Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Vexatus pisze: 6 lat temu Tak sobie właśnie teraz jeszcze przypomniałem, że jednej z części "Archive" jeszcze nie mam na placku, co jest absolutnie niedopuszczalne. :)
Właśnie naprawiłem swój błąd i jest komplet. ;)

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Może się mylę, ale moim zdaniem, to wczoraj wyszła nowa płyta Clandestine Blaze - Tranquility Of Death. Można to zamawiać u Mikko w Northern Heritage, ale zbytnio jakiegokolwiek więcej info nie ma (nie było w nocy, dziś nie szukałem).

Obrazek
Dobra, wszedłem na fejsa - owszem, to nowy album. Streamy i digitale pod koniec tygodnia.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: Może się mylę, ale moim zdaniem, to wczoraj wyszła nowa płyta Clandestine Blaze - Tranquility Of Death.
Nie, nie mylisz się. :)

Info z opisu w sklepie NHFA:
Fierce and ripping sound is sharp as a knife, song material varies from some of the most aggressive to most atmospheric of bands history.
Może być bardzo ciekawie... :twisted:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

W końcu coś nowego :) czekam na całość.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Do posłuchania będzie można sobie poczytać wywiad z Mikko dla Bardo Methodology:

http://www.bardomethodology.com/article ... nterview-2
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

:)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

O, w sam raz na wieczór ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo dobra ta nowa płyta. Momentami jest tak nieco bardziej melodyjnie, niż na poprzednich albumach i ogólnie muzyka jak na standardy Clandestine Blaze dość zróżnicowana - projekt jakoś tam się więc ciągle rozwija. Przesłuchałem dzisiaj ten album z wielką przyjemnością.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

yog pisze: 6 lat temu Do posłuchania będzie można sobie poczytać wywiad z Mikko dla Bardo Methodology:

http://www.bardomethodology.com/article ... nterview-2
O, właśnie badałem bladym świtem, wygadany chłop z konkretną wizją.

A nowy album zdaje się znakomity, przy okazji bardzo dobrze robi mi jego brzmienie.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Świetny ten nowy album, faktycznie bardziej melodyjny, mniej patologiczny i zdecydowanie bardziej klimatyczny się wydaje, nawet bardziej niż "Falling Monuments", a sądziłem że to szczyt "atmosferyków" w wydaniu CB. Mimo wszystko cieszy mnie, że formuła się znacząco nie zmieniła, bo dalej mamy klasyczny w formie black metal, a za to najbardziej ten projekt szanuję.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

U mnie przez kilka dni znowu w głośnikach królowało Clandestine Blaze. Tym razem postanowiłem odświeżyć sobie rzadziej słuchane płyty, ze szczególnym wskazaniem Night of the Unholy Flames oraz New Golgotha Rising. Zwłaszcza drugi album poleciał wielokrotnie - warto sobie go odświeżyć, bo o ile dwa najlepsze albumy Mikko wydał tuż po nim, tak on sam idealnie płynnie przechodzi do poziomu Fist of the Northern Destroyer. Świetne wałki z Cross of Black Steel czy rewelacyjnym Future Lies in Hands of the Strong na czele i chociaż po wszystkim i tak puściłem sobie znowu Pięść Północnego Niszczyciela to byłem bardzo rad, że większość czasu poświęciłem właśnie tej niedocenianej perełce dyskografii szalonego Fina.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

DiabelskiDom pisze: Zwłaszcza drugi album poleciał wielokrotnie - warto sobie go odświeżyć, bo o ile dwa najlepsze albumy Mikko wydał tuż po nim, tak on sam idealnie płynnie przechodzi do poziomu Fist of the Northern Destroyer.
Po prostu Mikko nagrywa coraz lepsze płyty. :)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ja bym powiedział, że do Deliverers of Faith tak robił, potem trochę obniżył poziom, ale ostatecznie cały czas pozostaje na tym samym, nie zaniżając go bardziej ;)
Lis
Moderator globalny

Lis

Ja tam bardzo lubię New Golgotha Rising, kapitalnie buja.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Kurde, zajebiście mi się wkręciła ta Noc Nieświętych Płomieni. Chambers, There's Nothing... to tak samo przekozackie kawałki jak zamykacz tejże. Tak jak pisałem, dorównują najlepszym szlagierom z dwóch kolejnych. Świetna riffownia i ułuda chwytliwości - albo nawet nie ułuda, tylko skrzętne przykrycie jej kilogramem siarki i abominacyjnej wulgarności.

