Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vulture Lord

Vexatus 4 lata temu

Obrazek
Norweski Vulture Lord powstał w 1995 roku, choć wcześniej istniał pod kilkoma innymi nazwami i jego historia sięga 1990 roku. Panowie uparli się nazywać swoją muzykę Death Metalem. Pod szyldem Vulture Lord grają Black/Thrash Metal, ale dalej utrzymują, że to Death Metal. Niech im będzie... :) Mają na koncie bardzo mało materiałów jak na taki staż, bo zaledwie kilka demówek i ich kompilacji, EPkę i jedną dużą płytę. Wydanej w 2003 roku płyty "Profane Prayer" słucha mi się doskonale. Płyta przynosi 38 minut świetnego poczerniałego Thrash Metalu i Black Metalu. Wydana 3 lata później siedmiocalówka "Blasphemy" również jest całkiem niezła. Niestety od tego czasu nie wydali nic nowego pod tym szyldem i już raczej nie wydadzą.

Obrazek
Skład:
Kat Ghil Northgrove - Vocals (1995-present) Hagl, Ulvehyrde, ex-Beastcraft, ex-Eswiel, ex-Coffin of Lament, ex-Energumen, ex-Faun, Okkultist
Hella - Bass (2019-present) Blackhell, Maledictvs, Thornspawn, Dark Evocation, Grimmorium, ex-Funereal Moon, ex-Vinterslav
Blackthorn - Drums (2019-present) Blackhell, Maledictvs, Thorns of Hate, Thornspawn, ex-Gnostic
Malphas - Guitars (2019-present) Bloodsworn, Carpathian Forest, Endezzma, Hagl, Svarttjern, So Much for Nothing (live), ex-Coffin of Lament, ex-Energumen, ex-Koldbrann (live), ex-Krypt (live), ex-Beastcraft (live), ex-Faun
Enzifer - Guitars (2019-present) ex-Orcustus, ex-Urgehal, ex-Beastcraft (live)
▼ Byli muzycy
Angelicus Noctum - Bass Ulvehyrde, Voluspaa (live), ex-Unspoken Names, ex-Funeral (live)
Endekrist - Bass, Drums ex-Endezzma
Uruz - Drums Blåhø, Highland Glory, Obscuring Veil, So Much for Nothing, ex-Philomel's Epitaph, ex-Urgehal, ex-Crest of Darkness, ex-Den Saakaldte, ex-Endezzma, ex-Saint Deamon, ex-Shining, ex-Voluspaa, ex-Craft (live), ex-In Lingua Mortua, ex-Nàttsòl, ex-Where Angels Fall, ex-Amaroc
Trondr Nefas - Guitars (?-2012) (R.I.P. 2012) ex-Dim Nagel, ex-Bloodsworn, ex-Endezzma, ex-Krypt (live), ex-Angst Skvadron, ex-Beastcraft, ex-Kvist, ex-Urgehal, ex-In Lingua Mortua, ex-Styggdom, ex-Svartekunst
▼ Muzycy koncertowi
Desecrator - Bass Krypt, Koldbrann (live), ex-Furze, ex-Tsjuder, ex-Beastcraft (live)

Enzifer - Guitars ex-Orcustus, ex-Urgehal, ex-Beastcraft (live)
Dyskografia:
1997 - Exorcism of the Holy Ghost [demo]
1998 - Desire for the Dead [demo]
1999 - Deathfuck [kompilacja]
2000 - Kill the Children of God [kompilacja]
2003 - Profane Prayer
2006 - Blasphemy [EP]
2014 - Blasphemous Exorcisms - The Years of Nefas [kompilacja]
2021 - Desecration Rite

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Vulture_Lord/8901
BC: https://odiumrecords.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

"Profane Prayer" to bardzo fajny pełniak. Poprzednie wydawnictwa nie przypadły mi natomiast do gustu. Faktycznie, z tym death metalem to trochę naciągane, bo zdecydowanie więcej tu black metalu wymieszanego z thrashem. Ostatniej epki nie słyszałem. Muzycy kapeli znani są m.in. z Urgehal, Beastcraft czy Endezzma, więc zasadniczo wiadomo czego można się spodziewać ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 3 lata temu

Jakieś zmiany w składzie zaszły ostatnio i coś tam się u nich dzieje. Może jakiś nowy materiał wypuszczą. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

