Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Re: Burzum

Nekroskop 3 lata temu

pit pisze:
3 lata temu
Anty-western to najlepszy western, zawsze to powtarzam.

How's it with stains?

Nie żebym był aż tak negatywnie nastawiony do tzw. plumkania i wszelkich ambientów, ale muza bez wydatnej sekcji rytmicznej właściwie dla mnie nie istnieje.

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Na ile się orientuję, to np. w jazzie fortepian należy do sekcji rytmicznej i nie inaczej jest z klawiszami w plumkaniu Varga.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop 3 lata temu

Przez wydatną sekcję rytmiczną miałem na myśli perkusję, bębny i ich elektroniczny odpowiednik.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Domyślam się, dlatego napisałem, że są i jej inne elementy, na których się plumkany Burzum opiera, a Daudi Baldrs i Hlidskjalf się w głównej mierze składają z rytmów właśnie. A ogólnie to z pewnością, muza mało rytmiczna znacznie słabiej w ucho wpada.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop 3 lata temu

Nie jestem szczególnie obeznany w temacie, ale domyślałem się pisząc post, że sekcja rytmiczna to nie tylko perkusja i jej odpowiedniki, niemniej nie przyszło mi do głowy lepsze sformułowanie.

Mnie pociąga w muzyce głównie dynamika, dlatego kiedy słucham „plumkania”, to mam bezwarunkowy odruch oczekiwania, aż coś wreszcie uderzy, co oczywiście nie następuje.

///
No chyba, że mówimy o kawałkach pokroju "The future Sound of Music", gdzie moje oczekiwanie zostaje zaspokojone.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 lata temu

Nekroskop pisze:
4 lata temu
Czytałem gdzieś, że ogłosił koniec Burzum, nawet na metallum status projektu to split-up.
Jak może jednoosobowy projekt osiągnąć status split-up to nie za bardzo rozumiem, ale niech im będzie... ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 lata temu

Maczuga do lania tęczowych kucyków pony, którym się wydaje, że w metalu chodzi o tolerancję dla chujołaków i mycie nóg Murzynom. Bardzo mnie rozbawiło, że na popularnym portalu społecznościowym za wrzutki Burzum dostaje się bana. Podobnie jak za BMSS zresztą. Oczywiście nasi forumowi znawcy black metalu powiedzą, że to za muzykę, ale odkładając na bok czerstwe żarty ludzi nierozumiejących idiomu tej muzyki, jest to fakt bardzo smutny, świadczący o postępującym spierdoleniu tego świata. Wszak cunt Grishnack, to taki sympatyczny, wesoły Mlodzieniec. Nie zasługuje na taki los.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

Black metal pojawia się w Internecie, blek metalowcy płaczą, że przestaje być elitarny i byle yogi mogą sobie słuchać empetrójek. Black metal kasują z internetu, blek metalowcy płaczą, że im się muzykę zabiera.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 lata temu

Black metale ogólnie płaczą. Zobacz na corpsepaint. Ale ja nie płacze, ja się śmieję. A jeśli jakaś muzyka pada dziś ofiarą całej tej "cancel culture", to tylko dowód na jej transgresyjny charakter.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 3 lata temu

Cancel culture = Black metal culture

Zabieramy redukujemy i przenosimy

Cancel Black Metal.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 3 lata temu

TITELITURY pisze:
3 lata temu
Maczuga do lania tęczowych kucyków pony, którym się wydaje, że w metalu chodzi o tolerancję dla chujołaków i mycie nóg Murzynom. Bardzo mnie rozbawiło, że na popularnym portalu społecznościowym za wrzutki Burzum dostaje się bana. Podobnie jak za BMSS zresztą. Oczywiście nasi forumowi znawcy black metalu powiedzą, że to za muzykę, ale odkładając na bok czerstwe żarty ludzi nierozumiejących idiomu tej muzyki, jest to fakt bardzo smutny, świadczący o postępującym spierdoleniu tego świata. Wszak cunt Grishnack, to taki sympatyczny, wesoły Mlodzieniec. Nie zasługuje na taki los.
Przypominam, że facet nagrał numer pod tytułem: "Płaczący Ork". Czy może być coś żałośniejszego?
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 3 lata temu

