Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Re: Darkthrone

pit rok temu

Źle napisali?

Tagi:
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Darkthrone ponownie nagrał album z cyklu bawimy się dźwiękami z przeszłości. Były już łupane punki, zimne jeziora Toma Warriora a nawet monumentalne heavy metalowe zaśpiewy. Co by nie mówić po Total Death / Goatlord duet bawi się i pewnie ma zajebisty ubaw kiedy black metalowe obszczymury próbują doszukiwać się w ich płytach kultu i wielkości na miarę wczesnych nagrań. Nie to aby ich płyty obecnie były lipne, co to, to nie ale szczerze wszystkie mają po dwa konkretne szlagi a potem ot zwykłe pitu pitu. Tym razem Darkthrone na nowo odkrywa koło tfu miało być doom metal.

No i grają sobie tak, że można się uspać, uwalić, ujebać jak komu wygodnie. Niezły otwierający numer z riffem, melodią i brzmieniem pod koniec zapierdolonym z Forest Of Equillibrium. Brawo, brawo bo można kręcić wąsem ale ten pan od FOE wie jak grać doom. Potem generalnie wieje pustą budą, z której chce się jak najszybciej spierdalać bo niby wygląda jak schronisko w słynnym Cliffhanger gdzie próbował się ogrzać Sylwester ale poza dziurawym swetrem i lampą nic ciekawego nie znalazł. I kiedy następuje oczekiwanie na koniec nastaje ten jedyny numer, na który kurwa trzeba było czekać tyle minut. Najlepszy numer na całej płycie, mocno taki w klimacie symfonicznego rocka oczywiście na styl Teda i Gylve. Na uwagę zasługuje też zajebiście nagrana perkusja taka bardzo akustyczna z delikatnym pogłosem i maniery wokalne Teda, które nadają odrobiny kolorytu dla jednak po całości nudnej płyty. To co panowie co odkryjemy następnym razem? Piosenki młodych wioślarzy, radzieckich pionierów maszerujących na defiladach czy knajpiane szanty i bujanie na boki przy butelkach z grogiem?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Taka ciekawostka odnośnie okładki trzeciej płyty:
Q: Werwolf von Hagen:
A few years ago I remember reading a rumour that stated something like that a piece of Dead's skull was nailed to the top of the stick being held on the cover of Under A Funeral Moon, I personally figured it was just another bullshit rumour, what's the deal?

A: Nocturno Culto:
It is another rumour. The truth is that it is a real human skull that I received in the mail from Colombia!!! I don't know who the person was, maybe an unloyal drug-cartel badass...
► Pokaż
Zakładam, że nadawcą czachy był niejaki Bull Metal z Masacre.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Fallen Angel Of Doom

TheAbhorrent rok temu

Kiedyś to były legendy, a teraz Internet, szczerość i się okazuje, że Ihsahn zamiast czarować po lasach to jedynie z psem tam chodzi na siku.

