Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

Fluisteraars

brzask 2 lata temu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Holenderski zespół grający black metal powstały w 2009, który zasłynął m.in. niedawno nietypową okładką albumu, a mianowicie kolorowym zdjęciem maków na polu ("Bloem" 2020). Ten album akurat można na początek odpuścić. Skupiłbym się bardziej na starszych wydawnictwach, jak i ich najnowszym dziele czyli "Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking".

Początkowo Fluisteraars tworzyły trzy osoby a obecnie to dwuosobowy projekt gdzie Bob Mollema zajmuje się stroną wokalną i tekstami a Mink Koops, znany też między innymi z Knoest i Iskandr, wszystkimi instrumentami.

Jeśli chodzi o muzykę szczególnie poleciłbym ich debiut czyli "Dromers" - płytę z przewagą średnich i wolnych temp oraz fajnymi brudnymi gitarami, które poprzez świetne zapętlone melodyjki doskonale zastępują od czasu do czasu sam wokal. Weźmy choćby pierwszy z brzegu 16to minutowy "De Doornen"...

Płyta doskonała.. i kompletnie nie zrozumiałe jest to jak słabo została zauważona. Całość zamknięta w 3 długich kompozycjach trwających średnio po 10 minut.

Album mocno kojarzy mi się z naszym rodzimym wydawnictwem Massemord "The Madness Tongue Devouring Juices Of Livid Hope". Podobne brzmienie i stylistyka.. Także pewnie nie dla wszystkich. Nie, nie znajdziemy tu dzikich galopad i serii blastów.

W zbliżonej stylistyce utrzymane jest jeszcze następne wydawnictwo czyli split "De Oord" z ich krajanami Turią.

Następnego albumu czyli "Luwte" nie znam i czeka sobie spokojnie w poczekalni do sprawdzenia.

Po nim był wspomniany jeszcze "Bloem" z makami, który jakoś średnio mi wszedł... Jakieś takie nijakie mi się to wydawało i miękkie. Może trzeba będzie dać mu jeszcze kilka szans.

Ostatnim, najświeższym, albumem jest "Gegrepen door de geest der zielsontluiking", który wypuścili dosłownie chwilę temu.
Po wstępnych, wybiórczych odsłuchach w sieci twierdzę, że znów nagrali bardzo dobrą i oryginalną płytkę..
Więcej pewnie za jakiś czas będzie można powiedzieć, mając ją fizycznie w ręku i spędzając w jej towarzystwie kilka wieczorów.

Skład:
Mink Koops - Guitars, Drums, Bass Galg, Iskandr, Knoest, Nusquama, Solar Temple, Bong Breaker
Bob Mollema - Vocals, Lyrics ex-Mondvolland
▼ Byli muzycy
Asher de Vries - Bass Hologram Earth, ex-Netherstorm
Dyskografia:
2009 - Beringheim [demo]
2010 - 't Hondslog [demo]
2014 - Dromers
2015 - Luwte
2016 - Gelderland [EP]
2018 - De Oord [split]
2020 - Bloem
2020 - Relaas [kompilacja]
2021 - Gegrepen door de geest der zielsontluiking

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Fl ... 3540271514
BC: https://fluisteraars.bandcamp.com/music
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Przy okazji czerwonych maków mnie @Pioniere zwerbował do słuchania, że może bardziej coś dla mnie, a że jestem po trzydziestce, to posłuchałem sobie całej dyskografii włącznie z demkami, epką i splitem. Do wiosennych porządków. Pamiętam, że mi się to całkiem podobało, pamiętam też postanowienie założenia im tematu na forum, więc się pewnie wzbraniałem od ponownego słuchania, by od tego obowiązku uciec, choć przez to każda wzmianka tu i ówdzie przypominała, że trzeba Fluisteraars jeszcze posłuchać.

Teraz jak już te ciążące widmo zobowiązań za mną to można będzie wrócić dla samej muzyki. Czy zrobię to szybciej czy później niż gdyby tematu nie było nigdy się nie dowiem, ale nowy album by wypadało nadrobić już choćby dla tego, żeby być na czysto.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

A co w temacie robi BC, zresztą zajebistej, pytki Massemorda? Chyba, że coś w tekście przeoczyłem, bo przyznam się, że po łebkach przeleciałem, bo za długi opis dla mnie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Oryginalnie był obrazek, podmieniłem na bandcampa, gdyby kto chciał sprawdzić, a wyjaśnienie jest oczywiście w tekście.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Yogi za bardzo poprawiasz, mówię poważnie. Nie wszystko musi być idealne..

No dobra, ale że co, muza podobna do płytki Massemorda, jeszcze raz podkreślę, zajebistej?
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 2 lata temu

Debiucik Fluisteraars wypisz wymaluj podobne brzmienie i klimat... łyknij to dziś wieczorem:)

Tak, ten 30to minutowy kolos Massemorda to jeden z ich fajniejszych utworów!
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Pierwsza EP-ka z planowanej trylogii inspirowanej zamkiem w Bennekom.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

Wlasnie Dromers zrobilem, glownie z powodu wzmianki o The Madness Tongue Devouring Juices Of Livid Hope. I co, i podziekuje. W Masse mamy odhumanizowana i ryjaca banie, pozerajaca nadzieje schize. A Fiutfromstars prezentuje ladne i grzeczne walczyki do tanca z panna. Rzeczywiscie, brzmi podobnie, tyle ze jest ladno, fajnie, przasno i niestraszno. :cry: Zamiast diabola mamy muzyke do jabola.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 11 mies. temu

Kozioł pisze:
rok temu
Zamiast diabola mamy muzyke do jabola.
do jednego i drugiego! :mrgreen:

Słucham sobie drugiej części trylogii o zamkach i w końcu mi się to podoba - ładne ludowe melodyjki powplatane między tremola robia świetną robotę.
Poprzednia EPka, z czerwoną okładką, była taka sobie - poza kończącym motywem w ostatnich minutach nie zaciekawiła za bardzo...., ale ta nowa płynie sobie bardzo ładnie - szkoda tylko że taka krótka
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss 11 mies. temu

Bloem poznałem w zeszłym roku i powracam do niego dość regularnie. Bardzo dużo w tej muzyce atmosfery i klimatu. Ostatnia epka spodobała mi się w 50% ponieważ jdynie drugi utwór zrobił na mnie wrażenie. Generalnie bardzo ciekawy i fajny projekt pokazujący, że można grać bleczura z przedrostkiem "post" nie wpadając w przekombinowane i miałkie pitolenie :>
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 11 mies. temu

'Bloem' akurat słuchałem ostatnio w wakacje w samochodzie ze 2razy, płytka trochę zyskuje z każdym odsłuchem ... są bardzo dobre momenty choć nie jest to ich najlepszy materiał wg. mnie. Jeśli Ci wchodzi to sprawdź też 'Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking' na którym myślę wchodzą o poziom wyżej
A te EPki z zamkami w tle to taki trochę ich wątek poboczny, inaczej tu jadą- utwory chyba celowo mniej dopracowane i z trochę innym brzmieniem, mogą bardziej odepchnąć niż przyciągnąć przy pierwszym kontakcie. Trzeba posłuchać dłużej w konkretnej pentli, .. bo przy jednym razie kij się tu usłyszy
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss 11 mies. temu

Sprawdzę w takim razie 'Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking' . Do epka zrobię sobię jeszcze podejście na jakims spacerze hehe.
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom

Wróć do „Black Metal”