Hajasz pisze: ↑5 mies. temu
brzask pisze: ↑5 mies. temu
(pierwsza fala to ściema i zupełnie nikt z chłopaków wtedy się tym nie przejmował i wręcz nie słyszał o niej
Wiesz, że właśnie pozrywałeś co nieco blek metalom na tym forum? Ja już o tym mówiłem wiele razy jeszcze na starym forum, że coś takiego jak pierwsza fala nigdy nie istniała i jest tylko sloganem wymyślonym współcześnie. Owszem zespoły były znane ale uważano je za stricto grające thrash, heavy a nawet punk.
Niestety trzeba się zgodzić, bo to co określane jest pierwszą falą nie ma za dużo wspólnego z black metalem jaki znamy obecnie. Rewizjonistycznie dziś patrząc można łatwo rozrysować sznurki będące inspiracją dla tego co nastąpiło potem, ale to tylko na zasadzie inspiracji(które łatwo dziś powiązać, ale udowodnić już trudno - jeden słyszał taki zespół, ktoś inny, a ktoś ukradł motyw od tego pierwszego i tak dalej). Niektórzy określają te zespoły mianem proto-black metalu i to brzmi trochę lepiej, ale to znowu nie jest żaden gatunek, a rys historyczny.
A Venom nikt by dziś nie pamiętał gdyby nagrali album pod tytułem Yellow Metal to może nikt by nie próbował udawać że wymyślili oni metal ze skośnymi oczami. Tak jak Bethlehem nagrało Dark Metal i co z tego wyszło? Zamiast porządnego grania szybko podłapały to zespoły gothic metalowe z growlami i z potencjalnie ciekawego gatunku została abominacja. Dziś nikt normalny nie używa tego określenia bo oznacza wszystko a zarazem nic.