Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Taake

Vortex 6 lata temu

Obrazek
W 1993 roku powstał projekt o nazwie Thule, gdzie za pomocą kilku sesyjnych muzyków, poprzez muzykę zaczął wyrażać swoje emocje Ulvhedin Hoest. Pisana przez niego muzyka była inspirowana kapelami black metalowymi. Nagrane zostały dwa dema - Der Vinterstormene Raste w 1993 i Omfavnet Av Svarte Vinger w 1994.

Z czasem projekt zmienił nazwę na Taake (pol. mgła). Nazwa wzięła się od mgły, która otacza góry w Bjorgvin (Norwegia) - mieście w którym mieszka Hoest.

Skład:
Hoest - All instruments, Vocals (1995-present) Deathcult, Gorgoroth (live), ex-Ofryskje, ex-Ravengod, ex-Thule, ex-Ragnarok, ex-Carpathian Forest (live), ex-Destruction (live), ex-Helheim (live), ex-Nattefrost (live), ex-Slavia, ex-Urgehal (live), ex-Frost (Nor), ex-Mastema (Nor), ex-Vendigeit
▼ Byli muzycy
Haavard - Bass ex-Bak de Syv Fjell, ex-Ildkrig
Bjarte Bøe - Drums Parsifal
Stieg - Guitars
Svartulv - Drums (1995-1996), Vocals (2004, 2005) ex-Thule, ex-Altar, ex-Damnation
Deathanie - Bass, Guitars, Piano (2000-2003) (R.I.P. 2015) ex-Aeon Throne, ex-Grind Crusher, ex-Goretopsy, ex-Grotesque Hysterectomy, ex-Krypt (live), ex-Nattefrost (live), ex-Warshades, ex-Black Dementia, ex-Endwarfment, ex-Vendigeit
Lava - Bass, Guitars, Vocals (2002-2007) ex-Amok, ex-Aeternus, ex-Dead to This World, ex-Slavia (live), ex-Malice in Wonderland (live)
Mord - Drums (2002-2006) ex-Cult of Catharsis, ex-Claymords, ex-Dead to This World, ex-Helheim, ex-The Batallion, ex-Disiplin (live), ex-Deathcon, ex-Amok
C. Corax - Guitars (2002-2004) ex-Gigantomachy
Dommedag - Guitars (2007) Black Hole Generator, Evilforces, ex-Cult of Catharsis, ex-Deathcon, ex-Lidskjalv, ex-Paraplegic, ex-Aeternus, ex-Necroccultus, ex-Sworn, ex-Gravdal (live), ex-Grimfist (live), ex-Slavia, ex-Viðr
▼ Muzycy koncertowi
Gjermund Fredheim - Bass, Drums, Vocals (clean) (1996-2002), Guitars (2007-present) Enchanting Darkness, Orkan, Syrach
V'gandr - Bass, Vocals (backing) (2007-present) Helheim, ex-Cult of Catharsis, ex-Deathcon, ex-Ravengod, ex-Aeternus, ex-Gorgoroth (live), ex-Chaos Predicted
Aindiachaí - Guitars (2007-present) Ováte, Gorgoroth (live), ex-Deathcon, ex-Druid, ex-Slavia, ex-Arvas (live)
Eld - Bass (2015-present) Aeternus, Gaahls Wyrd, Gravdal, Malignant Eternal, Phantom Fire, Kraków, ex-Viðr
Rune Nesse - Drums (2019-present) Enchanting Darkness, Orkan, Kraków, Maidenheads, Storm Weather Shanty Choir, ex-Byfrost

