GracSol9

Vinterriket

GracSol9 2 lata temu

Obrazek

Obrazek

Projekt ten jest obecnie głównie dark-ambientowym wyziewem. Pojawiają się tu też takie style jak Dungeon Synth czy Neofolk. Niektóre nagrania, szczególnie z początkowych lat są sklasyfikowane jako lo-fi atmo-black metal. Muzyka ze specjalnie dobranym brzmieniem przywołującym na myśl śnieżne i górskie krajobrazy. Jest on wyjątkowo nakierowany na klimat, podobnie jak porównywany do nich nierzadko Paysage d'Hiver. Pod szyldem Vinterriket wyszło na prawde sporo materiału a ostatnie kilka pozycji są to wyłącznie długograje [LP].
Vinterriket is Swedish and Norwegian for "The Winter Realm". Most of Vinterriket's releases are strictly limited edition and many have had numerous re-issues on various formats, the full details of which can be found on Vinterriket's homepage. Taken from the official website: "In 1997 and 1998 two rehearsal-tapes have been recorded but they've never been released at all. From 1998 to late 1999 the tracks for the first Demotape have been created."
Skład:
Christoph "Vinterriket" Ziegler - Everything (1996-present) Battle Dagorath, Hellschwadron, Atomtrakt, Dânnâgôischd, Nebelkorona, Sturmpercht, ex-Graven, ex-Fräkmündt, ex-ThruByRed

Dyskografia:
2000 - ...gjennom tåkete skogen [demo]
2001 - Neodawn Productions Germania - Label Promo Sampler #2, Summer 2001 [split]
2001 - Det svake lys [EP]
2001 - Vinterriket / Lebzul [split]
2001 - Promo 2001 [kompilacja]
2001 - Stürme der letzten Stille [demo]
2002 - Kälte [EP]
2002 - Promo 2002 [demo]
2002 - Herbstnebel [EP]
2002 - Vinterriket / Northaunt [split]
2002 - Little Blue Planet / Stumme Winternacht [split]
2002 - Landschaftsmalerische Klangwelten synthetischer Tonkunst 1996-2002 [kompilacja]
2002 - ...im Herbst [demo]
2002 - Vinterriket / Veiled Allusions [split]
2002 - ...und die Nacht kam schweren Schrittes
2002 - Vinterriket / A Forest [split]
2002 - Finsternis [kompilacja]
2002 - Orodruin / Vinterriket [split]
2002 - ...im Winter [demo]
2002 - Vom Echo der Melancholie / Nattens barn [split]
2003 - Schnee / Das Winterreich [split]
2003 - Von Eiskristallen... und dem ewigen Chaos [EP]
2003 - Winterschatten
2003 - Aura [EP]
2003 - Von Eiskristallen... und dem ewigen Chaos / Riket av evig skogen [split]
2004 - Landschaften ewiger Einsamkeit
2004 - Im ambivalenten Zwielicht der Dunkelheit [EP]
2004 - Vinterriket / Northaunt [split]
2004 - Nazgul / Landschaften ewiger Einsamkeit [split]
2005 - 7-Zoll-Kollektion 2000-2002 [kompilacja]
2005 - -2- [split]
2005 - 7-Zoll-Kollektion 2002 [kompilacja]
2005 - Northaunt / Vinterriket [split]
2005 - Vinterriket / Northaunt [split]
2005 - Der letzte Winter - Der Ewigkeit entgegen
2005 - Weisse Nächte des schwarzen Schnees [kompilacja]
2006 - Landschaften ewiger Einsamkeit / Stille [kompilacja]
2006 - Von Eiskristallen... und dem ewigen Chaos / Das Winterreich [kompilacja]
2006 - Vinterriket / Vannvidd [split]
2006 - Lichtschleier
2006 - Ira Deorum Obliviorum [split]
2006 - Retrospektive [kompilacja]
2007 - Wege in die Vergangenheit [kompilacja]
2007 - A.E.P. / Vinterriket [split]
2007 - Kontemplative Antagonismen des Augenblicks [video]
2007 - Berglandschaften 2001-2004 [kompilacja]
2007 - Kälte, Schnee und Eis - Rekapitulation der Winterszeit [kompilacja]
2008 - Gebirgshoehenstille
2008 - Eiszwielicht [EP]
2008 - Firntann [EP]
2008 - Zeit-Los:Laut-Los
2009 - Horizontmelancholie
2009 - Nachtschwarze Momente [EP]
2010 - Nachtschwarze Momente / The Uruk-Hai [split]
2010 - Nebelfluh [EP]
2010 - Eiszwielicht / Firntann [kompilacja]
2010 - Zwischen den Jahren [EP]
2011 - :::Grauweiss::: [video]
2012 - Garðarshólmur
2013 - Entlegen
2015 - Hinweg
2019 - Nachtfülle

