Prawdziwy, nieświęty black metal z Wietnamu. Tak bardzo true, że bardziej się nie da. Limity, niszczenie nakładu po informacji o wypuszczeniu materiału do internetu, totalna surowizna i prawdziwość wypłacająca chleby pozerstwu, lifemetalowcom, hardcore'owym i grindcore'owym świniom i deskorolkowcom w różowych koszulkach Mystifier tudzież polówkach Freda Perry.
Linków w zasadzie nie będzie, bo jakieś tam sensowne to są na YouTube, skąd zresztą, zdaje się szybko znikają. Bandcampa toto nie posiada, żadnego Soundclouda też, poza tym stróże poprawności w muzyce zaraz to zgłaszają gdzie trzeba, bo przecież NSBM-owe ciągoty, splity z prawilnymi grupami, zdjęcia na tle swastyk i takie tam, a to przecież młodziutki żółtek za wszystkim stoi. Wyemigrusowany do Stanów żółtek, dodam. Niemniej, kto będzie chciał znaleźć płyty, ten znajdzie bez problemu.
Od siebie mogę dodać, że projekt porusza się w obrębie surowego, atmosferycznego i prymitywnego black metalu. Po kilkunastu demówkach i splitach świat ujrzał w 2019 debiutancki długograj
Không bao giờ nộp / Never to Submit. 6 numerów trwających ponad godzinę, bzyczących Moonbloodowymi melodyjkami, wrzeszczanych po wietnamsku i trącących lasami, mrozami i latami dziewięćdziesiątymi na 1488 kilometrów. Oczywiście przy całej swojej surowiźnie bardzo wpadających za sprawą wspomnianych melodyjek w ucho. Rok później, po wydaniu po drodze jeszcze kilku splitów i pomniejszych wydawnictw Vothana uderza kolejnym długograjem, czyli
Biệt Động Quân / Commando. Ten materiał podoba mi się już tak w opór, mimo znowu okołogodzinnego czasu trwania, numerów po kilkanaście minut, szumiących monotonnym tremolo ma świetny, bardzo odpowiadający mi klimat i mróz.
Oczywistym jest, że Vothana wraz z całą otoczką i przede wszystkim swoimi dźwiękami u wielu osób wzbudzi śmiech, ale ja się wkręciłem i od kilku sesji z tegorocznym materiałem z uwagą ten projekt będę obserwował. Miała być ciekawostka a wyszedł jeden z fajniejszych w bieżącym roku black metalowych materiałów.
Skład:
Lord Vô Thần Nebulah - All instruments, Vocals (2003-present)
ex-Sword of Darkness
Dyskografia:
2003 - Tiếng gọi lính vào chiến tranh [demo]
2004 - Trưng trắc - trưng nhị [demo]
2005 - A Night of Painful Black Metal - Rehearsal IV [demo]
2005 - Chính sách vũ lực tàn bạo - Demo III - [demo]
2006 - „Kỷ Niệm Ngày Mất” -Demo VI- [demo]
2006 - Bản tuyên ngôn - Demo V - [demo]
2006 - Rehearsal VII [demo]
2006 - Phục Tùng [EP]
2006 - Vua Quang Trung - Demo IV - [demo]
2007 - Con đường ma không đến đạo - Demo XIII - [demo]
2007 - Cuộc hành quân, trở về nhà - Demo VIII [demo]
2007 - Khi ngày mai không bao giờ đến - Demo XII - [demo]
2007 - Không dung thú - Demo VII - [demo]
2007 - Quỷ cho tôi - Demo XV - [demo]
2007 - Rehearsal X [demo]
2007 - Thắng lợi quân sự - Demo IX - [demo]
2007 - Hoàng gia [EP]
2007 - „Trên con đường danh vọng” - On the Path of Honour [EP]
2008 - Vòng hoa chiến thắng - «„Crown of Victory”» [EP]
2008 - Return of Iron and Blood / Một chuyện...chưa quên (A Matter...Unforgotten) [split]
2019 - Diệu Van Xơ Của Sói / Waltz of the Wolves [EP]
2019 - Không bao giờ nộp / Never to Submit
2019 - De Volta Aos Crimes Primitivos / Trờ lại tội phạm nguyên thùy [split]
2019 - Doomsday...Live!!! [split]
2020 - Diệt Trừ Người Do Thái / Soaring Above Dilapidated Humanity [split]
2020 - Huyết Thống Nhiễm Độc / Điều Tồi Tệ Nhất Vẫn Chưa Đến [EP]
2020 - Lời Tiên Tri Trong Các Ngôi Sao / Afliwssins Skaphlse [split]
2020 - Biệt động quân / Commando
2020 - Der Sonnenmensch / Đôi Cánh Của Sự Giận Du (The Wings of Fury) [split]
2021 - Eisenwinter / Vothana [split]
MA:
https://www.metal-archives.com/bands/Vothana/19529