W sumie to dziwne, że tematu o nich nie było, skoro tyle się na tym forum gadało o Nihilu i jego różnych projektach, ale mniejsza. Morowe, czyli jeden z kilku najistotniejszych składów w których ów jegomość się udzielał. Katowicki twór grający coś, co chyba najogólniej można określić mieszanką black metalu z post-metalem, chociaż ten drugi to raczej jako dopełnienie, śladowe uzupełnienie i delikatna posypka. Trzonem muzyki grupy zawsze był czarny, zadymiony i psychodeliczny black metal, przeważnie w średnich i wolnych tempach z charakterystycznymi wokalami (głównie) wspomnianego już Nihila. Rozmyta a jednak ciągle przytłaczająca i w jakiś sposób niebezpieczna muzyka.
Nie słuchałem ich chyba z cztery albo i pięć lat i jakoś tak dzisiaj przypomniałem ich sobie stojąc przed regałem z płytami. Liczyłem się z tym, że dzisiaj nie zażre tak ładnie jak onegdaj (bo swego czasu to zasłuchiwałem się w obydwu pełniakach jak pojebany) ale płynie po prostu świetnie i dzisiaj pewnie na jednej sesji się nie skończy. Zarówno debiut Piekło.Labirynty.Diabły, który w momencie premiery był stosunkowo świeżym materiałem na okołoblackmetalowej scenie w Polsce jak i wydany cztery lata później jego następca S, kontynuujący i rozwijający dziwaczny black metal tworu to ciągle bardzo udane kawały nietuzinkowego spojrzenia na czarną sztukę.
Wspomnieć należy także split z Non Opus Dei oraz bardzo dobry kawałek pt Dziurawy Świat umieszczony na składaku Krew Ziemi Czarnej. Jednak to dwa duże albumy są tym, co w twórczości zespołu cenię najbardziej.
Skład:
Hans - Guitars, Bass, Keyboards Ulcer Uterus, ex-Demonication
Nihil - Guitars, Bass, Keyboards, Vocals Cssaba, FDS, Furia, Massemord, Blindead (live), ex-Niphates, ex-Quintessence of Hate, ex-Seagulls Insane and Swans Deceased Mining Out the Void
ML - Drums (2013-present) Night of the World, Pagan Forest, ex-Sonheillon, ex-Pleroms Gate, ex-Strandhogg, ex-Access Denied, ex-Decapitated, ex-Norden, ex-Driller (live), ex-Melechesh (live)
▼ Byli muzycy
BaronVonB - Drums (?-2013) ex-Incinerate Infection, ex-Infatuation of Death, ex-Bottlekopf, ex-Nuclear Vomit, ex-Requiem
▼ Muzycy koncertowi
Sars - Bass Furia, Massemord, Wędrowcy~Tułacze~Zbiegi, ex-Crucifire Moon, ex-Niphates, ex-Quintessence of Hate, ex-Duszę Wypuścił, ex-Ulcer Uterus
Shocker - Vocals (2011-present) Iperyt, ex-InDread Cold, ex-Duszę Wypuścił, The Shocker
Static - Guitars (2011-2012) Mord'A'Stigmata, ex-Odraza (live), ex-Solnorth, ex-Burial Ground, ex-Oniric
DQ - Drums (2014) Blaze of Perdition, Popiół, Thy Worshiper, Deathreat, ex-Arkona, ex-Mord'A'Stigmata
Shocker - Vocals (2011-present) Iperyt, ex-InDread Cold, ex-Duszę Wypuścił, The Shocker
Static - Guitars (2011-2012) Mord'A'Stigmata, ex-Odraza (live), ex-Solnorth, ex-Burial Ground, ex-Oniric
DQ - Drums (2014) Blaze of Perdition, Popiół, Thy Worshiper, Deathreat, ex-Arkona, ex-Mord'A'Stigmata
2010 - Piekło.Labirynty.Diabły
2013 - Dziwki dwie [split]
2014 - S
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Morowe/3540307307
BC: https://witchinghourproductions.bandcamp.com/music