Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Hajasz pisze: 6 lat temu Najlepsze podsumowanie Nocturlnal Mortum jest takie, że jak grali na Asgardsrei to wszyscy krzyczeli wypierdalać !!! Wszyscy czyli rosyjska brać a jako, że było ich tak mnogo to nikt nie protestował.
Chyba Tobie stary tak krzyczał, kiedy na klopie za długo siedziałeś, czytając "Kościół nad Odrą i Bałtykiem". Ruski nacjonalizm zakumplowany jest z ukraińskim, gdyby tam ktoś krzyczał "wypierdalaj" podczas gigu NM, sam by wypierdolił po uprzednim dostaniu wpierdol. Coś Ci się musiało przeslyszeć po pijaku. Może to do Ciebie krzyczeli, bo wyskoczyłeś pod scenę w koszulce Rage Against The Machines? Przypomnij sobie.

Co do R., to oczywiście racja. Germanie mogą chociaż pochwalić się zapisany i tekstami pieśni, a u nas nic. Z czego zresztą przez długi czas wnioskowano, że Słowianie byli tak prymitywni, że nie mieli żadnej kultury, mieszkali w ziemia kach i ruchali owce, podczas gdy światli Germanie tworzyli wówczas cywilizację konkurencyjną do rzymskiej. Wiadomo kto i kiedy tak twierdził. Ale po pierwsze, Słowianie jak i Germanie byli ludem indoeuropejskim, dlatego musieli mieć podobne wierzenia z naczelną triadą bóstw, świątyniami, obrzędami, sagami śpiewanymi przy domowym ognisku. Typowe dla każdej kultury rzeczy. Po drugie, w archeologii spierają się że sobą dwa poglądy na pochodzenie Słowian. Teoria autochtoniczna, mówiąca że byliśmy na tych ziemiach od zawsze oraz allochtoniczna, twierdząca że przybylisśmy na te tereny z ziem dzisiejszej wschodniej Ukrainy, przegraliśmy Germanów dalej na zachód i się tu osiedlilismy. Obie mają mocne i słabe strony, ale jeśli założyć, że ta pierwsza jest prawdziwa, to zdaniem archeologów Biskupin był już osadą slowiańską, co by wskazywało że cywilizacyjne wyprzedzalismy Germanów. W dodatku dziś coraz więcej odkrywa się pozostałości po kulturze Łużyckiej na terenach Polski ( parę lat temu odkopano cmentarz z okresu identycznego co Biskupin koło mojego domu), więc mogliśmy być zaawansowani kulturowo. A, że nic do dziś nie przetrwało? Można mieć pecha, zachodnia slowianszczyzna dostała się pod panowanie Niemców, katolicy też zrobili swoje. Ale jest faktem, że tak jak mówisz, większość z tego, co dziś myślimy o Slowianach, to przypuszczenia, wyobrażenia i analogie. I nie będę dalej drazyl tematu, ponieważ się na tym nie znam. Jednak nie znaczy to, że zostaliśmy odcieci od tamtych czasów zupełnie. Niektóre zwyczaje przetrwały stulecia, np. topienie marzanny. A jeśli tak było, co stoi na przeszkodzie żeby uznać, że ten słowiański pierwiastek przetrwał też w muzyce ludowej gdzieś w tekście lub melodii? Jest taka ludowa pieśń, w której diabeł uwodzi dziewczynę wracającą w niedzielę po mszy z kościoła. Dawniej mógł być to jakiś Bożek, a dziewczyna mogła np. wracać znad rzeki po zrobieniu prania. Z tych powodów nie byłbym tak pewny, czy NM bierze sobie te folkowe wstawki z dupy i czy jest to takie nieuzasadnione, abstrahując już od ich wartości estetycznej. Jest natomiast faktem, że dzisiejsze rodzimowierstwo idzie głęboko w ludowosc ( bo i gdzie miałoby szukać swojej tożsamości?) i w tym względzie NM wpisuje się w ten ruch stuprocentowo.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.

