Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Cresset

TITELITURY

Obrazek
Oto kolejny projekt muzyczny, którego osią jest Malokarpatan, ponieważ tworzy go człowiek pośrednio związany ze świecącą aktualnie swoje triumfy kapelą naszych południowych sąsiadów. Za muzyką Kaganka stoi jakiś koleś o ksywce ZRZO, który gra również w Remmirath, w którym grają ludzie z Malokarpatan, jest to zatem chów wsobny, ale w odróżnieniu od Habsburgów, ten nie wydaje na świat potworków i mutantów. Znaczy się, oczywiście wydaje, ale w dobrym, metalowym tego słowa znaczeniu, racząc słuchacza popieprzoną muzyką na wysokim poziomie, sprawiającą że słowacka scena naprawdę urosła w moich oczach od czasu nudnego Temnohora, nawiasem mówiąc oczywiście również związanego z Malokarpatan. Cresset nie bawi się jednak w muzyczne eksperymenty, jak Remmirath. Tutaj zapodaje się słuchaczowi klasycznie brzmiący black metal z typową perką i tremolami, rozbudowany tu i ówdzie deathmetalowymi wstawkami oraz delikatnymi wpływami psychoroka, ale w dawkach tak niewielkich, że prawie niesłyszalnych. Efektem niebanalne granie, pozostające w granicach gatunku, ale pozbawione typowej dla niego, nużącej repetytywnosci. Kaganek jest jednym z projektów pobocznych, dlatego doczekał się póki co tylko jednego wydawnictwa, poza którym wydaje się nic nie ruszać do przodu, jednak to wydownictwo, będące dość sporą, bo trwającą prawie 40 minut epką, robi robotę i rozbudza apetyt na więcej. Polecam i pozdrawiam.

Skład:
Sarkast - Bass 0N0
Schizostorm - Drums Nonprolific, Remmirath, ex-Hemperor
VVytchfynder - Guitars Krolok (live), ex-Aeon Winds (live), ex-Rawcvlt (live)
Gymr - Vocals

Dyskografia:
2017 - Conqueror Worm [EP]
2020 - Rapture [single]
2021 - Obscurantism

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Cresset/3540426381
BC: https://cresset.bandcamp.com/music
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Gdyby ktoś z Was, Kochane Metale, dostał jednak jakimś drągiem w łeb i nabył wreszcie choć odrobinę dobrego gustu, to śpieszę poinformować, że po latach milczenia Cresset wypuszcza pierwszy pełny materiał. Będzie w tym roku, a póki co zajawka:

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

"Deathened black metal" bym powiedział. Bardzo dobrze się tego słucha. Ciężki klimat zatęchłej piwnicy, odór otwartej krypty, te sprawy.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wcześniejsze piosenki sobie z bandcampa pobrałem, posłuchałem i się dosyć przy tym wynudziłem. Cały album może sprawdzę kiedyś z braku laku, ale na tę chwilę mam wrażenie, że słyszałem w ostatnich latach kilkadziesiąt zespołów, które grają to samo, co ten Cresset.
Destroy their modern metal and bang your fucking head