Facet jest tak żałosny, ze aż mu 13-a strona zara się zakończy. A tak naprawdę jest żałosny, ale od Daudi Baldrs i Hlidskjalf proszę się odpierdolic - grzecznie proszę.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin 3 lata temu

Bedzie czternasta strona czy jeszcze nie?

'Filosofem' to zajebisty album!!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 3 lata temu

Pan Efilnikufesin pisze:
3 lata temu

'Filosofem' to zajebisty album!!
100% zgody!
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 3 lata temu

pit pisze:
3 lata temu
TITELITURY pisze:
3 lata temu
Przypominam, że facet nagrał numer pod tytułem: "Płaczący Ork". Czy może być coś żałośniejszego?
Płaczący gangster albo Łzy Melancholijnego Wampira. Łza Zeschniętej róży też harde.

A co do chujołaków to przypomnę słowa wielkiego apologety, Euronymusa: “I refuse to fuck the normal way, because it is god’s gift to humanity and if you do it, then you do the ultimate life worshiping ritual!”
Vexatus pisze:
Nekroskop pisze:
4 lata temu
Czytałem gdzieś, że ogłosił koniec Burzum, nawet na metallum status projektu to split-up.
Jak może jednoosobowy projekt osiągnąć status split-up to nie za bardzo rozumiem, ale niech im będzie... ;)
Michael Jackson, jedyny solista który się rozpadł.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 lata temu

“I refuse to fuck the normal way, because it is god’s gift to humanity and if you do it, then you do the ultimate life worshiping ritual!”
Na złość mamie, odmrożę sobie uszy.

"Płaczący ork" żałosny, cunt Vikerness żałosny, tym bardziej żałosne jest cenzurowanie takiego tworu.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop 3 lata temu

Na złość światu, pójdę do paki na 15 lat i uśmiechnę się do kamery.

Gość jest nie tyle żałosny, ile psychiatryczny. Szczątkowy instynkt samozachowawczy jednak chyba w końcu zadziałał i sprawił, że Varg wyprowadził się na francuską prowincję, gdzie ma mniejszą szansę znowu na złość wszystkim się w coś wpierdolić.

Natomiast bycie na cenzurze w czasach, kiedy za brak aprobaty dla ruchu LGBT i pokrewnych można już wylecieć z roboty, niestety nie jest wielkim wyróżnieniem.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 lata temu

Już wiem! Już wiem! Już wiem z czym kojarzy mi się słowo "nekroskop". Ze słowem epidiaskop!

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Epidiaskop
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop 3 lata temu

Byłem święcie przekonany, że będzie to coś obraźliwego, a tu proszę...
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

To był taki dowcip o Wałęsie. Że Lech przychodzi do sklepu i mówi, że chciałby kupić episkopat. Zdziwiona sklepowa pyta:

-Słucham? Nie mamy czegoś takiego, do czego jest to panu potrzebne?
-Do wyświetlania przezroczy.
-Ahaaa, to epidiaskop! W takim razie już pakuję.
-Chwileczkę, najpierw muszę skonsultować diecezję z żoną.
-Chyba decyzję......?
-Ale proszę mnie nie pouczać, ja byłem prymasem w szkole!