Sindre - Bass Enchanting Darkness, Orkan, ex-Grimnorth
Drakhian - Guitars (2001) Seth, ex-Black Dementia, ex-Drakhian, ex-Fornication, ex-Griffar, ex-Loudblast
Ivar Bjørnson - Guitars (2005) Enslaved, Ivar Bjørnson & Einar Selvik, ex-Desekrator, ex-Inoculate Injure, ex-Phobia, ex-Trinacria, BardSpec, Dream of an Opium Eater, ex-Borknagar, ex-Mysticum, ex-Satyricon (live), ex-Bloodflowers, ex-Obnoxious, ex-Vulcana
Thurzur - Drums (2007-2014) Dead to This World, Deathcult, Infernal Manes, Gaahlskagg, ex-Sigfader, ex-Slavia, ex-NettleCarrier (live)
Skagg - Guitars (2007-2009) Deathcult, Infernal Manes, Gaahlskagg, ex-Sigfader, ex-Gorgoroth (live), ex-Livsfarligt
Skrubb - Guitars (2008-2009) Lord of Pagathorn
Brodd - Drums (2014-?) Ováte, ex-Viðr, ex-Skygge, ex-Kraków
Jontho - Vocals (additional) (2017) Perdition Hearse, Ragnarok, Fester (live), The Shining Woe, ex-Endezzma, ex-Kharon, ex-Tsjuder, ex-Excelsis, ex-Shadow Dancers

Dyskografia:
1995 - Manndaudsvinter [demo]
1996 - Koldbrann i Jesu marg [EP]
1999 - Nattestid ser porten vid
2002 - Over Bjoergvin graater himmerik
2004 - Sadistic Attack / Nordens doedsengel [split]
2004 - The Box [boxed set]
2004 - Helnorsk svartmetall [kompilacja]
2005 - Hordalands doedskvad
2006 - Men of Eight / Lagnonector [split]
2006 - A Norwegian Hail to VON [split]
2006 - Dra til Helvete / Restart the Night [split]
2007 - Nekro [EP]
2008 - Svartekunst [EP]
2008 - Taake
2011 - Kveld [EP]
2011 - Swine of Hades [split]
2011 - Noregs vaapen
2013 - Gravkamre, kroner og troner [kompilacja]
2014 - Kulde [EP]
2014 - Stridens hus
2017 - Baktanker [EP]
2017 - Kong vinter
2018 - 7 fjell [boxed set]
2020 - Ubeseiret [single]
2020 - Pakt [split]
2020 - Jaertegn [split]
2021 - Henholdsvis [split]
2021 - Avvik [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Taake/370
BC: https://taake.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Bardzo lubię tą kapelę. W szczególności okres od "Nattestid..." do "Doedskvad". Ale późniejsze płyty także łykam. No i na koncercie (pamięć mam tragiczną, w zeszłym roku?) nieźle się wybawiłem. Co prawda słyszałem jakieś zarzuty o pedalstwo w kierunku Hoesta, chyba z powodu tej krzywej akcji z Kvaforthem z Shining na jakimś koncercie (lizanko, co by wywołać ból dupy tró black metalowców). Ja tam gejozy w nim nie widzę, ale w sumie kto tam go wie?
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis 6 lata temu

A to z Kvafortem nie całował się Maniac?
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Oni wszyscy się z Farfoclem lizali xD
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 6 lata temu

Mam i znam w sumie tylko Hordalands doedskvad. Bardzo skoczny, melodyjny bm, luzacko zagrany i hiciarski bm, często wracam do tej płyty. Kolejne słuchałem, ale nie pamiętam z nich nic, a odsłuchiwałem wielokrotnie, nie wchodzą mi zupełnie.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 6 lata temu

Hordalands doedskvad całkiem sympatyczna jest, zwłaszcza kawałek otwierający płytę. Taake też spoko, ale to nic genialnego. Generalnie szkoda, że ruszali "Cold" od The Cure na epce sprzed kilku lat, bo na moje wyszło beznadziejnie, ale to jeden z tych bandów, których nie powinno się coverować. A już na pewno nie powinny tego robić zespoły metalowe.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
rok temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 6 lata temu

Necr0Blind pisze:
6 lata temu
Hordalands doedskvad całkiem sympatyczna jest, zwłaszcza kawałek otwierający płytę. Taake też spoko, ale to nic genialnego. Generalnie szkoda, że ruszali "Cold" od The Cure na epce sprzed kilku lat, bo na moje wyszło beznadziejnie, ale to jeden z tych bandów, których nie powinno się coverować. A już na pewno nie powinny tego robić zespoły metalowe.
Półprawda. Cover Taake to totalny szmelc, aż dziwne że nikt tego nie zablokował, 1/10.

