Obok Volahn, Arizmendy etc kolejny przedstawiciel kolektywu Crepusculo Negro. Pierwszy raz styczność z nimi miałem na pamiętnym, bardzo dobrym koncercie w Chorzowie, gdzie wspomniany Black Twilight Circle zajechał ze swoimi występami wraz z właśnie Volahn, Arizmendą oraz Dolorvotre. Najlepsze jest to, że występ bohaterów wątku najmniej mi się podobał; nie był oczywiście zły ale będąc najbardziej odjechanym w etniczne instrumentarium jednocześnie był zespołem w którym najciężej się to gryzło z bestialskim nakurwem. Zapoznałem się mimo wszystko z ich wcześniejszymi materiałami i stwierdziłem, że poczekam. W zeszłym miesiącu natomiast ukazał się pierwszy duży album Koliberka, zatytułowany Atl Tlachinolli i proszę państwa, jest to cios.
Etnicznych przeszkadzajek jest tutaj stosunkowo mało, pełnią bardziej rolę wprowadzających w bitwę sygnałów, po których następuje zasadnicze uderzenie na wroga. Dominuje bestialska odsłona black metalu, charakterystyczne crespusculowe riffowanie co i rusz jest przełamywane warmetalowym wygarem, jednak ten war metal ma znamiona te same co np Teitanblood - jest inteligentny i przemyślany pod płaszczem wojny totalnej. A może tak sobie wkręcam przez to wyważenie między takimi elementami a tradycyjniejszym blackiem? Dość, że obok Funereal Presence to najlepsza rzecz jaką w tym roku usłyszałem. Świetny, wciągający i z rozmysłem napisany materiał. Poniżej załączam link, zaprawdę warto sprawdzić!
Dyskografia:
2010 - Bloodflower [EP]
2014 - Debajo del Simbolo del Sol [split]
2018 - Camino de guerra [split]
2019 - Atl Tlachinolli
Skład:
Hector Wolf - Bass Desolator, Volahn (live)
Coapahsolpol - Bass (2010-present) Xaxamatza, Arizmenda (live), Dolorvotre (live), Volahn (live)
Yayauhqui - Drums, Guitars (rhythm) (2010-present) Acualli, Axeman, Dolorvotre, Kallathon, Volahn, Arizmenda (live), Bone Awl (live), The Haunting Presence (live), ex-Ashdautas, ex-Kuxan Suum, ex-Muknal, Blood Play, Mata Mata, Zoloa, ex-Shataan
Tlacaelel - Flute, Vocals (2010-present)
Yecpaocelotl - Guitars (lead) (2010-present) Arizmenda (live), Dolorvotre (live), Volahn (live)
▼ Muzycy koncertowi
Murdunbad - Guitar Arizmenda, Dolorvotre, Shataan, Volahn (live), ex-Ashdautas, ex-Kuxan Suum, Blood Play
BC: https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/music