:v
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 lata temu

Ludziom się nudzi... :)
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork 3 lata temu

Widzę, że nie ma o tym wzmianki. Temat wprawdzie stary ale ja odkryłem go niedawno (wczoraj). YouTube polecił mi numer "Back to the Shadows". Pierwsze widzę, pierwsze słyszę, nie mogę go namierzyć w dyskografii Burzum więc zacząłem drążyć czy aby faktycznie jest to twórczość Varga i natknąłem się na taki wpis. Pochodzi on podobno ze strony Thuleanperspective niestety został, jak i pozostałe archiwalne wpisy, usunięty.
Burzum appeared from nowhere in 1991 with a demo tape made up of a dozen guitars-and-bass-only tracks in rehearsal quality. I made a few more or less successful metal albums, but they all always included at least some ambient music. With time I moved further and further away from metal, and today only the ambient music remains. Today (2013) I think I am done playing metal music for good.

Many of you followed Burzum through the years, some even from the beginning, and I think metal-Burzum deserves a proper "good bye". So, just like I started out I will finish metal-Burzum with a guitars-and-bass-only track in rehearsal quality. "Back to the Shadows" is made up of the last metal riffs I ever made (in 2012). It was never released in any way, or recorded (beyond what you hear here), and it will not either -- beyond this short "video".

Take it for what it is; a sentimental good bye to metal-Burzum.

The music is playing with an image of the 17 year-old me, taken from the time when some of the first Burzum tracks were made. You can see this track as a good bye to that fellow too.

You can use this music as you please privately, but the track is mine, so if you by any chance want to use it commercially you need a permission from me to do so.

NB! Remember that I don't have a Facebook account, so all those claiming to be me there are frauds.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
Sacrum_Profanum
Master Of Reality

Sacrum_Profanum 3 lata temu

Znane, bardzo klimatyczny kawałek. Pierwszy który naumiałem się na basie :D.
卐 卐 卐 POPEŁNIJ SAMOBÓJSTWO - PRO BONO PUBLICO 卐 卐 卐 BLACK METAL TO KILOF
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 lata temu

A logo dlaczego ocenzurowane? :)
Awatar użytkownika
Andrzej Oktawa
Master Of Puppets

Andrzej Oktawa 3 lata temu

Żeby nie usunęli z fejsika.
卐 Show no mercy for the weak, Jesus mother can suck my dick! 卐
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu 3 lata temu

Szkoda, że nie można tego nieco podsłuchać przed ewentualnym kupnem.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 lata temu

kyu pisze:
3 lata temu
Szkoda, że nie można tego nieco podsłuchać przed ewentualnym kupnem.
Przecież to śmiga od jakiegoś czasu po internetach a teraz jeszce widzę wersję FLAC, na której outro/epilog z jakiegoś powodu występuje dwa razy. :)
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu 3 lata temu

Aha, no to do obczajki. Mam nadzieję, że więcej tam wczesnoburzumowskiej surówki, niż dungeon-synthów. ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 lata temu

Wokal wywołał u mnie kilkuminutowy atak śmiechu... :)
Awatar użytkownika
Sacrum_Profanum
Master Of Reality

Sacrum_Profanum 3 lata temu

O kurwa :D. Rzeczywiście ciężko nie jebnąć śmiechem, ale co by nie mówić, zajebisty cover, i wokalnie to nie słyszałem chyba żeby się ktoś tak do Varga zbliżył :D.
卐 卐 卐 POPEŁNIJ SAMOBÓJSTWO - PRO BONO PUBLICO 卐 卐 卐 BLACK METAL TO KILOF
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Andrzej Oktawa pisze:
3 lata temu
Usunęli nawet całą stronę ze sklepem Darker than Black / Merchant of Death :)
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent 3 lata temu