Miesiące mijają, a ja dalej słucham z zadowoleniem ostatniego albumu Darkthrone. "Eternal Hails....." umocnił się dla mnie jako ich najlepsza płyta w XXI wieku obok "The Underground Resistance". Co z tego, że to jest osadzone mocno w przeszłości? Lubię takie granie i cieszy mnie, że ktoś jeszcze to nagrywa w 2021. W dodatku nagrywa tak dobrze. Pięć kawałków i żadnego słabiaka. Łykam od początku do końca, chociaż ten ostatni lubię zdecydowanie najbardziej. Wciąż tylko fallus w oko temu, który w boxie zapakował kasetkę w gówniany kartonik. No co za zjebany pomysł. Czy oni myślą, że będę się do tej kasety modlił zamiast z niej korzystać? Nie słucham już niestety muzy z kaset, ale na okoliczność zakupu boxa skołowałem sobie nawet takowy sprzęt grający. Klimat jest, ale kartonik tego nie wytrzymał. W odróżnieniu od pudełek z mojej młodości w 90s. I to jest żenada. Dobrze, że muzyka póki co dużo lepiej znosi próbę czasu ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Od tygodnia przesłuchuję "Eternal Hails......" i jest to po prostu świetny album. "Wake of the Awakened" jeden z lepszych wg mnie utworów na tym albumie. Riffy pięknie płyną, wokal, perkusja, znalzły się nawet ambienty w tle - album kompletny, ale i tak mój ulubiony póki co to "Transilvanian Hunger". Kto jeszcze nie słuchał EH to szczerze polecam.
Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Kozioł pisze:
rok temu
dj zakrystian pisze:
rok temu
WLA i Deklaracja, to genialne rzeczy, no ale tam skręcili ostro od stylu DMDS, więc już nie jest trv. Inni pierdolą o obecnym zjadaniu ogona. Nikomu się nie dogodzi a Mejem ma na to wyjebane i gra co chce, bo może.
Dodam i rzucę nazwa Darkthrone. Oni to dopiero wierni tradycji blackmetalowej. 8-) Uwielbiani przez fanbojow...
No ale dziadzia Fenriz jest taki fajny, ze nawet gdy na nowym krążku zagrali znienawidzonego stonera, to fani i tak to sobie wytłumaczyli i jest OK i trve. Od lat, na kolejnych krążkach dorzucają coraz więcej elementów, które do momentu premiery danego albumu, powszechnie są znienawidzone i niegodne słuchania. Po premierze zaczyna się pierdolenie-lawirowanie, jakie to nowe prawdziwe wpływy wynaleźli.

Jedni pierdolą, grają swoje, a ludzie na nich pierdzą. Drudzy robią to samo, wcale nie lepiej i znacznie częściej.... Reakcje zupełnie odmienne.
Śmieszne, ale to Mayhem wciąż gra muzykę bliższą tradycyjnemu BM a DT kombinują, kombinują, a ci sami ludzie przymykają oczy, uszy i rowa.
Gdzie Ty tam stonera słyszysz, to nie wiem, więc nie muszę sobie nic wmawiać, na szczęście.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop rok temu

O_o

Mam alergię na stonera i takie Dopethrone to ktoś mógłby mi puścić, żeby wymusić na mnie zeznania, a brzmienie Eternal Hails wyjątkowo mi się podoba (bardziej niż same kompozycje). Słyszę tam raczej klasyczny heavy metal.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

Nie napisał, że go słyszy.

Ale dajcie Fenrizowi jeszcze z rok, a pewnie stwierdzi, że Darkthrone powstało na kulcie Sons of Kyuss i Shrapnel.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Obstawiam, że Fen powie, że zawsze inspirowały ich takie hordy jak The Beach Boys, Bee Gees a nawet Dolly Parton.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

Beach Boys już inspirują Godflesh. Niech sobie znajdzie coś oryginalnego.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

pit pisze:
rok temu
Beach Boys już inspirują Godflesh. Niech sobie znajdzie coś oryginalnego.
A to przepraszam. Obiecuję, że się poprawię.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Obrazek

Ostatnie 14 sztuk kasetowej reedycji wybornego demosa Thulcandra, która miała nieco ponad tydzień temu premierę w Thou Shalt Suffer Records/Death Shall Rise:

https://deathshallrise.com/webstore/pro ... r-edition/

Jest to pierwsze wznowienie tej taśmy poza boxem ikonoklastem.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

A Blaze in the Northern Sky, a tym samym norweski black metal, kończą dziś 30 lat.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

yog pisze:
rok temu
A Blaze in the Northern Sky, a tym samym norweski black metal, kończą dziś 30 lat.
30 lat skończy za parę dni ale najważniejsze jest to, że na okładce tej płyty jest facet, który generalnie gardził metalem. Ot taki paradoks.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Fallen Angel Of Doom

TheAbhorrent rok temu

Wyjdzie bajerancka edycja tego albumu. Fajnie, że zamiast dodawać jakieś pierdoły postawili na jakość wykonania.

Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

To ten typ co te Artefacty behemotowe robi, nie? Na to wygląd okładek wskazuje. Z UK to chyba grubo ponad 500 zeta będzie, jak nie pod 666.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Sytuacja kształtuje się tak:

-Soulside nie oceniam, bo nie chce mi się tego ponownie słuchać

-ABITNS - no ok, całkiem spoko granie, nie będę się przypierdalał do miksu, produkcji i jakości brzmienia, bo wiadomo że w tamtych czasach nie było dostępu do takich cudów techniki. Ale prawda jest taka, że ten album bez wpływów death metalu i w mniejszym stopniu heavy byłby po prostu słabiutki.

-UAFM - nie wiem co sądzić o tej płycie. Nie ma tak na prawdę na niej nic ciekawego, poza kilkoma nawet niezłymi riffami

-TH - no i to jest najlepsza płyta darktronów. Fenriz był tutaj w najlepszej formie, jak dla mnie kwintensencja melodyjnego i zimnego blacku, prawie w każdym utworze jest pociśnięty zajebisty riff, a ten z tytułowego openera nie uważam nawet za najlepszy z albumu, choć wiadomo, że jest świetny.

-Panzerfaust - drugi najlepszy album w dorobku DT. Mniej wpływów DM, ale jest trochę heaviora, zaś blackowe riffy wciąż są rozpisane genialnie, WIELKI MINUS TEJ PŁYTY to miks wokalu. Jest po prostu za głośny w stosunku do reszty. Momentami jest nawet tak, że kompresja uwala (w sensie wycisza) instrumental w momencie darcia japy Nocturno.

-Goatlord i Total Death nie znam aż tak dobrze, więc nie wypowiem się na ich temat

- Ravishing Grimness - moim zdaniem jedna z najbardziej eklektycznych płyt grupy. Dużo ciekawych patentów i chyba przepis "jeden numer black, drugi heavy czy coś w podobie" im się znudził

I na tym na razie zakończę, bo szczerze powiedziawszy jak słucham ich rzeczy po 2000 roku to trochę śmiać mi się chcę jak się bawią w panczura. Chociaż Dark Thrones and Black Flags wydaje się niezłe na pierwszy rzut ucha,
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

DTABF to chyba z hejwi metalu też dużo posiada patentów. Fajna płyta, ale tylko fajna co przy klasykach wypada dosyć blado. Kilka zacnych riffów tam jednak jest.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

Też będę trochę heretyk bo najbardziej lubię ten środkowy okres, Total Death, Ravishing Grimness, Plaguewielder, i na dokładkę Transilvanian Hunger, po resztę rzadko sięgam. Jako że jubileusz to słuchałem ostatnio dwójki, rozumiem sentyment ludzi którzy na niej się wychowali, ale ja jednym z nich nie jestem.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Cenię i lubię całość i regularnie odświeżam sobie najstarsze albumu... ale przyznam że w ostatnich latach najczęściej słucham płyt wydanych mniej więcej po roku 2000.
Uwielbiam ich crust-punk-heavy metalowe naleciałości i na dzień dzisiejszy jeśli ktoś spytałby które trzy albumy mam najbardziej osłuchane i znam na wylot, to byłyby to F.O.A.D., Circle the Wagons i The Underground Resistance !

(...) just hope you awaken in time
And know that you are on my mind
Look over your shoulders - you're blind!
And circle the wagons (...)
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz rok temu

Ja podobnie lubię i cenię całość dyskografii Darkthrone. Są jednak materiały lepsze i gorsze. Na dzień dzisiejszy najsłabsze jest dla mnie "Dark Thrones and Black Flags", nieco lepsze, choć też dalej jak na ich możliwości słabsze są w mojej opinii "F.O.A.D." i "Arctic Thunder". Natomiast na przestrzeni lat mocniej zaskoczyło mi np. "Sardonic Wrath" więc jakiś czas temu dokupiłem sobie ten album do kolekcji.

Jedno co istotne - dyskografia Darkthrone jest na tyle bogata, że w sumie ciężko się nimi znudzić, bo może nie każdy, ale większość fanów metalu znajdzie tu coś dla siebie.