Tagi:
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Nie wiem, jak to jest, ale starych płyt ruskiej Arkony słucham z przyjemnością, suto doprawiając się przy tym wysokoprocentowymi trunkami, no ale Nokturnal Mortum, zwłaszcza tego z ostatnich wydawnictw, nie mogę za Chiny i Kubę zdzierżyć. Split z Graveland i ostatni długograj pokazały, że ta grupa zatraciła się w pitoleniu i cepelii, serwując coś, co możnaby określić mało zaszczytnym mianem melo-sraki. Zresztą ten album The Voice of Steel też przy jednym przesłuchaniu nudzi, a najlepszym kawałkiem jest ten najkrótszy, Небо сумних ночей. No ale jak "ambicja" kazała rozciągać niemal każdy utwór do 9 minut, to taki jest efekt.

No a jak chcę muzyki przywołującej klimat wiejskich pól, to wolę Stworza. Albo Ot Serdca K Nebu od Arkony, jak mam chęć potupać nóżką.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Hahahaha co tu się odjaniepawla :)

Голос сталі to pierdolony monument. Największy w historii pogańskiego blacku od czasów jebanego Bathory.

Boicie się przyznać, ale po prostu gubicie się w produkcji i ścianach blastów ;) To nie jest płyta do tupania nóżką, tylko kontemplacji. Odpalcie to sobie na pełną pizdę z pominięciem intro i kawałka tytułowego ;)

Co do historii Słowian itp. to wiadomo, znaczna większość to domysły, ale podobnie jak Titek uważam, że jednak jakieś tam z tych tradycji, w mocno zmienionych formach, przetrwały na zapadłych wsiach tak polskich, jak i ukraińskich. W melodiach akordeonu itp.

Ceny boxów:

Obrazek

Sprzedaż rusza o 18:00 czasu warszawskiego 1 stycznia 2019.

https://heritagerex.bigcartel.com/
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore

W małej wiosce śpią poganie,
nasi dzielni prasłowianie.

Myślicie, że prasłowianie nakurwiali na akordeonach?
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Toć nie na Hammondach! ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Na dzwonkach... Chromatycznych.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

TITELITURY pisze: 6 lat temu Chyba Tobie stary tak krzyczał, kiedy na klopie za długo siedziałeś, czytając "Kościół nad Odrą i Bałtykiem". Ruski nacjonalizm zakumplowany jest z ukraińskim, gdyby tam ktoś krzyczał "wypierdalaj" podczas gigu NM, sam by wypierdolił po uprzednim dostaniu wpierdol. Coś Ci się musiało przeslyszeć po pijaku. Może to do Ciebie krzyczeli, bo wyskoczyłeś pod scenę w koszulce Rage Against The Machines? Przypomnij sobie.
Po pierwsze primo to od mojego starego wara tam na Ukrainę.

Po drugie primo nie pierdol mi tu o ruskim nacjonalizmie jako kumpel do tego ukraińskiego bo jak Włodek krzyknie do ludu swego "dawaj" to z Ukrainy zostanie tylko wspomnienie. Poczytać historii proponuję bo Ukraina to podobnie jak Bułgaria najpierw za rękę z Wodzem do boju a jak przyszła czerwona gwiazda to towarzysz Lenin i Stalin zrobili się kolegami z klasy.

Po trzecie primo ruscy zawsze gwiżdżą i gnoją te ukraińskie bandery.

I po czwarte primo odpierdol się od RATM.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

yog pisze: 6 lat temu Odpalcie to sobie na pełną pizdę z pominięciem intro i kawałka tytułowego ;)
Przecież tytułowy też jest zajebisty. White Tower i Valkyrja oczywiście najlepsze, Ukraina najbardziej hicarska ale tuż po intro wjeżdża świetny, potężny i nieprzesłodzony numer tytułowy, tak samo daleki od Finntroll czy Korpiklaani jak Valkyrja właśnie.