Inne LP które są w całości na YT:

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Vinterriket/11800
BC: https://vinterriket.bandcamp.com/music
GracSol9

GracSol9 2 lata temu

Jeden z ulubionych "soundtrack of winter" i nie tylko, mozliwe, że za mało osób zna jego twórczość, więc jest temat i zachęcam do odsłuchu.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 2 lata temu

Znam i nawet lubię, co prawda całej dyskografii nie przerobiłem ;) ale powiedzmy że większą część poznałem. Niestety z poziomem jest też różnie i chyba poza splitem z Paysage d'Hiver "Schnee/Das Winterreich" i "Horizontmelancholie" wszystko reszta to najwyżej dobre pozycje są. Mimo wszystko szanuję za upór Pana Zieglera, jak również ładne oprawy i zdjęcia, które zdaje się w większości robi sam szlajając się po różnorakich górach.

Ewidentnie pasjonat zimy i gór, podobnie zresztą jak stojący za Paysage d'Hiver Wintherr, czy też po ludzku Pan Tobias Möckl.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Słuchałem kiedyś dość namiętnie, przerobiłem chyba większość do kiedyś tam, gdzieś do Lichtschleier, ze dwadzieścia klika wydawnictw i kolejne naście splitów to było, po czym odpaliłem splita z Paysage d'Hiver i Vinterriket zamieniłem na Paysage, o niemieckim projekcie prawie zapominając. Dziś już nie pamiętam, co było blackiem, co ambientem, co dobre, co średnie, wszystkie te niemieckie tytuły dla mnie znaczą to samo ;) I bardzo rzadko Vinterriket słucham, może z raz przez ostatnie dziesięć lat słyszałem muzykę pana Zieglera. Ja to bym jednak widział w black metalu ten temat, niezależnie co tam dzisiaj plumka ;)

Edit: Przeniosłem, bo mnie uwierało.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
GracSol9

GracSol9 2 lata temu

Zatanawiałem się nad wątkiem w black metal, ale pomyślałem że za dużo tych ambientów, ale możnaby przenieść jak ktoś uważa jeszcze, Paysage czy nawet Burzum są tam a też sporo tych ambientów u nich. Choć u tego pana jest ich na prawde wiele.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

To pasaż d ivie jest podobne do Vinterriket? To musi być w takim razie straszne gówno. Zamiast "wyziew", powinno być "ziew", śmierdzi to moczem i starymi ludźmi, kolesiowi skończyły się pomysły na granie po jednej płycie i tak sobie myślę, jaki to los musi być niesprawiedliwy, skoro tak znakomici muzycy jak Jon zabili się po trzech płytach, a beztalencia tworzą dalej. Po co, na co?

I zawsze mi się ten kwadratowy Vinteroket kojarzy z innym gównem, tym razem z Antpodów ( nazwy na szczęście nie pamiętam), którego tfurca szuka depresji i melancholii w słonecznych, tropikalnych lasach Australii posiadającej je w szczątkowej postaci na wschodnim wybrzeżu. Melancholia i depresja w Australii. Wyobrażacie to sobie?
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

TITELITURY pisze:
rok temu
I zawsze mi się ten kwadratowy Vinteroket kojarzy z innym gównem, tym razem z Antpodów ( nazwy na szczęście nie pamiętam), którego tfurca szuka depresji i melancholii w słonecznych, tropikalnych lasach Australii posiadającej je w szczątkowej postaci na wschodnim wybrzeżu. Melancholia i depresja w Australii. Wyobrażacie to sobie?
Striborg.

A co do Vinterriket to zależy na co się trafi, są rzeczy zbędne i są rzeczy w porzo.

Paysage d'Hiver sporo lepsze, choć klimat podobny (zima, górskie widoczki + iglaki / black metal + ambient).
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Wróć do „Black Metal”