Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Entrails

TITELITURY

Obrazek
To nie jest szwedzki life metal dla tęczowych kucyków. Tu nie ma miejsca na przaśne melodyjki i kolorowe okładki. Te wnętrzności grają, a raczej grały, muzykę dla tego ginącego gatunku mężczyzn, w którym wciąż testosteron dominuje nad progesteronem. Czeskie Wnętrzności, bo o nich mowa, nie miały zbyt długiej kariery. W 1999 roku wydały jeden materiał długogrający, ale za to jaki! Wbrew tendencjom rodzimej sceny, nie poszli w black / t(h)rash, postanowili też nie naśladować Root, Master's Hammer i Torr jak gros innych kapel. Krajanie Szwejka i Miłosza Pipki, niczym Krecik zdecydowali się zgłębić co prawda podziemie, ale poszli w stronę grania BM na modłę Norwegii. Przejawia się to w brzmieniu oraz szaleńczym tremolowaniu, nie jest jednak ślepym naśladownictwem, o nie. Kompozycyjnie bowiem panom udało się zachować rockowy feeling, nadający ich muzyce agresji i sprawiający, że nóżka sama tupie. Płytę wieńczą covery Root, Crux i czegoś tam jeszcze, co tylko dopełnia kształtu zajebistego wydawnictwa, będącego soczystą porcją black metalu najlepszego sortu. Niestety na nim się skończyło, reedycji brak, materiał trudno dostępny, ale co to dla Was, Kochane Metale, którzy spędzacie godziny przed monitorem, przekopując setki stron w poszukiwaniu muzycznych perełek. A płyta Entrails z pewnością jest taką perełką, więc warto się nią zainteresować. Zatem : perły przed wieprze, a resztę pieprzę.

Obrazek
Skład:
Igor Hubík - Bass, Vocals (1996-2001) Equirhodont, Root, Solfernus, ex-Hypnos, ex-Inner Fear (live)
Marthus - Drums, Keyboards, Vocals (1996-2001) Cradle of Filth, Inner Fear, Lunatic Gods, Titanic, Mantas, ex-Nemesis, ex-Galactic Industry, ex-Masterplan, ex-Pandemia, ex-Symphonity, ex-Monastery, ex-White Empress
Petr "Blackie" Hošek - Guitars, Vocals (1996-2001) Blackosh, Cales, Nifelheim, ex-Master's Hammer, Klamorna, ex-Big Boss, ex-Root, ex-Crux, ex-ABBand, ex-Výlet

Dyskografia:
1999 - Serpent Seed
2001 - Black Vein / Ancient Gods of Evil [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Entrails/7635
BC: https://blackosh.bandcamp.com/music
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ten ich jedyny pełniak nawet daje radę, choć jakieś wybitne dzieło to nie jest. Covery/autocovery na końcu płyty brzmią całkiem spoko, ale trochę rozbijają klimat płyty.
TITELITURY pisze: Niestety na nim się skończyło, reedycji brak, materiał trudno dostępny, ale co to dla Was, Kochane Metale, którzy spędzacie godziny przed monitorem, przekopując setki stron w poszukiwaniu muzycznych perełek.
Na fizyku to może faktycznie nie tak łatwo dostępny, ale była reedycja na placku kilka lat temu i większych problemów ze znalezieniem tego nie ma. Na BC jest cała płyta do pobrania, a w nieoficjalnej dystrybucji via internet możesz to znaleźć w 3 sekundy. ;)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

12,67 € za placek w Iron Bonehead i 8 za wysyłkę.

https://shop.ironbonehead.de/en/lps-/10 ... ed-lp.html
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Mówiąc o reedkach, zawsze mam na myśli cd, ponieważ plackomatu nie posiadam. Ze jest winyl na Iron bonehead, to już pisałem pionierowi w shoucie, więc mnie tu hameryki nie odkrywacie.

Co do "wybitności", to nie wiem zawsze jak to rozumieć. Bo co jest wybitne w BM? Coś, co jak mi się wydaje, przekracza ramy gatunku, jednocześnie pozostając w jego obrębie. Entrails w takim rozumieniu wybitny nie jest i jakoś niespecjalnie mi to przeszkadza. Natomiast ma wszystko, co powinien mieć BM grany na bardzo wysokim poziomie. Nawet kiedy porównam go z tym, co gra się obecnie, ten materiał sprzed 21 lat się broni i nie trąci myszką. Ale faktycznie, war metal, w którym gitary służą do wyciągania rodzynek z dupy, to to nie jest.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Akurat ze dwa dni temu to widziałem patrząc co tam w IBP mają najtańszego i nieco czeskiego blacku na winylu tam jest po taniości, to jakiś Torr, to płytka Zlo, więc może dla czeskiego black metalu warto zainwestować ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Zlo już mam na cd. Garazel miał ostatnie dwie sztuki za 19,99, także spieszcie się zanim wykupią. :D Kiedyś plackomat na pewno kupię, ale póki co cd. Entrails wezmę sobie z discgos, ale już plyciwa innej zajebistej, nieistniejącej już kapeli Amon są tam po 60 funtów.