Nie dociera do mnie jak można zestawić w jednym zdaniu Stworz i Arkonę ruską. Tę bardziej znaną oczywiście ;)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No dla mnie to zawsze tytułowy kawałek jednak mocno odstawał od całej płyty i jak reszta jest dla mnie wyjebana, tak drugi utwór to takie 8/10, ale już niebezpiecznie blisko fińskiej biesiady :P Gdyby go nie było na niej, to bym nie płakał i tym bardziej mam ochotę na tego boxika, że pewnie Intro + Gołos stali zajmują stronę A i bym mógł ze spokojem zaczynać od kanonady Valkirii ;D

Ruska Arkona straszna przeciętnizna, Stworz i Nokturnal Mortum wywołują ciary :)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Jeśli już, to akurat niebezpiecznie blisko fińskiej biesiady jest właśnie Ukraina ;)

Przecież te flety w końcówce Gołosu Stali to jest ten sam poziom co w V Ogne Drevianych Cerkvej, duma albo furia, ale na pewno nie potańcówka.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No ale są tam takie fragmenty, że już lekka przesada dla mnie, a Ukraina to jakoś się temu wymyka za sprawą tego, że to jest pieśń przede wszystkim i to śpiew ludu dominuje w tej przaśności, przez co jest znacznie bardziej do przyjęcia, niż biesiadne zagrywki w Gołosie stali ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ja myślę, że jak dla kogoś, kto się jara Ukrainą, fragmenty Gołosu są "lekką przesadą" to stosuje podwójne standardy. Na zasadzie "tutaj są tańce ale to moje tańce a tam już są nie moje, więc to lekka przesada" ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie podzielam tego zdania, Gołos stali to kompozycja mocno przyziemna, tany na polanie, w lesie, a Ukraina to nutka znacznie bardziej podniosła, uduchowiona, hymniczna, dająca jakieś takie wrażenie słońca nad rozległym polem pełnym zboża, bogactwa, przywodząca na myśl rodzinne strony i wszystko, co w ojczyźnie najpiękniejsze.

Przynajmniej ja tak mam :) :)
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

yog pisze: 6 lat temu Hahahaha co tu się odjaniepawla :)

Голос сталі to pierdolony monument. Największy w historii pogańskiego blacku od czasów jebanego Bathory.
Yogi, ty chyba już od rana sylwestra świętujesz, że taki festiwal przeciętniactwa stawiasz obok Bathory. Przecież on nawet nie wytrzymuje porównań z Goat Horns, a co tu mówić o dziełach majty Quorthona. Ten White Tower dla przykładu to bite 10-minut pitolenia, bez jakiejkolwiek ciekawej zagrywki, jakiegokolwiek haczyka. I co z tego, że to nie biesiada jak Finntroll, skoro łatwiej wytrzymać skoczne Trollhammaren przez 3 minuty niż te kobyły z Голос сталi?

A ruska Arkona to biesiada, może poza skręcającym w stronę black metalu Khram, bez jakichkolwiek pretensji do sztuki wyższej. Za to omawiane wyżej Голос стал to podręcznikowy przykład przerostu formy nad treścią, jako całość asłuchalny.

PS. Wspomniane Khram kasuje bez problemu ostatnie wypociny Ukraińców.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jeśli serio uważasz, że Goat Horns zamiata Gołos stali, to zwyczajnie dam Ci czas, żebyś zrozumiał, jak bzdurne jest Twoje twierdzenie ;) To jest kurwa Wagner folk metalu! :D
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Yoguś napisz recenzję tego dzieła na tym Kvlt zobaczymy reakcje. Nie bój się na pewno nie będziesz gorszy niż Weronika.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Na chuj mi kvlt?
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Hajasz pisze: 6 lat temu Yoguś napisz recenzję tego dzieła na tym Kvlt zobaczymy reakcje. Nie bój się na pewno nie będziesz gorszy niż Weronika.
:D Grubo idziecie tutaj, propsuje.
yog pisze:To jest kurwa Wagner folk metalu!
Wiem, że to żartem, ale pamiętam recenzje na jakimś forum nightwish gdzie gość pisał że oni są lepsi od Mozarta :D Do dziś to chyba najlepsza recenzja jaką czytałem.