Bardzo przyjemnie też słuchało mi się ponownie "A Blaze In The Northern Sky" z okazji 30 lecia wydania, które to przypada już jutro. Klasyczne płyty Darkthrone, podobnie jak Burzum, Mayhem, Emperor, Gehenna, Gorgoroth i paroma innymi znanymi przedstawicielami norweskiej sceny słuchane są przeze mnie ciągle i praktycznie od momentu jak je usłyszałem zapewne nie ma przerw dłuższych niż 2-3 miesiące bez ich słuchania, a są okresy kiedy wałkowane są ciągle, jak np. w zeszłym roku mocno miało to miejsce.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

PanLisek pisze:
rok temu
Też będę trochę heretyk bo najbardziej lubię ten środkowy okres, Total Death...
Ta płyta to akurat najwcześniejszy okres a, że ukazała się wtedy kiedy się ukazała to inna sprawa.
GRINDCORE FOR LIFE
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

Nie wiem, może i tak, dla mnie brzmi jak płyta z 96.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus rok temu

Przesłuchałem sobie dzisiaj "A Blaze..." tak z okazji całego tego poruszenia na forum związanego z 30 rocznicą wydania i szczerze mówiąc/pisząc... strasznie się przy tym wynudziłem. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Vexatus pisze:
rok temu
szczerze mówiąc/pisząc... strasznie się przy tym wynudziłem. :)
No i prawidłowa reakcja bo ten album taki jest czyli nudny. Jedyny jasny punkt to zamykający płytę cios The Pagan Winter. Jak ktoś tam wyżej napisał tak na prawdę to black metal z logo Darkthrone osiągnął swój szczyt kiedy Krzychu Vikernes pokazał chłopakom co i jak ulepić. I taki Panzerfaust kiedy usunąć tylko ten jedyny kawałek od Krzycha robi się taki nijaki a z tym kawałkiem mocno zwyżkuje.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

No ja to od dłuższego już czasu złapałem się na tym, że trzy najlepsze krążki Darkthrone, do których najczęściej wracam to Transilvanian Hunger, Total Death i The Underground Resistance. Żaden tam debiut, czy Blaza Na Północnym Niebie, które są również dobre, ale słabsze niż te, które wymieniłem (nawet abstrahując od podobieństw gatunkowych, czy raczej ich braku ;) ).
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind rok temu

A Blaze in the Northern Sky to właśnie najlepszy Darkthrone z tych klasycznych pozycji. Ja nigdy na przykład Transilvanian Hunger w pełni nie polubiłem i dla mnie z nieświętej trójcy A-U-T, ten album wypada najsłabiej. Później wydane Panzerfaust i Total Death również, z mojej perspektywy, są ciekawsze. Co to za herezje mają miejsce na tej stronie wątku z tym wynudzaniem się przy dwójce? :) Dla mnie na tym albumie Darkthrone osiągnęło opus magnum zarówno w kwestii kompozycji jak i klimatu.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
10 mies. temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Jesteś jeszcze bardzo młody więc wiele czasu przed tobą aby się przekonać, że nie masz racji.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus rok temu

Blind pisze: Co to za herezje mają miejsce na tej stronie wątku z tym wynudzaniem się przy dwójce? :) Dla mnie na tym albumie Darkthrone osiągnęło opus magnum zarówno w kwestii kompozycji jak i klimatu.
Powiedział co wiedział majonezowy inkwizytor. ;) No nic nie poradzę, że przynudzają? :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Skoro już za sprawą tematu o Mystifier mamy forum deskorolkowe, to macie parę słów od papcia Gylve.

https://www.facebook.com/DarkthroneCult ... YpmPiak6yl

Czyli porzucenie skejciarstwa zaowocowało narodzinami Darkthrone!
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

Fajna ciekawostka, ale chyba większe wrażenie niż skejtujący fenriz zrobił na mnie fakt, że w latach 1978-1989 deski były w Norwegii nielegalne! :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

