Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Trwoga

Hajasz

Obrazek

Obrazek

A to dopiero miłe zaskoczenie naszło mnie po głowie kiedy skończyłem słuchać debiutanckiego albumu bydgoskiego nowego tworu black metalowego Trwoga. Podobno grają od 2016 i na ten rok jest datowane ich jedyne demo Ciemności, z którego pozwoliłem sobie tylko na sprawdzenie coveru Summoning.

Jakże trzeba być chorym na umyśle aby coverać jeden z największych syfów jaki wypluła austriacka ziemia ale tu chłopaki robią pierwsze zaskoczenie bo kawałek, który wybrali znalazł się na chujowym co prawda debiucie ale jednak był to black metal a nie napierdalanie po polanie w worach po kartoflach.

Drugie zaskoczenie, że Beyond Bloodred Horizons w wykonaniu Trwogi brzmi stokrotnie lepiej niż oryginał.

Przyszedł czas na debiutancki album, który wyszedł miesiąc temu i od pierwszych taktów pokazuje potężnego fucka tudzież dyma mięsistym kutasem w dupę cały ten nowoczesny black metal przez młodych zwany post black metalem. Właściwie płyta podzielona jest na trzy części, które oddzielają klimatyczne intra a Trwoga zaprasza nas na szybką historię prawdziwego black metalu. Pierwsza część to jazda pod klasyczny norweski black metal i ukłon w stronę płyty, która zakończyła żywot tego gatunku. De Mysteriis tutaj czuć na kilometry a kawałek Zaraza szykuje się na hit. Druga część to ukłon w stronę sceny niemieckiej i szwedzkiej bo pojawiają się melodyjne zagrywki ale i także transowe basowe rytmy a w kawałku Czerń to mam wrażenie, że grany jest ten charakterystyczny motyw z numeru Pesttanz z debiutu Absurd. Trzeci część to ukłon w stronę polskiego black metalu tego nowoczesnego ale jednak wyzbytego przedrostka post z rewelacyjnym kawałkiem Otchłań.

Miło jest posłuchać płyty zagranej w kultowym starym stylu z ciekawymi polskimi tekstami pomimo, że nie zawsze wszystko wyraźnie słychać co śpiewa wokalista. Bardzo udany debiut proszący się o zakup na fizycznym nośniku, którego ukazało się 500 szt.

Skład:
Geist - Bass
Hasthur - Drums
Urobhor - Guitars
Raven - Guitars, Synths Vault 21, Watra
Voortifer - Vocals
▼ Byli muzycy
Omen - Drums (2016) ex-Nilfgaard
Vonsz - Guitars (2016) Majestic Decay
Ysydorious - Guitars (2016)
Bager - Vocals (2016)
Dyskografia:
2016 - Ciemności [demo]
2019 - Trwoga

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Trwoga/3540453014
BC: https://trwogablackmetal.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Orkan

Orkan

Kawałek "Zaraza" fajny mocno. Wokalisty nie idzie zrozumieć za grosze, co żadną nowością nie jest i wcale mi to nie przeszkadza. Zastanawia mnie jednak co się stało z czterema ludkami po nagraniu demo, że tylko niejaki Raven pozostał? Ciężka współpraca?
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

"Chocholi" to numer zapowiadający drugi album grupy - "Triumphus Mortis".
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Mortifer

Mortifer

Wyszedł drugi pełniak - Triumphus Mortis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Nie wiem jak drugi album ma się do tych pierwszych wydawnictw, ale "Triumphus Mortis" mnie nie porwał...
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

A mnie ich 2jka nawet zaciekawiła. Wrzuciłem właśnie ten ostatni album i nieźle się tego słucha - bez jakiejś popeliny postblekowej jak to wszędzie dookoła u nas teraz. Dobrze słychać teksty, niezłe gitary - tu akurat dość wysoko nastrojone przypominające trochę kilka starszych norweskich rzeczy.
Wolę takie coś od ,,płyt roku" pokroju Zorzy czy innego Hauntologist.
W razie czego wersja bc też już jest.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE