Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

Zmarłym

brzask rok temu

Obrazek

Obrazek

Z m a r ł y m to black metal o odcieniu szarym, miejskim, z betonowego osiedla i opuszczonego dworca...

Nie da się nie słyszeć inspiracji zarówno Odrazą jak i wczesnymi Biesami...ale wg. mnie to fajnie, że więcej zespołów poszło w tym kierunku. Ja, jeśli chodzi o muzyczne skojarzenia, dodałbym tu jeszcze choćby 2 świetne projekty - Poroniec i Ferment.

Epka "Ziemie Jałowe" wydana w 2020, już niebawem doczekać ma się swego następcy - tym razem w postaci pełnego albumu o tytule "Druga fala".

Z dostępnego dotychczas singla wnioskować można, że chłopaki nie zatrzymali się w miejscu i poszli nieco bardziej w rejony post i awangardowe - a dokąd ich to zaprowadzi? Zobaczymy. Chętnie sprawdzę - cały album dostępny ma być już wkrótce.

Skład:
Marcin - Bass
Młody - Drums
Andrew - Vocals, Guitars

Dyskografia:
2020 - Ziemie jałowe [EP]
2021 - Druga fala

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Zm ... 3540473527
BC: https://zmarlym.bandcamp.com/music
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Może i te Ziemie Jałowe faktycznie grały jak blokersowy black metal (nie słuchałem) opieram się na okładce ale debiut jeżeli ma być dalej w takim klimacie to okładka bardziej kojarzy się na jakąś Batushkę. Czyżby taki chwyt reklamowy?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Pomału chyba kończą się niewykorzystane dotąd szyldy, więc idziemy w dopełniacze.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
kyu
Master Of Reality

kyu rok temu

Oficjalne lyric video:

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Całkiem fajna pieśń, skróciłbym jedynie nieco ten zapętlony końcowy motyw

Czekamy na więcej zatem
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

brzask pisze:
rok temu
Całkiem fajna pieśń, skróciłbym jedynie nieco ten zapętlony końcowy motyw

Czekamy na więcej zatem
To samo miałem napisać. Całkiem zgrabny numer, ładnie to płynie a i zbytnich podobieństw od np Odrazy nie słychać. Zachęca by posłuchać więcej pomimo dość zjebanej nazwy kapeli.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Jest już cały debiut do degustacji
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

EPkę przesłuchałem dwa razy i nie bardzo mi się to podobało, nie wyczułem też tego brudno miejskiego klimatu, jaki jest właśnie w Odrazie, Biesach, Furii czy Gruzji.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696 rok temu

Kolejny etap "Furiowej" ewolucji. Wspomniany wyżej "blokowy" black ma sens. Brakuje tutaj jeszcze większego nacisku na "deus ex machina" konceptu, ale wyczuwam, że będzie czego słuchać w przyszłości.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Strasznie cienkie granie, a jak wchodzą te śmieszne syntezatorki to już w ogóle kaplica.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Jest ciekawie, jest frapująco. Myślę, że jak nadejdzie dobry dzień, to będę zachwycony. Ale zapowiada się dobry gracz na scenie.
Bardzo mi się podoba ten wokalny zaśpiew, głosy z tła. Nic nowego, ale ... tak naprawdę nie szukam w muzyce rewolucji. Szukam emocji. I te tutaj znajduję. Ten pierwszy utwór z tym powtarzaniem "druga fala" kojarzy mi się z kawałkiem Republiki. Tam było takie odliczanie. No ale Ciechowski Grzechu to był geniusz. I muza jego zawsze będzie mogła inspirować.

Czuć tu Gruzję, ale bez tej kretyńskiej otoczki. Nie żebym nie uwielbiał Gruzji, po prostu kolejnego clowna nie trzeba.

