Zespół powstał w roku 2006 i obecnie tworzy go duet kryjący się pod pseudonimami Nokturn i Skogsvandrer.
Poznałem ich kilka lat temu przy okazji albumu "Horizons funestes" ale od tamtego momentu nie śledziłem jakoś szczególnie ich losów. Aż tu nagle kilka miesięcy temu rzuciła mi się w oczy ich nowa okładka...i zacząłem ponowne przesłuchania. Nie boję się stwierdzenia, że nowy, siódmy już album, naprawdę potrafi wciągnąć i oczarować. Świetne linie melodyczne, od czasu do czasu w tle klawisze oraz te podniosłe wokale w których słychać tęsknotę za tym co było kiedyś... i pogardę do obecnej sytuacji w Europie..
Dla wszystkich fanów francuskiego black metalu spod znaku Peste Noire "Apogee.Ivresse.Agonie", jak i pozostałe albumy Autarcie, wydają się być pozycjami nad którymi powinni zatrzymać się dłużej.
Panowie na zdjęciach wyglądają jakby przed chwilą wyszli z Korova Milkbar w Mechanicznej Pomarańczy i mieli zamiar komuś wpierdolić:) (zakładam, że lewakom biorąc pod uwagę, że ich płyty swego czasu rekomendował Famine)

Na Bandcampie ich nie widzę, pewnie mają bana.
Skład:
Nokturn - Guitars, Vocals, Drums (2006-present) Dyster, ex-Ciel Nocturne, ex-SvartKrig, ex-Hasserben
Skogsvandrer - Drums (2017-present) Caterva Runa, Myrkvid, Sacrificia Mortuorum, Angantyr (live), Make a Change... Kill Yourself (live), Myrd (live), ex-Scythe, ex-Hasserben
▼ Byli muzycy
Nidhogg - Guitars Caterva Runa, ex-SvartKrig
Anti - Guitars, Bass (?-2016) ex-Ciel Nocturne, ex-SvartKrig, ex-Hasserben
Anti - Guitars, Bass (?-2016) ex-Ciel Nocturne, ex-SvartKrig, ex-Hasserben
2009 - S.I.D.A. (Sédition. Isolement. Déliquescence. Autarcie)
2011 - Horizons funestes
2012 - Époque révolue
2013 - Groupuscule
2014 - Ultra-Rural [split]
2015 - Retour en crasse
2017 - Defend Europe: The Day of Glorious Death [split]
2018 - Sequania
2019 - X Annis Seditio [boxed set]
2021 - Apogée.Ivresse.Agonie

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Au ... 3540284580