Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Popiół

Hajasz 4 lata temu

Obrazek

Obrazek

Jest rok 1995 death metal już jest martwy a black metal w stanie agonalnym. W naszym kraju wychodzi demo Tym Z Krainy Cieni pewnego zespołu, który rok później na debiutanckim albumie delikatnie przetasuje składy rodzimego black metalu. W 1996 wychodzi jedna z najlepszych płyt z pogańskim black metalem Popiół wrocławskiego składu Thy Worshiper. Prawie ćwierć wieku później ukazuje się debiutancki album zespołu o nazwie Popiół, który dumnie ma kultywować pamięć starego Thy Worshiper.

Album Zabobony bo o nim mowa ukazał się pod koniec lutego i zawiera godzinną dawkę pogańskiego black metalu. Problem tylko w tym jest taki, że kiedy grają typowo pod Thy Worshiper z mocnym wokalem i szybkim tempem jest dobrze ale kiedy wjeżdżają w klimaty akustyczne i normalny wokal to słyszę jak drewno samo mi się w piwnicy układa. A taki kurwa jest ten album 50/50 czyli połowa bardzo słuchalna a o drugiej połowie lepiej zapomnieć. Kolejny problem to taki, że w obrębie jednego kawałka dzieją się takie akcje kiedy szybka jazda przechodzi w klimat, smęty, pierdololo i normalny wokal. Kurwa wtedy to wszystkie członki opadają. A przecież słychać, że chłopaki wiedzą o co chodzi bo i zajebiste teksty są, wokalista śpiewa ze zrozumieniem a zespół potrafi przykuć uwagę. Tylko na miłość nieboską dajcie sobie spokój z tymi klasycznymi wstawkami a przynajmniej z czystym śpiewem bo w tym segmencie to nawet Mała Mi z Muminków po litrze wypada lepiej. Album dla odważnych bo jest co posłuchać ale tyle samo chujowej rzadzizny wpadnie w uszy. Ja po trzech próbach wyjebałem bo skoro remis 50/50 to zawsze wybieram, że wygrywa chujnia a szkoda bo takiego grania mało a pierwowzór czyli Thy Worshiper dawno odpłynął w inne klimaty niż na kultowym albumie Popiół. No i jeszcze ta okładka, kto to zmalował ? Jakaś fujara czy inny down. Ludzie byle jaki student z plastyczniaka za 50 zeta namaluje lepszą.

Skład:
Kubov - Bass, Vocals ex-Raincarnation, ex-F.A.M., ex-Thy Worshiper, ex-Misterium, ex-Ascaris
DQ - Drums Blaze of Perdition, Thy Worshiper, Deathreat, ex-Arkona, ex-Mord'A'Stigmata, ex-Morowe (live)
Bard - Guitars Misterium, ex-Thy Worshiper
MAG - Vocals, Guitars Thy Worshiper, Wolfkhan, Misterium, ex-Slaughterhousesabbath

Dyskografia:
2019 - Zabobony

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Po ... 3540450978
BC: https://godzovwarproductions.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 lata temu

A mi się podoba ten nowy album. Jak wspomniałeś teksty są świetne, a i te momenty klimatyczne o których wspominasz mi leżą. Mnie to fajnie buja.
"Between Shit and Piss we are Born"
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

Nie jestem zwolennikiem załatwiania spraw w ten sposób, ale aktualne zachowanie zespołu zmusza mnie do przedstawienia drugiej strony medalu. W odpowiedzi na oświadczenie zespołu informuję, że w momencie podjęcia prób wyjaśnienia zaistniałego zdarzenia mój komentarz na stronie zespołu został usunięty, a mój prywatny profil zablokowany. Taka reakcja mówi sama za siebie. Dowodem tego są poniższe zrzuty ekranu. Nie mogłem pozostać bierny wobec insynuacji, jednocześnie nie zamierzam dalej wchodzić w interakcję publiczną z zespołem.

DQ
ObrazekObrazekObrazek
Oczywiście biorę pod uwagę, że to może są jaja, bo język tych oświadczeń zastanawiająco podobny do tych Batuszkowych, TSA czy jeszcze jakichś innych.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Popiół zapowiada nowy album Szeptun nakładem Pagan Records. Wytwórnia na swoim kanale YouTube opublikowała teledysk do otwierającego album utworu Jestem Antychrystem.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas rok temu

Jest i cały album do odsłuchu, @Hajasz na pewno na to czekał:

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Niezła płyta im wyszła. Zabobony były w porządku ale jakby trochę siarki im brakowało.
Na dwójce dalej sporo klimatowania ale debiut pobili spokojnie. Dużo więcej się tu dzieje - i muzycznie jest mocniej i choćby nawet tekstowo.
Potrafią i dowalić do pieca ale też i w odpowiedni sposób, nie nużąc i za długo nie smęcąc, zbudować atmosferę.
Ten ostatni Thy Worshiper z Bajkami o Staruchu nie ma do tego startu - tam nie dotrwałem nawet do końca płyty..
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'

Wróć do „Black Metal”