Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Zaratus

DiabelskiDom 3 lata temu

Obrazek

Obrazek

Kolejny projekt, gdzie Stefcio z Varathron lepiej mi brzmi w gościach niż u siebie. Tegoroczny album In the Days of Whore, opatrzony pięknym obrazem naszego krajana, Henryka Siemiradzkiego dojrzewał u mnie kilka miesięcy, zanim w pełni do mnie trafił. Z początku wydawał mi się kolejnym, melodyjnym greckim black metalem, trochę podkręconym nie do końca sztampowymi klawiszami i z tego też powodu odłożyłem go na kiedy indziej. Jednak kiedy to "kiedy indziej" nadeszło, to, prawdopodobnie z tytułu dobrego dnia na taką muzykę, pokazał mi w końcu cycki i mogliśmy przejść na "ty".

Ogólnie rzecz biorąc, to w zasadzie jest to kolejny, grecki black metal. Bardziej motoryczny, mniej napompowany, zalatujący lekką awangardą, jakimś dżezikiem może? Rzecz jasna ubarwiam, jazzu tu oczywiście nie ma, ale bardzo ciekawe motywy, gdzie na gitary jadą gęste, nieco schizofreniczne klawisze już tak. I to wyróżnia ten projekt na tle reszty współczesnej Grecji - te niby niesztampowe, ale jednak inne niż zwykle parapety. W zestawieniu z nastawieniem całej muzyki na dynamikę bardziej, niż samonadmuchujące się introdukcje wychodzi kawałek black metalu, który bardzo mi się podoba i, póki co, jest jedną z częściej słuchanych w tym roku płyt.

Aha, no i Necroabyssious, o którym wspomniałem wcześniej. Bardzo dobrze uzupełnia całość, i doprawdy nie wiem, czemu Varathron ciągle do mnie do końca nie trafił, skoro Katavasia i bohaterowie tematu jarają mnie jak nie wiadomo co. Widocznie tak już musi pozostać.

Skład:
Bill El - All instruments Diavolos, Soulskinner, Thou Art Lord, ex-Principality of Hell, ex-Vanity, ex-Terra Tenebrae, ex-Nergal, ex-Rotting Christ (live), ex-Altar, ex-Wampyre ShadowWolf
Stefan Necroabyssious - Vocals Funeral Storm, Katavasia, Varathron, ex-Kawir, ex-Sickness Mind, ex-Terra Vivante, ex-Wolf

Dyskografia:
2019 - The Descent [EP]
2021 - In the Days of Whore

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Zaratus/3540457212
BC: https://zaratus.bandcamp.com/music
Panzer Division Nightwish

Tagi:

Wróć do „Black Metal”