Natomiast The Cure jak najbardziej można coverować, świetnie zrobili to:

- Autumnblaze:

- Converge:

- Jonas z Katatonii:

Samo Taake jest taake sobie, lubię ich za banjo, odważne chłopaki, ale BM grają bardzo średniawy.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

pp3088 pisze:
6 lata temu
Samo Taake jest taake sobie, lubię ich za banjo, odważne chłopaki, ale BM grają bardzo średniawy.
Też uważam, że to najlepsze, co zrobili. Generalnie to taka solidna druga liga skandynawii i tyle, takiego grania to na pęczki jest (niekoniecznie lepszego). Oni w zasadzie połowę swojego sukcesu kiedyś chyba na samej łatce "RAW black metal" zrobili, bo Satyricony jakieś Rebel Extravaganze, Mayhemy Grand Declaration itp pedalstwo zaczęły uprawiać, a tu surowy black metal ist krieg i fani Nargaroth szaleją.

A tak w ogóle to najbardziej legendarna fota kapeli:

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 6 lata temu

Fajny siusiak, ale to ponoć fake jest ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Jak to fake to cały mój światopogląd runął w gruzy - może fota Darkena w rynsztunku przy bali z nastolatkami to też fake?
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 6 lata temu

That Taake photo is an obvious fake. Has it been proven to be real?

I remember seeing it several years ago, but do not remember what the final answer was. It just looks contrived to me.
It would be a typical fake picture, I agree. But I was at that concert, to say the least hehe.
^^^^Z Nuclear War Now Productions Forume

Chuj w sumie wie czy to prawdziwy chuj czy fake'owy chuj. Chuj z tym, chujowa sprawa.

Jak chcesz to możemy jednak zrobić dochodzenie, czy to prawdziwy siusiałke Hoesta jest ;)
UP THE VERONICAS
yog pisze:
rok temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Lepiej nie, jak wpisywałem w google "taake penis" to i tak źle mi z tym było :P
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

24 listopada 2017 roku wyjdzie nowy album norweskiego Taake. Okładka, tracklista i tego typu bzdety poniżej. Ciekawostką jest z pewnością cover utworu z pierwszej płyty "polskiego" De Press.

Obrazek

1. Sverdets Vei
2. Inntrenger
3. Huset i Havet
4. Havet i Huset
5. Jernhaand
6. Maanebrent
7. Fra Bjoergegrend mot Glemselen
8. On Top (De Press cover, bonus track on the vinyl edition)
ok. 55min

Skład:
Hoest

Produkcja:
Bjornar Nilsen z Vulture Industries
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

yog pisze:
6 lata temu
szwedzkiego Taake
Nope, norweskiego ;) Cieszę się, bo na każdy kolejny materiał Taake czekam zawsze chętnie. Okładka spoko, tytuł taki sobie, ale liczę na kolejną porcję leśno-zimowego klimatycznego grania, z odpowiednią dozą melodii w typowo norweskim stylu.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Nie wiem, co mi odjebało, w zasadzie się zbierałem do wyjazdu do łodzi jak to pisałem, jedyne co mogę podać na usprawiedliwienie (poza tym, że Taake ssie, chujowe i nie słucham) :P Poprawione.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 6 lata temu

Od czasu ich totalnie chujowego coveru "Cold" The Cure, czuję do Hoesta obrzydzenie. Większe nawet niż po tym jak sprawdził jamę ustną Niklasa z Szajnink. Totalnie zjebał ten zajebisty utwór. Na chwilę jednak zapominając o wstręcie: bardzo przyjemna okładka, utrzymana w duchu lat 90, co zdecydowanie na plus. Po prostu, jest klimatyczna i robi robotę. Może sprawdzę, a może nie, zobaczę jeszcze. Jak byłem młodszy to lubiłem czasem posłuchać coś tam od Taake, ale to było jeszcze zanim moimi uszami zawładnęła bardziej patologiczna wizja black metalu. Teraz sobie wolę odpalić Infernal War albo Antaeus i zostać rozjebanym. Już kiedyś pisałem, że jak za dużo tremolo jest to się nudzę raczej. Poza tym, Taake to trochę wieś. Nie żebym jakoś gardził takim black metalem, bo lubię bardzo na przykład dwójkę Satyricon czy tam debiut Borknagar (muszę se to odświeżyć swoją drogą, bo lata tego nie słuchałem) ale Taake to po prostu poziom niżej.
UP THE VERONICAS
yog pisze:
rok temu
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 6 lata temu

Co jest takiego fajnego w tej mgle? Absolutnie nic.