Dobry jest ten gościu. Śmiesznie to wygląda, ale śpiewa profesjonalnie, nie obciąża gardła. Mnie trochę bawi, że kiedyś to było takie niszowe, a teraz takich technik jak fry, grunt, growl, scream uczą w szkółkach wokalnych :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

yog pisze:
3 lata temu
Andrzej Oktawa pisze:
3 lata temu
Usunęli nawet całą stronę ze sklepem Darker than Black / Merchant of Death :)
Nie wiem w sumie, czy ta strona usunięta została, czy padła, czy lewy link wkleiłem (raczej nie, zwykle sprawdzam poprawność wklejanych linków), czy o co chodziło, ale zarówno pierwotną wersję Daudi Baldrs z 3 dodatkowymi kawałkami, jak i Burzum / Uruk-Hai Unreleased Material 1988 - 1994, zgrywki z kasety nagranej w więzieniu znaleźć można tutaj:

https://www.black-metal-vendor.com/adva ... rds=burzum

Okładka Burzum / Uruk-Hai zgaduję, że z którychś Nibelungów Fritza Langa. Strzelam, że postać na koniu to Siegrfried aka Zygfryd. Nie oglądałem co prawda, ale tak już mam, że rozpoznaję filmy których nie widziałem po jednej klatce ;)

Edit: Upewniłem się, no i owszem, Die Nibelungen: Siegfried (1924), a jakże by inaczej, Fritza Langa trudno z kimś pomylić.

Obrazek

A sam materiał Varga - całkiem przyjemne plumkanie:

https://www.youtube.com/watch?v=s9bOgFZJH3A
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 3 lata temu

Na jednym z kanałów YT pojawił się pełny odsłuch krążka Balder’s Død, który miał premierę miał 1 czerwca. Utwory znajdujące się na albumie zostały zaczerpnięte z oryginalnego nagrania Dauði Baldrs, które zawiera surowe, niemasterowane utwory na album, a także dwa niepublikowane numery elektroniczne/techno i jeden niepublikowany utwór w stylu ambient.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork 3 lata temu

Taka tam ciekawostka dla zaciekłych fanów. Przesłuchałem początek i przeskoczyłem do tracków bonusowych. 2 elektroniczne podsumuję krótkim "WTF?!" natomiast ambientowy całkiem, całkiem.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 3 lata temu

Kawałki "techno" są słabe, ale ten numer z "organami w stylu dub" sprawdziłby się jako wprawka do czegoś bardziej rozbudowanego.
Awatar użytkownika
Hades

Hades 3 lata temu

Szajtan pisze:
3 lata temu
Na jednym z kanałów YT pojawił się pełny odsłuch krążka Balder’s Død, który miał premierę miał 1 czerwca. Utwory znajdujące się na albumie zostały zaczerpnięte z oryginalnego nagrania Dauði Baldrs, które zawiera surowe, niemasterowane utwory na album, a także dwa niepublikowane numery elektroniczne/techno i jeden niepublikowany utwór w stylu ambient.

okładka przedstawia Varga V. dokonującego mordu na Euronymousie
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Back on Black wypuści reedki starych Burzumów na pikczerach jak również Burzum i Aske na oddzielnych winylach, nie w formie tej kompilacji obu tytułów.

Tutaj sobie można obczaić, co wyjdzie w październiku 2021: https://plastichead.com/catalogue.aspx? ... get=BURZUM
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Wyciekła ostatnio lista organizacji i indywiduów etc. stanowiących wedle standardów facebooka zagrożenie dla dobrostanu ogólnego. Co nie jest przesadnie zaskakujące, na indeksie hord zakazanych znalazło się kilku reprezentantów naszych ulubionych kręgów muzycznych. Są tam między innymi: Burzum, Absurd, Aryan Terrorism, Der Sturmer, Naer Mataron czy niesławny Spear of Longinus. Honor jest okej.

Cały dokument zestawiający Kniaziów i Hrabiów z Mudżahedinami znajdziecie tutaj (hordes około 28 strony .pdfa się zaczynają):

https://theintercept.com/document/2021/ ... -snapshot/
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 2 lata temu

Niby fajnie, że Zukierberg i jego pejsbukowa świta robią darmową reklamę tym hordom i muzykom za inimi stojącym. Tyle tylko, że w dzisiejszych czasach black metal, czy tam już uogólniając metal, czy też ekstremalny metal przestał już stanowić dla kogokolwiek zagrożenie.

