Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 2 mies. temu

Transilvanian Hunger odstaje od Under a Funeral Moon i A Blaze in the Northern Sky poziomem, a wczesny Satyricon wcale nie jest pięć powiatowych lig niżej, bo to bardzo dobre płyty. Pozdrowienia i buziaczki.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
rok temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!

Tagi:
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 2 mies. temu

Debiut Satyricon jak najbardziej przaśny, ale w taki fajny mroczno - leśny sposób. Za to do Shadowthrone z zajebistym riffowaniem i melodyjkami tremolo, natchnionym klimatem, to DarkThrone nie przystaje, bo to surowe granie, inne podejście. Obskurnie i mrocznie. Finezji czy mistyki tam raczej próżno szukać. Ale nie powiedziano tu, że DarkThrone chuj. To bardzo dobra i wpływowa kapela, ale o wybitność bym ich nie posądzał. No poza tym, że wpłynęli bardzo na całą 2 falę i byli jednymi z tych, którzy ją zdefiniowali.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 mies. temu

Blind pisze: Transilvanian Hunger odstaje od Under a Funeral Moon i A Blaze in the Northern Sky poziomem, a wczesny Satyricon wcale nie jest pięć powiatowych lig niżej, bo to bardzo dobre płyty. Pozdrowienia i buziaczki.
Jasne, że odstaje, A Blaze in the Northern Sky to jebane mistrzostwo klimatownictwa, wykwintne połączenie śmiesznego prostactwa, pretensjonalnej awangardy, deathu, blacku i doomowanka, a Satyricon to mokre sny 15-latków o średniowieczu, w których ten, kto ma syntezator Casio, jest królem. A prawdziwym królem parapeciarzem norweskim jest Sverd, którego jakimś cudem się udało młodocianemu Satyrkowi zwerbować do gry na tej płycie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

Ten parapet nie gra tam jakichś progresywnych rzeczy, raczej robi plamy i tła niczym w Burzum. Czasami tylko gra jakieś melodyjki. No bez przesady. Parapety, to Emperor czy Dimmu używali w bardziej wyeksponowany sposób. Satyricon to za chuja nie jest casio black metal.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 mies. temu

Wczesne Dimmu to też chuj wie, co tam te parapety robią i nie wiadomo, komu to potrzebne i dlaczego :)
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

yog pisze:
2 mies. temu
Wczesne Dimmu to też chuj wie, co tam te parapety robią i nie wiadomo, komu to potrzebne i dlaczego :)
A no, w sumie prawda. Miały robić klimat, ale zbyt wypierdolone do przodu względem bzyczących gitar. Ma to jakiś swój urok, co nie znaczy, że realizator zjebał sprawę.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 mies. temu

DiabelskiDom pisze:
2 mies. temu
Dokładnie tak, w Transilvanian Hunger chodzi o trans. Surowy, bzyczący trans. W życiu nie zestawiałbym tej płyty z blasturbacją Marduka, bo u Darkthrone nie słyszę bezmyślnego napierdalania byle głośniej, byle wścieklej, tylko bezbożne zło wprost z ciemnej jaskini, z której z nienawiścią patrzy się na zamek w oddali, gdzie piękni wielmożowie bawią się i tańczą. Tam jedyne, co może być bezmyślne i bezrefleksyjne, to nienawiść do tych wypacykowanych podludzi z zamku.
Któregoś dnia wracając ze sklepu sobie pomyślałem, że to strasznie śmieszny, proletariacki koncept, jak na norsk arisk black metal.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus 2 mies. temu

dj zakrystian pisze:
2 mies. temu
Satyricon to za chuja nie jest casio black metal.
Nie jest. Dimmu też nie. Casio Black Metal to był Limbonic Art i inne tego typu projekty. Piszę to bez złośliwości, bo ja bardzo lubię Limbonic Art.
Lis
Moderator globalny

Lis 2 mies. temu

Limbonic Art chyba też jednak nie. Mnie casio bm kojarzy się z tandetnym wykorzystaniem klawiszy, takim bez większego zamysłu, aby tylko plumkało, a w LA jednak było to rozbudowane.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 2 mies. temu

Nie no, co jak co, ale DB to jest wręcz definicja casio black metalu, zwłaszcza na pierwszych dwóch albumach.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 mies. temu

Ciągle to wywalenie klawiorów na przód, na oryginalnym Stormblast jest lepsze od czegokolwiek Limbonic Art, no sorry.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict 2 mies. temu

yog pisze:
2 mies. temu
No jak to po co! Żeby piękne doniczki z pięknymi kwiatuszkami stały sobie na parapetach tych!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus 2 mies. temu

DiabelskiDom pisze:
2 mies. temu
Ciągle to wywalenie klawiorów na przód, na oryginalnym Stormblast jest lepsze od czegokolwiek Limbonic Art, no sorry.
Pierwsze pełniaki Limbonic Art są zajebiste! :)
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 2 mies. temu

yog pisze:
2 mies. temu
Jasne, że odstaje, A Blaze in the Northern Sky to jebane mistrzostwo klimatownictwa, wykwintne połączenie śmiesznego prostactwa, pretensjonalnej awangardy, deathu, blacku i doomowanka
Tak.
yog pisze:
2 mies. temu
a Satyricon to mokre sny 15-latków o średniowieczu
Nie.

A Blaze in the Northern Sky to mistrzostwo. Moja ulubiona płyta Norwegów zaraz po Total Death i Under a Funeral Moon i jedna z ulubionych płyt black metalowych w ogóle. Od początku do końca niesamowicie wysoki poziom. Te momenty, gdzie wlatuje Celtic Frost worship to kult eternal.
A Satyricon owszem, jest niżej, ale tylko trochę. Tak tyci-tyci.

Darkthrone brzmiał dojrzalej, ale nastoletnie średniowiecze Satyricon także zajebiste. Na swój, kiczowaty sposób.
UP THE VERONICAS
yog pisze:
rok temu
Lis
Moderator globalny

Lis 2 mies. temu

Blind pisze:
2 mies. temu
nastoletnie średniowiecze Satyricon także zajebiste. Na swój, kiczowaty sposób.
Chyba tak. Jak miałem 16 lat to chciałem być taki zły jak oni, nawet z kumplem wypiliśmy po jabolu i zrobiliśmy sobie sesję w lesie w corpsepaincie i z czaszką zajebaną z sali biologicznej. Potem w domu miałem przejabane, bo tej farbki nie domyłem (myliśmy się w strumyku żeby było true). Wszystko przez Satyricon.
Potem dorosłem i uznałem że to lipa. A teraz znów mi się podoba.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 2 mies. temu

Lis pisze:
2 mies. temu
Chyba tak. Jak miałem 16 lat to chciałem być taki zły jak oni, nawet z kumplem wypiliśmy po jabolu i zrobiliśmy sobie sesję w lesie w corpsepaincie i z czaszką zajebaną z sali biologicznej. Potem w domu miałem przejabane, bo tej farbki nie domyłem (myliśmy się w strumyku żeby było true). Wszystko przez Satyricon.
Potem dorosłem i uznałem że to lipa. A teraz znów mi się podoba.
Bo człowiek w życiu chyba pewne koło zatacza. Najpierw się coś podoba, później "eee jestem na to zbyt stary już", a później już pełna wolność, wywalone jajca i czerpanie radości z tego, co się podoba, a nie z tego, co według pewnych środowisk powinno.
UP THE VERONICAS
yog pisze:
rok temu

Wróć do „Black Metal”