To wiele wyjaśnia, zamiast swoje skłonności samobójcze wyrażać na schodkach i poręczach, w Norwegii zaczęli czcić czarnego pana kłamstwa i podstępu, który - jak deska - żądał krwi.
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

"Rośnie nam scena black metalowa?"
"Tak, jak na 1989 jesteśmy w światowej czołówce"
"W końcu. Oddajcie dzieciakom deski."
Ith89

Ith89 9 mies. temu

Choć nie uważam je za złe, to jednak szybko mi się nudzą płyty przed Transilvanian Hunger (Darkthrone poznałem w czasie, gdy wychodził F. O. A. D.). Moje top 5 Darkthrone, to wspomniany Transilvanian Hunger, a także Ravishing Grimness, Total Death, Panzerfaust i Circle the Wagons. Kiedyś lubiłem The Cult Is Alive, ale... jakoś po latach mi zbrzydł i poza Too Old too cold nie tykam tego albumu.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 9 mies. temu

A ja wolę dwa jabole. I tak wiadomo, że Darkthrone skończył się na Soulside Journey.

A tak poważnie, dobrze że odpuścili sobie death metal, bo to byłby po pierwsze death metal, a po drugie zupełnie niczym niewyróżniajacy się na tle multum kapel, które wówczas rozkręcały ten gatunek.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 9 mies. temu

Bardzo wyróżniający się riffowankiem jest ten ich deathowy album, jak i bardzo równiutki i z takim żelaznym postanowieniem perfekcjonizmu odegrany, który chyba w ostatecznym rozrachunku chłopaków zmęczył. Ostatnio słuchając dwóch pierwszych Samaeli się zastanawiałem, czy Blood Ritual brzmi, jak brzmi, bo lubili pierwszy Darkthrone, czy po prostu Waldy Sorychta ich pchnął w stronę takiego instrumentalnego perfekcjonizmu.
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia 9 mies. temu

A ja bardzo lubie eternal hails. Zakupiłem nawet na cdku tak mi siadł. Każdy riff to złoto ,ciekawy klimat fajne wokale i te takie heavy metalowe brzmienie.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 9 mies. temu

Up - Powiedziałbym, że 'Eternal Hails' to nawet bardziej ukłon w stronę protoplastów klasycznego doomowania w stylu Candlemass i Black Sabbath a samego heavy /i nie tylko/ to więcej znajdziesz choćby na 'Underground Resistance' czy 'Circle 'The Wagons'.
Osobiście jeśli chodzi o kilka ostatnich krążków to stawiam nieco wyżej 'Arctic Thunder' i 'Old Star' od "Eternal Hails'.... co nie znaczy, że nie mam frajdy i przy nim
Przy okazji..- kiedyś natknąłem się na artykuł związany z okładką ostatniej płyty. Link https://www.heaviestofart.com/post/behi ... rnal-hails
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 9 mies. temu

Arctic Thunder jest totalnie zajebisty, nowa gorsza, ale jednak z trzech ostatnich, to Old Star na dłuższą metę leży mi najgorzej i najrzadziej do niej wracam.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 8 mies. temu

Nowy Darkthrone nadchodzi!!
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2022, 17:35 przez Szajtan, łącznie zmieniany 1 raz.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 8 mies. temu

28 października.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Fallen Angel Of Doom

TheAbhorrent 8 mies. temu

Okładkowa grafika będzie zajebiście wyglądać na koszulkach :lol:
Czekam niecierpliwie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia 8 mies. temu

brzask pisze:
9 mies. temu
Up - Powiedziałbym, że 'Eternal Hails' to nawet bardziej ukłon w stronę protoplastów klasycznego doomowania w stylu Candlemass i Black Sabbath a samego heavy /i nie tylko/ to więcej znajdziesz choćby na 'Underground Resistance' czy 'Circle 'The Wagons'.
Osobiście jeśli chodzi o kilka ostatnich krążków to stawiam nieco wyżej 'Arctic Thunder' i 'Old Star' od "Eternal Hails'.... co nie znaczy, że nie mam frajdy i przy nim
Przy okazji..- kiedyś natknąłem się na artykuł związany z okładką ostatniej płyty. Link https://www.heaviestofart.com/post/behi ... rnal-hails
Ta właśnie nawet bardziej doomowate to jest. Fajnie wchodziło na zmianę z płytami szabatów. A okładka zajebista.
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia 8 mies. temu