Proste siermiężne granie na jedno kopyto.

Debiut nawet fajny i chyba dwójka. Reszta szrot.

Banjo w black metalu? Taake to gówno.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Widzę, że fala hejtu się przetoczyła :D Ja od debiutu bardzo sobie kapelę Hoesta cenię bo w dalszym ciągu gra ona i hołduje starej dobrej drugiej fali black metalu w norweskim wydaniu, a to mnie tylko cieszy, bo jestem pasjonatem black metalu z Norge. Banjo akurat było kiepskim pomysłem imho, ale akordeon lub też saksofon w black metalu zawsze lubię.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 6 lata temu

Czy banjo w black metalu to kiepski pomysł ? Zapewne 99% zespołów poległoby z tym instrumentem m.in właśnie Taake ale istnieje ten 1% gdzie muzycy wiedzą jak to zrobić aby nie wyszło wiejsko. Polecam posłuchać płytę Panopticon - Kentucky tam właśnie wszystko ładnie się zgrało. Właśnie sobie puściłem dwójkę Taake no i miałem rację ta płyta jeszcze jest fajna ale reszty nie mam ochoty sprawdzać aby znowu się przekonać, że z całego tego nadmiaru raptem spodoba mi się taka ilość kawałów, z których dałoby się sklecić bardzo dobry MCD.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

Kawałek z banjo to najlepszy ich utwór akurat. Reszta to piąta liga skandynawskiego blacku, taka prawda marna ;)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Być może, choć w sumie tak nawiązując do tego tematu jestem ciekaw kto jest obecnie w takim układzie w pierwszej lidze skandynawskiego black metalu ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Dodheimsgard :P
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

Dla mnie pierwsza liga jeśli o Skandynawię chodzi to np. Mayhem, Impaled Nazarene, Beherit, Clandestine Blaze czy Archgoat :)
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 6 lata temu

DiabelskiDom pisze:
6 lata temu
Dla mnie pierwsza liga jeśli o Skandynawię chodzi to np. Mayhem, Impaled Nazarene, Beherit, Clandestine Blaze czy Archgoat :)
Zróbmy temat z ligami, tak jak na poważnym forum dla nastoletnich fanów metalu.

Z punktami, rankingami ligami, pojedynkami. Pojedynek na prezencje sceniczną raczej dla sRaake, chociaż jego kutasik malutki.

Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 6 lata temu

Chuja mnie obchodzą Wasze ligi i rankingi. Taake jest słabe tak samo jak Khold chociaż na tle tych drugich to nawet są wybitni bo coś tam kombinują na płytach więc skoro Mgła jest w piątej lidze to Khold chyba tylko w LZS'ach.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

No i co ja mam teraz zrobić, skoro bardzo lubię wszystkie zapodane przez Was kapele, a dodatkowo także Taake i Khold. Dobrze, że mam w chuju co dla kogo jest jaką ligą, bo zwyczajnie sam sobie wszystko dzielę na ligi wedle swojego własnego uznania. Mimo wszystko rozumiem oczywiste kwestie w postaci różnic w poziomach między wymienionymi przez yogiego i Diabelskiego kapelami a Taake i Khold.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 6 lata temu

Wędrowycz pisze:
6 lata temu
bo zwyczajnie sam sobie wszystko dzielę na ligi wedle swojego własnego uznania.
No na tym to polega, każdy sobie może dzielić zespoły na ligi traktując to jako zabawę czy co ciekawsze - jako hobby. Wierzę w wartość obiektywną w muzyce, ale na forum w większości raczej piszemy o wrażeniach czysto subiektywnych i tutaj nie ma co się wkurwiać. Dla mnie Taake nigdy nie był pierwszą ligą i nie będzie.