Nie idźcie tą drogą!
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Weronika? Weronika Moser? Po pierwsze, arkona była bardzo blackmetalowa na 2 pierwszych płytach, przy których Khram jest nudny, chociaż podziwiam za powrót do źródeł, bo było nie było to już zespół do trzepania szekli po wioskach, więc granie czegoś "bardziejszego" jest ryzykowne. Po drugie, tytułowy "Głos Stali" jest moim zdaniem najnudniejszym kawałkiem na płycie właśnie ze względu na taką blackmetalową typówkę, więc nie wiem o co Wam chodzi tutaj, po trzecie wreszcie, Hajasz gówno się znasz na rosyjskim ruchu nacjonalistycznym, a mógłbyś poszperac w internecie i znaleźć np. takie info:

http://www.autonom.pl/?p=9557

Rosyjski nacjonalizm jest przeciwko Putinowi i rosyjskiemu imperializmowi, popiera Ukrainę. I tacy jeżdżą na Asgardserei, a nie wymysły polaczków z Młodzieży Wszechpolskiej, bo to Ruch Narodowy wypisuje bzdury, które Ty potem bezkrytycznie powtarzasz.
Wiem, że to żartem, ale pamiętam recenzje na jakimś forum nightwish gdzie gość pisał że oni są lepsi od Mozarta
A ja na żywo słyszałem opinię, że ta picza śpiewa lepiej od spiewaczek operowych. :D
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

...No nie, nie dość ze sam siebie gubię to jeszcze takie cytaty znajduje... I już wiem ze mam racje nie widząc różnicy pomiędzy prawakami a lewakami.

http://www.autonom.pl/?p=9557
„Wolność narodom, śmierć imperiom”... „wyraża zrozumienie konieczności wspólnej walki wszystkich narodów za ich oswobodzenie z ucisku państwowej, imperialistycznej polityki, niezależnie od kogo ona pochodzi

No prawie jak luty 1917 albo 1967 w San Francisco.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Po prostu udało się mediom wmówić Ci, że nacjonalizm = nazizm. Stąd zdziwienie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Nazizmu mi nie wmówili. Ale szowinizm i "jedyna słuszną" ścieżkę wolności, wg obrazu jakiegoś tam przyszłego aparatczyka - tak ;)

Cytowane zaś hasło, mogłoby być użyte w niezmienionej formie zarówno przez opozycje kompletnie czerwona jak i apolitycznego duda.

Poważnej władzy ludziom nie można dać do reki, tym bardziej scentralizowanej. Mnie się wydaje ze rosyjski nacjonalista buntujący się przeciwko interesom Rosji dobitnie świadczy o tym, jak bardzo w kwestii politycznego rozumowania wszyscy ulegamy jakiemuś czarowi kręcenia się wokół wyeksploatowanych i przestarzałych idei. Stad brak synchronizacji i chaos.

Ja se myślę ze w XXIw, wszystkie te idee przeterminowały się już z ździebka i pora myśleć o przyszłości w jakiś inny sposób.

Wspomnę ONR. Nie wiem co dokładnie dzieje się w obozie orłów, ale ponoć w organizacji rozłam. Nomen omen ONR właśnie teraz, eksploatowany jest przez struktury państwowe i chyba osiągnął status o którym zawsze marzył. Jak by nie było wyszedł z podziemia, obecna władza aktywnie wykorzystuje ich i promuje, sam zaś ONR bez problemów może rozkwitać w nowej, " pis narodowej" rzeczywistości. Nikt nie może zakrzyczeć ich lewackim pierdoleniem... Nic tylko żyć!!!

W rzeczywistym jednak świecie, założę ze pojawiły się pewnie realne szanse na np. wzbogacenie się, zaistnienie w polityce czy w jakikolwiek inny sposób czerpać egoistyczne korzyści i inne takie niszczące jedność idealistów "czynniki ludzkie"...
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Boxik zszedł w około 3 minuty, jestem szczęśliwym posiadaczem jednego z nich :)

Obrazek

W sumie to i czarny poszedł w ciągu niecałych ośmiu min.

