A to dopiero miłe zaskoczenie naszło mnie po głowie kiedy skończyłem słuchać debiutanckiego albumu bydgoskiego nowego tworu black metalowego Trwoga. Podobno grają od 2016 i na ten rok jest datowane ich jedyne demo Ciemności, z którego pozwoliłem sobie tylko na sprawdzenie coveru Summoning.
Jakże trzeba być chorym na umyśle aby coverać jeden z największych syfów jaki wypluła austriacka ziemia ale tu chłopaki robią pierwsze zaskoczenie bo kawałek, który wybrali znalazł się na chujowym co prawda debiucie ale jednak był to black metal a nie napierdalanie po polanie w worach po kartoflach.
Drugie zaskoczenie, że Beyond Bloodred Horizons w wykonaniu Trwogi brzmi stokrotnie lepiej niż oryginał.
Przyszedł czas na debiutancki album, który wyszedł miesiąc temu i od pierwszych taktów pokazuje potężnego fucka tudzież dyma mięsistym kutasem w dupę cały ten nowoczesny black metal przez młodych zwany post black metalem. Właściwie płyta podzielona jest na trzy części, które oddzielają klimatyczne intra a Trwoga zaprasza nas na szybką historię prawdziwego black metalu. Pierwsza część to jazda pod klasyczny norweski black metal i ukłon w stronę płyty, która zakończyła żywot tego gatunku. De Mysteriis tutaj czuć na kilometry a kawałek Zaraza szykuje się na hit. Druga część to ukłon w stronę sceny niemieckiej i szwedzkiej bo pojawiają się melodyjne zagrywki ale i także transowe basowe rytmy a w kawałku Czerń to mam wrażenie, że grany jest ten charakterystyczny motyw z numeru Pesttanz z debiutu Absurd. Trzeci część to ukłon w stronę polskiego black metalu tego nowoczesnego ale jednak wyzbytego przedrostka post z rewelacyjnym kawałkiem Otchłań.
Miło jest posłuchać płyty zagranej w kultowym starym stylu z ciekawymi polskimi tekstami pomimo, że nie zawsze wszystko wyraźnie słychać co śpiewa wokalista. Bardzo udany debiut proszący się o zakup na fizycznym nośniku, którego ukazało się 500 szt.
Skład:
Geist - Bass
Hasthur - Drums
Urobhor - Guitars
Raven - Guitars, Synths Vault 21, Watra
Voortifer - Vocals
▼ Byli muzycy
Omen - Drums (2016) ex-Nilfgaard
Vonsz - Guitars (2016) Majestic Decay
Ysydorious - Guitars (2016)
Bager - Vocals (2016)
Vonsz - Guitars (2016) Majestic Decay