DiabelskiDom pisze:
6 lata temu
Finlandia niby nie należy do Skandynawii. Część tego kraju leży na Półwyspie Skandynawskim, ale prawdziwi Nordowie rzekomo odrzucają Finlandię ze Skandynawii. Ciekawa to sprawa jest, sam do końca nie wiem jak to dokładnie wygląda. Niech ktoś mądrzejszy się w tej kwestii wypowie.
UP THE VERONICAS
yog pisze:
rok temu
Lis
Moderator globalny

Lis 6 lata temu

Jako że mądrzejszy czuję się wywołany do tablicy ;D Skandynawia to bardziej region kulturowo-historyczny, niż geograficzny, dlatego jego granice są mocno dyskusyjne. Norwegowie, Szwedzi i Duńczycy za Skandynawie uważają tylko Norwegię, Szwecję i Danię, ewentualnie dodając Islandię jako kraj nordycki o wspólnej kulturze. Cześć Finów też uważa Finlandię jako Skandynawię, uzasadniając silnymi wpływami nordyckimi od czasów średniowiecza. Co ciekawe do miana Skandynawii aspirują także mocno ugrofińsko-bałtycka Estonia, podobnie jak Finlandia powołując się na silną kolonizacje nordycką, proponują nawet projekt swojej flagi na wzór skandynawski, i całkowicie zromanizowana Normandia jako że dawne księstwo założyli norwescy wikingowie.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Nowa płyta to gniot totalny. Nigdy jakoś tego Taake nie wielbiłem ale przy tej płycie to pierwsze dwie brzmią jak arcydzieła.

Szkoda czasu i generalnie wszystkiego szkoda. Gdybym prowadził zeszycik chwały i porażek to nowa płyta Taake zajęłaby zaszczytne miejsce na podium z nagrodą karnego kutasa black metalu. Omijać szerokim łukiem.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Po pierwszym odsłuchu odniosłem wrażenie, że było całkiem spoko, choć przyznaję się, że nie słuchałem bardzo uważnie, bo leciało w tle. Pierwsze dwie płyty są prawdopodobnie najlepszymi w całym dorobku Taake, ale mimo wszystko pozostałe też są dobre, no może "Taake" trochę momentami przynudzało, aha i "Stridens Hus" wydaje mi się najsłabsze z perspektywy czasu. Nową postawiłbym na równi z "Taake" czyli jest spoko, choć właśnie momentami trochę przynudza. Przesłucham dokładniej to się może szerzej wypowiem.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Ooooo to ja sobie daruję. Mnie Taake nudzi po Hordalands doedskvad, coś tam w tych płytach jest, ale na dłuższą metę słuchając ich jakoś nie potrafię się na nich skupić, nie przykuwają uwagi, banjo fajny pomysł, ale to za mało, jakieś momenty dwa albo trzy, a to też za mało. Jeśli nowa płyta w podobnym tonie to ja nie chcę tracić czasu.
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 5 lata temu

Po pierwszym odsłuchu lekko zawiedziony jestem, bo mnie ta płyta wynudziła. Piszę lekko bo słuchałem tylko raz, jednak nie spodziewałem się, że będę czekał, aż się album skończy. Dam jej jeszcze szansę, ale nie w najbliższym czasie.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 5 lata temu

Taake taake nagrał srakę. Aż się wierzyć nie chce jaka ta płyta jest miałka. Nie znalazłem na niej nic ciekawego, a przecież Taake zawsze coś fajnego wrzucało. Było banjo i było zajebiście, szanowałem. Teraz nie ma banja, nie ma niczego, tylko nudne riffy w takim tempie że zdechnąć z nudów można. Jak można wypuścić takiego kloca. 55 minut tortur. Kong Vinter. Nie wiem co to znaczy, ale jeżeli Kong użyto tutaj jako przymiotnika to Hoest musiał opisać nim stan jaki mamy za oknami. Niby zima, ale śniegu nie ma, zimno jest, trochę wieje momentami popada, bardziej jesień niż zima, bardziej stolec niż black metal.

Never again.

Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 5 lata temu

No dla mnie to jest największe rozczarowanie roku póki co. Jeszcze taki "hype" przed premierą był , a i okładka ładna ,a tu taki kloc.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Odpaliłem wczoraj kasetę "Hordalands doedskvad" - zajebisty bm, jeden kawałek przypomina mi muzę z takiej gierki na Atari co się nazywała "Black Lamp". Hoest podpierdala muzę z 8 bitów!!! :D
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

Taake blackmetale mi nie leżą, choć rozumiem ortodoksów, którym wciąż staje, gdy słyszą brzmienie oraz riffy rodem z lat 90. ubiegłego stulecia. Mam takich kumpli, których w sumie podziwiam. Słuchają tej muzyki dłużej ode mnie, a wciąż dostają wypieków, kiedy wpada im w ręce kolejny klon Darkthrone/ Burzum/ Mayhem/ Satyricon lub mieszanka ww. ( obowiązkowo oczywiście minimalistyczna czarno - biała okładka, logo gotykiem i odwrócone krzyże ). Ja wymiękam, gust mi ewoluuje i takiej muzyki już nie słucham. Chyba, że czymś mnie zaskoczy. Jakimś wpadającym w ucho riffem, brzmieniem, albo tym dziwnym, nieokreślonym czymś, co zwykliśmy nazywać "klimatem". Dlatego słucham ukraińskiego Morok, bardzo lubię dwa pierwsze albumy Tsjuder, a Taake kiedyś tam wpuściłem jednym uchem, a drugim wypadło i poszło w siną dal, dal, dal... dal.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

TITELITURY pisze:
5 lata temu
Taake blackmetale mi nie leżą, choć rozumiem ortodoksów, którym wciąż staje, gdy słyszą brzmienie oraz riffy rodem z lat 90. ubiegłego stulecia. Mam takich kumpli, których w sumie podziwiam. Słuchają tej muzyki dłużej ode mnie, a wciąż dostają wypieków, kiedy wpada im w ręce kolejny klon Darkthrone/ Burzum/ Mayhem/ Satyricon lub mieszanka ww. ( obowiązkowo oczywiście minimalistyczna czarno - biała okładka, logo gotykiem i odwrócone krzyże ). Ja wymiękam, gust mi ewoluuje i takiej muzyki już nie słucham. Chyba, że czymś mnie zaskoczy. Jakimś wpadającym w ucho riffem, brzmieniem, albo tym dziwnym, nieokreślonym czymś, co zwykliśmy nazywać "klimatem". Dlatego słucham ukraińskiego Morok, bardzo lubię dwa pierwsze albumy Tsjuder, a Taake kiedyś tam wpuściłem jednym uchem, a drugim wypadło i poszło w siną dal, dal, dal... dal.
Kurwa, z wiekiem mam tak samo jak Twoi kumple. Trochę to smutne, bo chyba zdziadziałem, ale z drugiej strony serio wolę posłuchać dobrego klonu Darkthrone/Burzum/Mayhem niż większości hipsterskich i sweterowych black metalowych gówien jakie obecnie wyrastają jak grzyby po deszczu i których samo istnienie napawa mnie smutkiem. Dlatego też ja nie psioczę tak ostro na nowe Taake, bo słuchałem go raz i to piąte przez dziesiąte. Sprawdzę napewno ponownie jak tylko czas nadejdzie, bo obecnie złapałem się za inne rzeczy. Black Metal z Norwegii już od lat nie prezentuje jakiegoś wysokiego poziomu, ale dalej chętnie sprawdzam co tam się u nich pokazuje, przez wzgląd na totalne uwielbienie dla ichniejszej sceny z lat 90tych aż do mniej więcej połowy lat dwutysięcznych. Dlatego też zabrałem się za odświeżanie materiałów chronologicznie z Norge właśnie, lecąc od 1986 r. rok po roku do przodu. Obecnie leci '97 rok i już mam pokaźną listę dobrych/bardzo dobrych/doskonałych materiałów stamtąd spisaną, a lecę dalej. Potem (pewnie za rok albo dwa) pokuszę się o swoje własne podsumowanie najlepszych rzeczy z klimatów black metalowych i około black metalowych z tego kraju. O tym marzyłem od lat, a w tym roku postanowiłem się za to zabrać ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 lata temu