Wszystko spowszedniało i stało się bezpieczne.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 2 lata temu

Cenzura w necie śmieszy coraz bardziej, ale z drugiej strony przeraża w jaką to idzie stronę. Jeszcze dojdzie do tego, że będziemy swoje kolekcje kitrać. A co do Burzum, ost sobie zarzuciłem z placka Hvis co typ był przechujem to nie mam pytań tak u mnie jeżeli chodzi o Norwegię to. Darkthrone, Burzum i dalej dopiero Mayhem z resztą.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Wędrowycz pisze:
2 lata temu
Fejsbuk jest niebezpieczny, jak reż cała reszta gogli i innych niezbędnych do „życia” chujostw.
Epoxx pisze:
2 lata temu
A co do Burzum [..] był przechujem to nie mam pytań tak u mnie jeżeli chodzi o Norwegię to. Darkthrone, Burzum i dalej dopiero Mayhem z resztą.
Burzum i dalej długo nic. Genialny idiota lub idiotyczny geniusz, co kto woli. Praktycznie wszystkie jego materiały, które znam nic się nie zestarzały, wciąż wyznaczają standard, są nagrane prosto, wręcz banalnie, ale trzepią trzewia jak potrzeba.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 2 lata temu

Dzisiaj rebel są już tylko poglądy szeroko pojętego konserwatyzmu, a lepiej - antyliberalizmu. Sunwheel nie ma konta na fejsie, ma je na ruskiej podróbie "vkontakte". Możesz śpiewać sobie o rozrywaniu dziewic, szatanie, mordowaniu i innych takich, ale jeśli śpiewasz o swoim kraju, albo tradycyjnej wspólnocie, już jesteś podejrzany. Czasami jest to absurdalne. Śpiewaj o zabijaniu ludzi - wszyscy biją brawo. Śpiewaj o zabijaniu konkretnej grupy, np. Żydów - ban. Wątpię, żeby fejs robił tu komuś reklamę. Ale jeśli, to nie musi mieć na nim profilu Burzum. Takie przychlasty jak Weltrowski i Slyz robią Burzum reklamę na fejsie nawet bez profilu tego zespołu.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 2 lata temu

kurz pisze:
2 lata temu
Wędrowycz pisze:
2 lata temu
Fejsbuk jest niebezpieczny, jak reż cała reszta gogli i innych niezbędnych do „życia” chujostw.
Epoxx pisze:
2 lata temu
A co do Burzum [..] był przechujem to nie mam pytań tak u mnie jeżeli chodzi o Norwegię to. Darkthrone, Burzum i dalej dopiero Mayhem z resztą.
Burzum i dalej długo nic. Genialny idiota lub idiotyczny geniusz, co kto woli. Praktycznie wszystkie jego materiały, które znam nic się nie zestarzały, wciąż wyznaczają standard, są nagrane prosto, wręcz banalnie, ale trzepią trzewia jak potrzeba.
Oczywiście, że Burzum i dłuuugo nic jeśli mówimy o Norwegii w tamtym czasie

muzycznie jeszcze 1-2ka Satyricon jak dla mnie

a o Mayhem nie chcę mi się pisać w ogóle nic..
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Lis
Moderator globalny

Lis 2 lata temu

Burzum i Mayhem i dalej Darkthrone
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

PanLisek pisze:
2 lata temu
Pan kolega się trochę zna na black metalu!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Burzum oczywiście wszystkie plumkania najlepsze, żeby było jasne.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Prawda jest taka, że Varg nawet z tą niepozorną i niepodłączoną gitarą Peavey PXD23 opartą o biurko zjada połowę norweskiej sceny... :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 2 lata temu

PanLisek pisze:
2 lata temu
Mądrego to aż miło posłuchać :)
Odium Humani Generis

Wróć do „Black Metal”