Edit: Po dniu wyprzedał się i nakład 222 bursztynowych bez drewnianego boxa i zostały już tylko czarne.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Miałem napisać długiego posta o Nokturnal Mortum, bo przekatowałem w oczekiwaniu na skrzyneczkę Голосу сталі dyskografię wzdłuż i wszerz, ale załączyłem w końcu te winyle. Jakieś strasznie lekkie one są, giętkie na maksa, kolor taki, że trudno jakieś pyłki wypatrzeć, w każdym razie coś tam mi już igła przeskakuje. Ale jak idzie równo to paaanie jak ten remaster brzmi z winyla. Z youtuba się nie mogłem zbytnio przekonać, zbyt klarownie i traciło klimatu trochę, ale z placka to brzmi perfekcyjnie gęsto, choć wszystko jest krystaliczne niczym woda z uświęconego źródła. Solówki niesamowicie przenikliwie brzmią, aż mi włosy na nogach dęba stawały przy tych z Valkirii i Ukrainy! Nawet i tytułowy jakoś mniej plastikowo-biesiadnie brzmi ;)

Wklejam fotkę raz jeszcze:

Obrazek

Gdybym się miał dopierdalać jeszcze, a chyba mogę, bo trochę pieniędzy wydałem, to lepiej by robiły do ogólnego wrażenia czarne okładki na winyle (taa wiem one tu i tak dodatkowo, ale ten biały tu ni w chuj ni w gruchę). Co jeszcze... chyba ta naszywka wielka trochę po fakcie dodana, bo się nie mieści w tym mniejszym boxie, a ten drewniany się ledwo domyka z nią w środku ;) No i by plakacik jakiś nie zaszkodził, a co. A, i tak połowa obrazków (te na dwie strony wielgachne) trochę pikselami jebią. Takie na jedną stronę już bardzo ładnie i okładka też git. Sam box drewniany prezentuje się uważam o niebo lepiej niż na "zdjęciach promocyjnych", choć jakby miał coś tam w tym drewienku wyryte to zawsze spoko, a tylko ta blacha jest.

I wtedy przewracam na stronę D. Po 10 sekundach płyta wpada w pętlę i nie chce iść dalej. KURWA. Piszemy zażalenie do Heritage Recordings.

Przetarłem poszetką z recyklingowanych koszul buddyjskich mnichów i jednak leci - ujebana znaczy była solidnie.

Edit: Ostatecznie się okazało, że pierwsze LP wygięte straszliwie z fabryki przyjechało, ale Heritage Recordings zachowało się super i wysłali mi bez dodatkowych opłat drugą kopię pierwszej płyty. Leci elegancko.

Wracając do wcześniejszej dyskusji o doomie i Twilightfall to wróciłem i potwierdzam, grają tam black/doom ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Мировоззрение w tym 2004 roku bardzo mi się podobało, często słuchałem. Ale od tamtej pory niet, nie włączałem. Dziś sobie włączyłem. Trochę ambiwalentne odczucia. Ten ukraiński folk to nawet dobrze wchodzi, ale kiedyś mi się wydawało, że on jest ładnie związany z metalowym graniem. A tu czasem wchodzi jednak jarmark w tym złym znaczeniu, to znaczy kapela strażacka w remizie. Ten symfo pagan black jak sobie leci sam z siebie to naprawdę dobrze jak na tę stylistykę idzie. Tak z sercem, z przekonaniem. Folkowe fragmenty też miła potupajka taka. Najgorzej jak się mieszają.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Taką lepszą wersją Mirovozzrenia jest moim zdaniem epka The Taste of Victory, jakoś się ciut lepiej tam to klei niż na pełnym albumie, a w sumie najlepsze kawałki z albumu tam są. Mi się bardzo podoba tam outro co to takim jest dźwiękową adaptacją skrzących się kryształków śniegu. Nie wiem czemu, ale mi się outro na Mirovozzreniu bardzo podoba ;)

A tak to Sława Gierojam! zajebisty country blaczur! :d Najlepszy kawałek z płytki chyba Vkuś Pabiedy + te outra ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Kierwa Yogi zamiast wydawać kasę na takie cudaki nie lepiej było kupić choćby Severed Survival?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No Severed Survial trzeba na pewno uzupełnić, ale pewnie by podobnie wyszło za firsta (sporo więcej niż 50 euro pewnie + kp), a to to - jak by nie było - tak ciutkę impulsywny zakup był :P Chociaż poprzedni press na winylu Gołosu stali to stał coś koło 170 euro w grudniu.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wyszła winylowa reedka kultowego Goat Horns pod banderą Osmose. Opcje: czarna, zielona, biała.

