź dwa, rozliczymy się na black silesii ;) A poważnie, podejrzewam, że za parę tygodni będzie u Grega lub w Malignant. Można zresztą napisac do Grega, może sprowadzi. Tak było z ostatnim Black Magick SS.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Marduk666 pisze:
5 lata temu
DiabelskiDom pisze:
5 lata temu
Cedek będzie kupowany w piątek ;)
Czy Ty, Panie drogi, brałeś to w Fallen Temple, w Iron Bonehead czy na jakimś innym straganie? Jest to gdzieś dostępne w naszym pięknym kraju? Miałem to brać w Fallen Temple właśnie bo mieli to mieć w tym tygodniu, ale nie przyjmują zamówień i nie wiem co robić. Proszę o poradę! ;)
Helthrasher prosił o zakupy tego bo miał.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Marduk666 pisze:
5 lata temu
Ja to kupiłem w piątek na ich koncercie, dlatego pisałem o tym akurat dniu bo wtedy grali :)
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

DiabelskiDom pisze:
5 lata temu

Ja to kupiłem w piątek na ich koncercie, dlatego pisałem o tym akurat dniu bo wtedy grali :)
Aaaa tak. Przecież Ty w Brukseli balowałeś - nie skojarzyłem faktów ;)
No nic poczekam sobie na Fallen Tempel ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Marduk666 pisze:
5 lata temu
No nic poczekam sobie na Fallen Tempel ;)
Płyta jest w Hellthrasherze ponownie a także w GOW.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Hajasz pisze:
5 lata temu
Płyta jest w Hellthrasherze ponownie a także w GOW.
Jesteś kochany :*
Lis
Moderator globalny

Lis 5 lata temu

Atl Tlachinolli podoba mi się. Granie na granicy war metalu i bardziej tradycyjnego podejścia do death/black, do tego super wstawki mezoamerykańskiego folkloru, aż chciałoby się ich więcej.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Jak widać tylko Hajasz jest ewidentnie na nie ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Nie tylko ja bo i @Pioniere też się określił raczej po ciemnej stronie uznając to jako bez rewelacji. Ja poszedłem odrobinę dalej bo to gówno jest.
GRINDCORE FOR LIFE

Wróć do „Black Metal”