No to ładnie się jesień zapowiada, kolejna płyta do słuchania...
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Słucham debiutu już kolejny raz i coraz bardziej mi się wszystko układa w całość.
Jest pomysł na siebie, są umiejętności a i słychać, że chłopaki nie robią nic na siłę. Czasem dowalą do pieca, a czasem "wędrują i tułają" się gdzieś w kierunku awangardy.
Muzyka z Drugiej Falii w porównaniu z epką Ziemie Jałowe jest na pewno bardziej urozmaicona i przemyślana
i jeśli tylko nie zbłądzą w swych poszukiwaniach i nie przesadzą z wszelkimi dodatkami typu syntezatory itp, w przyszłości powinno być tylko lepiej.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 rok temu

Derelict Machine pisze:
rok temu
Strasznie cienkie granie, a jak wchodzą te śmieszne syntezatorki to już w ogóle kaplica.
Złamałem swoją święta zasadę nietykania black metalu z Polszczy i znowu kurwa miałem rację. Mądry Pepek po szkodzie. Płytka tak pasjonująca jak druga fala Covid-19. Można faktycznie skończyć zmarłym po tym wielkomiejsko-awanturniczym dekadenckim artyzmie. Tak jak Gruzja ma na siebie jakiś pomysł, to tu nie mamy nawet Tbilisi.

Dopóki ten nurt alkoholowo-modernistycznego pierdo-blacku się nie skończy wracam do respektowania zasad. This is the way!

Ten bicik w ostatnim kawałku to truskawka na torcie. Chyba i tak najlepszy z całej płyty bo nie jest wtórny do bólu. Dobry bicik to dobre jebnięcie, a ten co najwyżej powaliłby starą babę na pasach. Pozdro!
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Narzekanie dla narzekania. Jakby nie było po polsku to część by chwyciła i chwaliła. A tak przypisanie paru łatek i tyle. Płyta jest udana i myslę, że mogą jeszcze pokazać coś więcej i lepiej.
Kosynier

Kosynier rok temu

Ciekawe fragmenty, dobra okadka, ale muzycznie za bardzo nieraz sila sie na podobienstwa do Gruzji, czy Biesow. NIe moje klimaty w kazdym razie
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 rok temu

Zsamot pisze:
rok temu
Narzekanie dla narzekania. Jakby nie było po polsku to część by chwyciła i chwaliła. A tak przypisanie paru łatek i tyle. Płyta jest udana i myslę, że mogą jeszcze pokazać coś więcej i lepiej.
Znasz mnie, mam tendencje do dramatyzmu i przesady ;) ciężko mi sobie to po angielsku wyobrazić, tak bm gra się chyba głównie(wyłącznie?) w Polsce.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

Zsamot pisze:
rok temu
Jak dla mnie po angielsku byłaby jeszcze większa lipa, bo lubię ten miejsko polski klimat, mimo że za dużo go tam nie widzę to i tak plus za to :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

Dzisiaj nie było odwrotu bo maszyna losująca wypluła Drugą Falę. Bardzo radosne to granie bo w trakcie zrobiłem sałatkę ziemniaczaną, upiekłem kaczkę i ani na chwilę nóżka mi nie przestała chodzić. Na chwilę tylko oderwałem się od roboty kiedy w kawałku Życie Wieczne 1 usłyszałem kultowy riff z jednego z hitów od Mayhem. Granie mocno na falę popularności bo tu trochę Odrazy/Biesy, dalej dokleimy szczyptę Furii a całość niespodziewanie posypiemy Hefeystos'em. Czarnym metalowcom zapewne Wacław drgnie i to niejeden raz a niektórzy to nawet odrzucą pada od konsoli by posłuchać jak wzorowo Zmarłym jedzie na umpa, umpa już od pierwszego kawałka i ku chwale włochatego odpalą kilka tęczowych puszek. Takie to sobie jest. Posłuchałem, odhaczyłem a w międzyczasie zapewne mój kolega z północy kraju przetarł zaparowane okulary aby lepiej słyszeć. Na Silesii pewnie zrobiliby młyn pod sceną bo radochy tu mega a i złotego napoju wylałoby się sporo. Średnio to mi podeszło, raczej w kierunku ku sraki. Tematyka powoli się wyczerpuje.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

Od dworców i szarych blokowisk, to ja mam Umbrtkę. Tak jak pp34344, omijam ten polski black szerokim łukiem.
Bardzo radosne to granie bo w trakcie zrobiłem sałatkę ziemniaczaną, upiekłem kaczkę i ani na chwilę nóżka mi nie przestała chodzić.
Nóżka kaczki?
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

A mi wczoraj przyszła płytka. Nie narzekam. Styl dobrze nakreślił @Hajasz. I mi to pasuje. Nie szukam inspiracji, nawiązań. Po prostu czerpię frajdę.

Wróć do „Black Metal”