yog pisze:
8 mies. temu
28 października.
To chyba biorę na premierę, darkthrone nigdy nie zawodzi. Ciekawe w jakie klimaty teraz polecą, mam nadzieje ze dalej to co było na eternal.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Fallen Angel Of Doom

TheAbhorrent 8 mies. temu

Też mam taką nadzieję, EH to dla mnie jedna z płyt roku. Do teraz słucham i się jaram jak pięknie wyciągnęli zajebiste rzeczy ze starych lat i złożyli w ekstra całość. Fenriz mówił w wywiadzie promującym chyba już Old Star, że mają pełno riffów i tekstów, ale Ted chciał trochę zwolnić. Może ze względu na Sarke? Może za rok będzie kolejny album DT? :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 8 mies. temu

Wyrocznia pisze:
8 mies. temu
Ciekawe w jakie klimaty teraz polecą
Fenriz coś chrząknął, że teraz to będzie hehe blek metal. Po okładce widać, że może tak być.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 8 mies. temu

@up - na pewno po okładce?
Obrazek
P. S. Fajne pantofle.
Obrazek
E, to łyżwy 😁

:D Ta zajawka baaaardzo przypomina mi Bathory. Za bardzo.
Na szczęście nie rozpoznam czy to stare czy premierowe nuty.

Mam tylko nadzieję że wsadzą trochę post punka. Dlaczego?
A no ich fanowie, większość fanów, często wyraża postawę ortodoksyjną. Black metal or nothing. Stosując ją przy każdym klasycznym zespole BM odchodzących od "prawdziwych" korzeni.
Natomiast w przypadku Norwegów, nawet nawiązania do wyszydzanych, niesłuchanych i dalekich od norweskiej nienawiści nocnej gatunków, kończą się totalnym udawaniem że przedstawiany fakt nie ma praktycznie miejsca i w efekcie zaprzeczaniu sobie samym. Może to sławna moc autosugestii a może dlatego że Gylve i Ted to milutkie chłopacy i dla wielu autorytety. A może po prostu pare/dziesiąt lat młodsi fanowie również powoli (na razie wbrew sobie więc zaprzeczają) rozwijają się muzycznie.

Oby te wszystkie nowożytne płyty dodały fanom odwagi a tym innym, śmierdzącym gatunkom, nowych fanów... Na razie nie jest dobrze. Kilka znanych mi osób , rozjebanych muzyką old star, wciąż twierdzi że doom metal jest niesłuchalny. 😁 Do heavy metalu z kolei już się przyznają 😂 Polecałem Deep Purple I Trouble ale ponoć pierdole farmazony.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 8 mies. temu

Arctic Thunder to była bardzo fajna płyta. Chyba ukoronowanie tego ich retro hejwy. Z ciekawości posłucham nowej, choć to już nie owa mityczna wielka emocja, kiedym usłyszał UAFM.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 8 mies. temu

Ukoronowaniem retrohewi okresu był raczej The Underground Resistance, czyli jedna z trzech najlepszych płyt Darkthrone ;)

Post-punk, jak pokazuje np ostatnia płyta Forgotten Woods, dokładnie taki surowy i brudny, stoi bardzo blisko true black metalu, więc nie jest to koniecznie tak bardzo wykluczone.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 8 mies. temu

DiabelskiDom pisze:
8 mies. temu
Ukoronowaniem retrohewi okresu był raczej The Underground Resistance, czyli jedna z trzech najlepszych płyt Darkthrone ;)
Nie inaczej. Poza arcymistrzowskim debiutem, chyba moja najbardziej ulubiona ich płyta.

Wróć do „Black Metal”