Taka oto ekpia z Torunia, krainy Rydzyka, Kopernika i piernika. Dwóch panów grających klasyczny, ale bardzo nastrojowy BM, gdzie owo klasyczne granie zostaje wymieszane z muzyczką gitary akustycznej oraz klawiszami, dając mieszankę bardzo wpadającą w ucho i klimatyczną, kojarzącą mi się
odrobinę z Krolok, może też dlatego, że tematyka traktuje o wampirach. A może nie traktuje ? A może to dlatego, że jeden z muzyków nadał sobie ksywkę
von Krolock ? Któż dojdzie prawdy ? W każdym razie, uważam, że "Moroi", to bardzo udany materiał i smuteczek wywołuje u mnie fakt, że te 11 lat temu przeszedł bez echa na rodzimej scenie. Ale może wtedy jeszcze nie istniała moda na promowanie tak zdawłoby się trzecioligowych, podziemnych zespołów, a zatem takie Pręgierze, Zmory oraz inne stwory nie miały szczęścia wyjść z piwnicy, a w raz z nimi Morbifer z wielką dla słuchaczy szkodą ? A może po prostu pierdolę, a panowie zwyczajnie wyjebane mają na promowanie swojej muzyki ? Któż dojdzie prawdy ? Tak, czy siak, to wielka szkoda, ponieważ ten ich black metal, to naprawdę kawałek konkretnego grania, utrzymanego w ramach gatunku, ale bardzo przemyślanego i zagranego z głową, a co ważniejsze - z umiejętnościami. To nie jest zespół, którego członkowie wymyślili sobie kilka riffów przy wódce, nagrali to i wydali na kasecie. Tam, w tych dwóch głowach, których zdjęcie widzicie poniżej, naprawdę zrodził się jakiś pomysł, a ten trafił do mnie od razu, co jest rzadkością, ponieważ wiecie jakie mam zdanie o polskiej scenie, promującej pedaliadę. Lifemetalowcy pewnie będą kręcić nosem, ale ci, którzy lubią klasyczny BM tak jak ja, powinni się tą płytą "Moroi" zainteresować.
Skład:
Tyrant - Bass, Guitars, Synthesizer, Vocals
Lunar Tyrant, Pandemic Genocide, ex-Supreme Evil
Von Krolock - Vocals
Dyskografia:
2009 - Moroi
2016 - 2006 - 2016 Dekada Opętania [demo]
MA:
https://www.metal-archives.com/bands/Mo ... 3540278672