No cały zespół nowy poza wokalistą to dość zasadnicze zmiany ;p A fote jaką se dojebali:

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 lata temu

W maju nowa płyta:

http://chaosvault.com/newsy/vulture-lor ... odium-rex/

Jaram się jak wiadomo co, ponieważ uważam Nefasa za jednego z baj bardziej utalentowanych muzyków metalowych i wszystkie projekty jakie urodził łykam niczym żaba perz.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 lata temu

Ja może aż tak się nie podniecam jak @TITELITURY, ale i tak ciekaw jestem bardzo, bo w sumie wszystkie projekty/kepele w jakich maczał palce Nefas były niezłe.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 3 lata temu

Wędrowycz pisze:
3 lata temu
bo w sumie wszystkie projekty/kepele w jakich maczał palce Nefas były niezłe.
Były niezłe jak na klasę okręgową czyli odpowiednik naszych LZS-ów. Żaden nie wybił się ponad zwykłą przeciętność choć nawet zdażyło się jednemu romansować z niekolorowymi.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 lata temu

To też w sumie prawda @Hajasz, ale jak już niejednokrotnie tu wspominałem mnie nie przeszkadza zupełnie słuchanie zespołów black metalowych, które przez większość z Was są traktowane jako któreś tam ligi, bo nie są oryginalne i nie wybijają się ponad średnią. Nie przeszkadza mi to zupełnie w czerpaniu przyjemności z ich słuchania. Poza projektami Nefasa, mówię tu np. o Carpathian Forest, Taake, Tsjuder czy Ragnarok jak już o norweskim black metalu.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 lata temu

Te ich ligi, to olej. I tak wszystko sprowadzają do słuchania modnych gówien, a te "ligi", to ciekawe kompozycje i melodie vide ostatnia Endezzma.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 lata temu

Wiem Titku, wiem. Ja jestem za stary, żeby iść za głosem internetowych mędrców. Ciekawi mnie tylko jak to będzie z wiekiem, bo mamy dwie opcje:
1) jak Hajasz będziemy słuchać 5 kapel na krzyż, bo reszta to gówno od zawsze, albo gówno po latach
2) jak Pioniere będziemy słuchać dalej tego, czego słuchaliśmy przez lata z przyjemnością, a poza tym będziemy grzebać z namiętnością w podziemiu co by wynajdować młode perełki
Odium Humani Generis
Kosynier

Kosynier 3 lata temu

Tez jestem bardzo ciekawy nowej płyty, tym bardziej, że skomponowana jeszcze przez Nefasa. Szacunek dla Shadowa i jego Odium Records, że udało mu się ich zakontraktować.

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

No i gdzie ta nowa płyta? :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

W czerwcu w Odium Records wyjdzie, Desecration Rite ma się nazywać i nagrano ją chyba w poniższym składzie:

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 2 lata temu

Widziałem tego newsa i chętnie obadam co tam panowie wyrzeźbią.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

No to wreszcie są jakieś konkretne i dobre informacje. "Profane Prayer" uwielbiam i z chęcią zapoznam się z nową płytą - tym bardziej, że jeszcze do niedawna byłem pewien, że pod tym szyldem nigdy już nie wyjdzie nic nowego. :)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Premiera pierwszego singla norweskich bluźnierców, którzy powrócili po 18 latach z nowym albumem „Desecration Rite”, skomponowanym jeszcze przez Nefasa z Urgehal.

Ruszają też pre ordery na Cd, Black LP, Die hard Red Lp, t-shirty, longsleevy i drewniane boxy, limitowane do 66 sztuk.

Premiera płyty w czerwcu, w Odium Records, przesyłki będą wysyłane z terenu Polski.

www.odiumrex.com/webshop lub www.odiumrecords.bandcamp.com

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Premiera Ulvehyrde, kolejnego zespołu Soratha.

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Drugi singiel z "Desecration Rite". Data premiery zostala wybrana nieprzypadkowo. Dziś, 28 maja, Trondr Nefas obchodziłby 44 urodziny. „Stillborn Messiah” został napisany przez Nefasa w 2005 r. i miał być tytułowym numerem na skomponowanej przez niego płycie.

