Purnamwulan (pełnia księżyca) to założony w 1993 roku malezyjski zespół, który sam siebie określa jako Java Celestial Ethos Metal, co jak na moje ucho jest zmyślnym synonimem melodyjnego raw blacku, niepozbawionego pięknej i epickiej atmosfery kreowanej za pomocą gitarowych przygrywek. Nie ma tu klawiszy. Trafiłem na wzmiankę o nich na stronie Misanthropia Discos, skąd się dowiedziałem, jakoby wyborny materiał Moonblood ze splita z Deathspell Omega początkowo miał się ukazać na splicie z hordą o nazwie Purnamwulan właśnie. To wzbudziło od razu moje podróżnicze zapędy i czym prędzej udałem się na usianą wulkanami wyspę, gdzie żyzne gleby imperium Majapahitów wydawać miały ryż wysoki na dwa metry.
Granie na jedynym materiale z czasów dawnych - ochrzczonym The Fullmoon over the Kliwon - to, jak już wspomniałem, dość surowy, choćby ze względu na skromne walory produkcyjne, ale i pełen takich bitewno-melancholijnych tremolowanych melodii blaczur z kroplą doomowej niepewności jutra. Czasem w tonach wspomnianego we wcześniejszym akapicie germańskiego rycerstwa, z kruczym wokalem kojarzącym się nieco z Gaamalzagothem, czasem bardziej uderzającego w nuty naszej rodzimej sceny połowy lat 90, może nawet i Hefeystosa. Granie na riffach w każdym razie, z gatunku tych płynących i o własnym charakterze.
W ostatnich latach powrócili i, jak to zwykle w przypadku kapel parających się kiedyś tam melodyjnym blackowaniem, poszli w stronę większych progresji, starają się, zgodnie z przedawnionymi zapowiedziami, wkomponować jakieś akcenty faktycznie ichnie w szkielet muzyki, bo wcześniej poza takim podtopionym klimatem nieskończonych pól środki były typowo klasyczne. Z Ugh włącznie.
Tematyką jest podobno tamtejsza mitologia, święte teksty i te sprawy plus jakieś tamtejsze praktyki okultystyczne, typu zabijanie na odległość. Jak ktoś ma chęć poczytać niezrozumiałe mistyczne teksty po angielsku i poklikać w płomienie to zapraszam na ich stronkę (link poniżej), a jeśli nie, to zapraszam do zatopienia się w muzyce pól ryżowych dawnych wieków.
Skład:
Arjuna Karma - Bass Sarakkas (live)
Armand - Drums ex-Undead
Onez - Guitars
Sang Own - Guitars
Sanghyang Wulan - Vocals Hayagriva
▼ Byli muzycy
Resi Dursusana - Guitars
Kiki Adiratna - Vocals
Kiki Adiratna - Vocals
▼ Muzycy koncertowi
Adelia Kirana - Vocals (female)