Szkoda, że przez te blokady na Discogs tak ciężko zdobyć pierwsze wydania tego materiału, czy choćby Fist of the Northern Destroyer...
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Kolego @DiabelskiDom zachęciłeś mnie do odświeżenia sobie dyskografii Clandestine Blaze :) Z perspektywy lat doceniłem w zasadzie każdy pełniak jaki Mikko pod tym szyldem wydał, nawet ten, który dotąd uważałem za najsłabszy tj. "Fire Burns In Our Hearts", który właśnie sobie leci.

Póki co nie udało mi się tylko przegryźć przez epki jakoś. W kwestii samych albumów dzielą się one na dobre i bardzo dobre, przez co projekt jest bardzo równy. Mamy tu zarówno surowy i klasyczny w formie, czy jak to ktoś w netach określił "korzenny" black metal, mamy materiały z dużymi pokładami patologii, mamy i klimatyczne atmosferyki. Jednym słowem każdy kto lubi dobry black metal znajdzie tu coś dla siebie w dość bogatej dyskografii Fina.

Będę musiał też odpalić ponownie "Harmony Of Struggle" bo to chyba jedyny aktualnie album, który uważam za nieco słabszy od pozostałych. Może ze względu na to, że po prostu słabo osłuchany.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

blokady na Discogs
Poglądy Mikko, czy jakieś inne względy?
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Poglądy Mikko, czy jakieś inne względy?
Wyjebany został z Discogs głównie za gloryfikacje Holocaustu, czyli jak zwykle przez ...
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Wszystko wina żydów!!1!111!!!
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Oczywiście, wszak nie od dziś wiadomo, że lewaki są Żydami. A nawet murzydami arabskiego pochodzenia. Myślę jednak, że Mikko nie zasługuje na walenie po łbie obuchem politycznej poprawności. Za dużo tu jednak szatana, który jest fajny, za mało nazizmu.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Blokada jest zapewne z powodu dodatków tego typu (ten akurat z On the Mission):

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wędrowycz pisze: 5 lat temu Póki co nie udało mi się tylko przegryźć przez epki jakoś. W kwestii samych albumów dzielą się one na dobre i bardzo dobre, przez co projekt jest bardzo równy.
Na EPkach i splitach to różnie bywa, ale Clandestine Blaze nie ma słabej dużej płyty...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wywiad z Mikko, w którym rozpacza nad black metalem ;) Na najgorszej stronie w historii internetu:

https://aminoapps.com/c/black-metal/pag ... Ep4E0PKGqW
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

404
Ooops, this content does not exist.
It may have been removed or the link may have changed.
Odium Humani Generis
deathwhore
Tormentor

deathwhore

no yogi pisał, że strona nie jest najlepsza
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Hahah, może to i lepiej dla Was. Zmieniłem link.
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Pełniaki są mega, słabowitości nie wykryto, w drobnicy mam jakieś tam braki, więc na razie uchylam sie od oceny. Przy okazji, jak ktoś potrzebuje silnie Deliverers of Faith na winylu to mam sztukę nadstanową, mogę sprzedać / wymienić się.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ja dzisiaj stwierdziłem, że wracam do ustawienia przypominajek w telefonie, bo na trzy licytowane płyty CB wygrałem tylko jedną (tę najmniej wyczekiwaną :D ) bo zupełnie zapomniałem, że to już dzisiaj koniec aukcji i nawet nie próbowałem licytować (a jakieś wielkie pieniąchy to nie trzeszczało).
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Spiseg wiadomych nbdb sił!
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Ja mam ino Delivers of Faith na rzeczonym winylu (ale nie nadprogramowym), w sumie na siłę więcej albumów szukał nie będę, ale do tego raz na jakiś czas z przyjemnością wracam. Jakoś na CD raczej nie miałbym ochoty tego słuchać.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Późniejszym latem wyjdzie winyl Secrets of Laceration, a CD nieco wcześniej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 3 lata temu Późniejszym latem wyjdzie winyl Secrets of Laceration, a CD nieco wcześniej.
Świetna wiadomość!
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Vexatus pisze: 3 lata temu
yog pisze: 3 lata temu Późniejszym latem wyjdzie winyl Secrets of Laceration, a CD nieco wcześniej.
Świetna wiadomość!
+1

Okładka zwiastuje same dobroci, zresztą jak dotąd Clandestine Blaze nigdy nie zawiodło.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Cały album do odsłuchu:

Ogólnie po dwóch sesjach powiem tak: świetna płyta. Ciągle w stylu Clandestine Blaze, a jednak po raz kolejny nieco odchodząca od schematu. Jak przy poprzedniej płycie ludzie mówili, że zrobiło się bardziej melodyjnie (co uważam za nieprawdę, bo zarówno na New Golgotha Rising, czy Falling Monuments było sporo takich bardziej gładkich gitarowych motywów), tak tutaj pewnie ktoś napisze, że zrobiło się doomowo, bo jest trochę więcej walców niż zazwyczaj Mikko zapodawał. Album na pewno będzie zamawiany i ustawiany dumnie obok pozostałych pozycji.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Skończyłem odsłuch tegorocznego Clandestine Blaze i słuchało się wybornie. Niedawno na facebooku czy tam instagramie Norma Evangelium Diaboli pojawił się post mówiący o tym, że niektórzy artyści (tu przykład Clandestine Blaze właśnie) nie zaliczyli wypalenia po paru udanych płytach, a co więcej obrabiają tak swoją formułę i ją rozwijają, że nagrywają obecnie ciekawsze rzeczy niż w początkowym etapie. Tu mogę się zgodzić, bo od 2004 r. z małymi wyjątkami Mikko robi robotę. Każdy pełniak się różni, aczkolwiek trzon muzyki nie zmienia się aż tak bardzo.

Na "Secrets Of Laceration", co wiele osób włącznie z moim przedmówcą zauważyło, mamy też oprócz oczywistego black metalu sporo doom metalu. Jest to jednak na tyle wypoziomowane, że ani nie odczuwam zbytniego zamulenia, ani też jakiś dłużyzn. Ostatnimi laty pan Aspa ma świetną passę do komponowania, bo każdy kolejny pełniak wchodzi idealnie. W końcu będę się musiał też zebrać, żeby uzupełnić braki w kolekcji.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ten projekt się z płyty na płytę rozwija. Bardzo wolno, ale jednak się rozwija... Dość rzadko się to zdarza w tego typu projektach, ale pod szyldem Clandesitne Blaze wychodzą coraz lepsze i ciekawsze płyty.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wywiad z Mikko w Bardo nt. Clandestine Blaze i Nicole 12.

http://www.bardomethodology.com/article ... interview/
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Świetny wywiad, jak zawsze u Bardo. Rozjebało mnie info, że dziecko z okładki Substitute to żadne dziecko ani grafika, a dorosła kobita i normalne zdjęcie. Nie wiedziałem o tym.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

WTEM!

Obrazek
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Czy to tylko ja, czy opis brzmi jak Mgwah?
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

DiabelskiDom pisze: rok temu WTEM!
Zajebista wiadomość! Będzie wyczekiwane...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No i przegapiłem... :)
Lis
Moderator globalny

Lis

Zajebista okładka, wygląda jakby zrobił ją Breccia.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No wreszcie przesłuchałem całego pełniaka w skupieniu i całkiem spoko płyta, ale jednak dwie lub trzy poprzednie były lepsze. Na "Resacralize the Unknown" nastąpił w pewnym sensie zwrot w kierunku nieco prostszych i bardziej surowych materiałów z wcześniejszego etapu działalności. Niestety płyta tak nie kopie jak poprzednie. Ale i tak będzie regularnie słuchane. :)
kataton88
Tormentor

kataton88

Ja na razie bez skupienia rzuciłem uchem i na tyle mi się podobało, że wracam do wcześniejszych, choć najczęściej tych w mniejszym stopniu rozkładu, czyli "Secrets", "Tranquility", "Harmony", no i jeszcze "Deliverers". Chyba sekrety najbardziej mi siadają. Choć harmoszka też zajebista.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Chłop trzyma poziom i tyle. Mi nowa płyta podoba się co najmniej tak jak poprzednia bardzo dobra Secrets Of Laceration a w porównaniu z nią różnica jest taka, że tym razem jest mniej zwolnień zahaczających o doom...co nie znaczy że nie ma ich w ogóle.
Poza tym, to co od razu słychać na dzień dobry to świetne bębny - sprawdźcie np. jeden z wolniejszych numerów Tombstone of Christianity lub choćby tytułowy czy ostatni - bajka. Co jeszcze.., gitara nastrojona jest myślę nieco wyżej niż na wspomnianych Sekretach i przez to album jest znów bardziej blackmetalowy.
Tydzień temu słuchałem też Falling Monuments którą bardzo lubię za taką swoistą nostalgię i to w jaki sposób wszystko na niej sobie płynie i zbliża się trochę w okolice depressive bm...
Nabieram ochoty na odświeżenie wszystkich albumów....A, no i poproszę 5piw dla Mikko!:)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Nigdy nie byłem fanem kapeli, ale nawet w porównaniu z poprzednimi płytami, ta wyszła świnowi gorzej. I to chyba widać po braku spustów w sieci na jej temat. Zawsze się wszyscy jarali, a teraz wciąż na tapecie Kaevum.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Najnowsza LP jest trochę słabsza od kilku poprzednich, ale i tak całkiem zajebista i lepsza od większości materiałów w tym klimacie. :)
Goblin

Goblin

Loputon Gehennan liekki - 15:13 - ktoś kojarzy tytuł tego kawałka?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Unfolding Madness z Falling Monuments.