No proszę jak tu krzyczą na Taake, nie sprawdzałem nowej płyty, bo po Waszych wpisach chęć z niewielkiej zmieniła się w znikomą. Sprawdziłem za to epke "Baktanker" i jest na niej jeden utwór, który znajduje się też na "Kong Vinter", chodzi konkretnie o "Havet i Huset" i wcale nie jest on taki zły jak na to co wyprawia Taake na przestrzeni ostatnich lat. Przynajmniej ja nie słyszę jakiegoś sporego progresu czy regresu, nie wiem jak ten kawałek ma się do reszty utworów z nowego longa, więc chyba jednak sprawdzę tegoroczne wydawnictwo. Na epce są jeszcze coverki: "The Dance of Eternal Shadows" (Darkthrone) i "Lars Hertervig" (De Press)
Awatar użytkownika
KörgullExterminator

KörgullExterminator 5 lata temu

Gigantyczna pomylka. Wynudzilem sie przy Taake, dawalem szanse kilka razy i nic. Paradoksalnie najlepszy na tym placku jest utwor na modle Darkthrone. Hoest najlepsze lata ma za soba, nie wiem czemu wytwornie obecnie sila sie na wydawanie g... byleby utrzymac znana nazwe przy zyciu. Muzyka pisana na sile vide Morbid Angel, zlepek pomyslow i wychodzi pozniej cala masa plyt do kosza. Najsmieszniejsze jest to ze najwiecej plyt po kilku dekadach w heavy metalu sprzedaje wciaz ta sama, ograna w kazdym radiu do granic mozliwosci Metallica.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 lata temu

Co do Taake, to nie ubieram jego muzyki w żadną ideologie, są dźwięki i na nich tylko się skupiam, bo z resztą ta blackowa poglądowa bańka zawsze przelatywała gdzieś daleko od mojego zainteresowania, więc muzykę tą traktuje czysto rozrywkowo. Co tu dużo mówić na "Kong Vinter" mam jej całkiem sporo. Kompletnie nie zobowiązujący album, nie absorbujący, leci sobie ta wesoła muzyczka, tupie sobie nóżką i ogólnie jest wesoło. Dla mnie może być.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

btw koncert Taake w Nowym Jorku odwołany przez antifę :) :) :)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Co, znowu było na transparentach "Heil Satan not Heil Hitler" tak jak w przypadku Graveland w Kanadzie? :v
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Coś tam na antyradio mi się wyświetliło, ale wiele się tam nie dowiesz :P Jakieś antyislamstwo w kawałku Orkan się przypomniało i wymalowana swasta u Hoesta na klacie na niemieckim gigu (co samo w sobie brzmi jak stanowisko-komentarz nt. zakazu pozakywania swastyk, wolności słowa z tym związanej itp. w Germanii - nie wiem, nie znam sytuacji, tak sobie gdybam). Jakaś pikieta chyba była, czy tam listy od organizacji zrzeszających pierdolniętych. Inne kluby też się rzekomo zastanawiają nad występami hordy.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

King Dude odwołał swoje supporty przed Taake na trasie po USA :v
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

King Dude jakiś pedał, ale i Hoest z Taake bez sensu się tłumaczy. W ogóle nie rozumiem akcji tłumaczenia się w necie ze swoich koncertów/sesji zdjęciowych/wypowiedzi itp. itd. toż to kurwa black metal, a nie jakieś tolerancyjne, kochające wszystkich gówno. Tu jest szatan, nienawiść, brak poprawności politycznej itd.

Najpierw Darken z Graveland, teraz Hoest z Taake...widać boją się chłopy że będą teraz wszędzie bojkotować ich koncerty i hajs się nie będzie zgadzać.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Ja już pisałem, że w sumie siebie warte są te projekty. Każde z nich ma po jednym fajnym numerze.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 5 lata temu

Miałeś chamie złoto pakę, teraz tylko dzierższysz srakę.

Pod zlotą paką rozumiem banjo. Bez banjo ten projekt jest skazany na porażkę. Gdyby grał na banjo nikt by się nie dosrał do Hoesta. Bo nikt kto gra na banjo nie może być zły.

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
King Dude odwołał swoje supporty przed Taake na trasie po USA :v
A co to za jeden?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

A taki jeden, co Nergal chciał nim być ostatnio

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 5 lata temu

Ale smęty...

Wróć do „Black Metal”