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 2 lata temu

Wyśmienicie. Łykam wszystko, co nagrał ten koleś. Stworzył rozpoznawalny styl, ekhem, kompozycyjny, który bardzo mi pasuje. W czerwcu zaopatrzę się w cdeczko. Planujesz wydać też jakieś mhroczne tekstylia z szatańskimi nadrukami, które mógłbym nosić i wkuwać żonę narzekającą ciągle, że chodzę ubrany jak nastolatek ? Te dwa kawałki z singli me gusta.
Kosynier

Kosynier 2 lata temu

Te 2 kawalki rozpierdalaja. Szajtan to raczej nie Shadow, ze go o to pytasz Titelitury ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Vexatus pisze:
4 lata temu
Niestety od tego czasu nie wydali nic nowego pod tym szyldem i już raczej nie wydadzą.
Na szczęście nie jestem nieomylny... ;)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Odium Records zapowiada split Vulture Lord z Black AltarDeathiah Manifesto.

Materiał będzie wydany w okolicach października na 12” vinylu i digi packu. Split zawiera 8 utworów, włączając w to intra skomponowane przez Ludo „Evil” Lejeune. Jeden z utworów Vulture Lord zawiera wokale nagrane jeszcze przez Nefasa, tuż przed jego śmiercią.

Muzycy Vader, Mork i Enshadowed wzięli udział w nagrywaniu części Black Altar.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Nieco z opóźnieniem, ale słucham właśnie Desecration Rite - bardzo dobry album, nie biorący jeńców bezkompromisowy black/thrash-owy wpierdol.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

Pioniere pisze:
rok temu
Nieco z opóźnieniem, ale słucham właśnie Desecration Rite - bardzo dobry album, nie biorący jeńców bezkompromisowy black/thrash-owy wpierdol.
Ja się dzisiaj w nocy zabieram za nową płytę, bo nie miałem jeszcze okazji posłuchać. Jeśli utrzymali poziom z "Profane Prayer" to powinienem być zadowolony. Na razie mogę napisać tylko tyle, że okładka jest bardzo klimatyczna. ;)

Obrazek

Jak to dobrze, że mogę ich słuchać i nie muszę ich przy tym oglądać... :)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Premiera Desecration Rite.

Kosynier

Kosynier rok temu

Vexatus pisze:
rok temu
Pioniere pisze:
rok temu
Ja się dzisiaj w nocy zabieram za nową płytę, bo nie miałem jeszcze okazji posłuchać. Jeśli utrzymali poziom z "Profane Prayer" to powinienem być zadowolony. Na razie mogę napisać tylko tyle, że okładka jest bardzo klimatyczna. ;)

Obrazek

Jak to dobrze, że mogę ich słuchać i nie muszę ich przy tym oglądać... :)
Okladka jest tutaj. I mysle, ze jest nadzwyczaj udana.

Obrazek

A tu jest stream calego albumu. Generalnie plyta rozpierdala w drobny mak.

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

Nie chciało mi się sprawdzać, czy podobnie jak w przypadku pierwszej Endezzmy, zespół odgrzebał gdzieś kawałki skomponowane przez Nefasa i nagrał płytę trochę na bazie twórczości jego, a trochę reszty ekipy. Grunt, że brzmi to bardzo "nefasowsko", czyli podobnie jak dwa przedostatnie Urgehale i wspomniana Endezzma właśnie. A ja bardzo lubię muzykę Nefasa i uważam go za świetnego, hmm... kompozytora jeśli chodzi o ten gatunek metalu. Wykształcił swój własny, rozpoznawalny styl, oparty głównie na szybkiej i pełnej energii, heavymetalowej motoryce, poprzeplatanej fajnymi, melancholijnymi motywami. Do tego prosty przekaz w tekstach et voila, mamy przepis na świetną muzykę, wyrastająca z ducha Darkthrone, ale nie naśladującej go. Taka jest ta najnowsza płyta, która równie dobrze mogłaby ukazać się pod szyldem Urgehal. Jest jednak Vulture Lord, a Vulture Lord nagrał jedną z lepszych płyt w tym roku.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Premierowy utwór z nadchodzącego splitu z Black Altar, który wkrótce ukaże się w Odium Records jako 12 panelowy digi pack w formie odwróconego krzyża i wersjach winylowych.
Obrazek

Wróć do „Black Metal”