Obrazek
"Goat Horns", our masterpiece of mystical pagan symphonic black metal from 1997, is finally released on vinyl again by mighty Osmose Productions! Re-issue with complete new layout, "Goat Horns" comes with the original album cover & sound re-mastered specially for vinyl by Greg Chandler at Priory Recording Studios.

2 x LP, 400 black vinyl (180g), 200 white vinyl (180g), 100 swamp green vinyl (180g), Side D with silkscreen, 2 x full-color innersleeves on 220g uncoated (matte), gatefold, full-color on 350g uncoated (matte) with pms print & silver hotfoil stamping, all assembled in a PVC overbag.

Already available from label and from distributors like Purity-Through-Fire.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pisałem jakiś czas temu, że nieszczęśliwie moja kopia Gołosu Stali zjebana, pierwsza płyta wygięta i strach to grać trochę po zmianie gramofonu ;)

Historia zakończyła się happy endem, a Heritage Recordings nie sprawiało żadnych problemów, tylko wysłali nową kopię po podesłaniu filmiku jak wygląda moja płyta. Okazało się, że wciąż mieli wersję marble, więc mój boxik z 1 na 50 może stał się jedynym w wersji 4 LP, a nie 3 ;) Z czystym sumieniem polecam, gdyby ktoś był zainteresowany zakupami tam :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Skład opuścili ostatnio:

Rutnar - Bass (2014-2020) Ivory Mist, Till Dawn
Jurgis - Guitars, Vocals (backing) (2014-2019) Khors, Sanatana, ex-Gurgabs, ex-Faces of Death, ex-Вайтмара
Bairoth - Drums (2009-2020) Elderblood (live), ex-Faces of Death
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Do kapeli wraca znany z demosów Wortherax oraz Karpath grający m.in. na Goat Horns oraz To the Gates of Blasphemous Fire, a cały skład Nokturnali prezentuje się teraz następująco:

Wortherax - Guitars (1994-1996, 2020-present) Twilightfall, ex-Suppuration, ex-Scarecrow
Knjaz Varggoth - Vocals (lead), Guitars, Keyboards, Weellyre, Drymba, Telynka, Kobza, Percussion (1994-present), Bass (1996) Necrom, ex-Aryan Terrorism, ex-Mistigo Varggoth Darkestra, ex-Warhead, ex-Suppuration, ex-Темнозорь (live), ex-Crystaline Darkness, ex-Crucified Eternity, ex-Leprosy, ex-Piorun, ex-Vetche
Karpath - Guitars (1996-1999), Bass (2020-present) ex-Crystaline Darkness, ex-Vetche
Surm - Keyboards, Dulcimer, Pipes (2018-present)
Kubrakh - Drums (2020-present)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Troszeczkę takie kontrowersyjne info padło ze strony zespołu, choć w sumie maniax od dłuższego czasu chyba wiedzieli o planach ponownej nagrywki Lunar Poetry...

Nowy album Nokturnal Mortum ma się nazywać До лунарної поезії (To Lunar Poetry) i będzie w znacznej mierze oparty o słynne demo, choć chyba ma być i coś więcej. Nie wiem, gdzie to wyjdzie, ale widziałem coś na stronie Heritage Recordings, więc przypuszczam że tam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Album ukazał się na CD za sprawą Oriana Music, za winyl zaś odpowiada Heritage Recordings i można go już posłuchać w całości tu

track-lista:
1. Зимні сни / Freezing Dreams 02:33
2. Лунарна поезія / Lunar Poetry 04:40
3. Перунове срібло небес / Perun’s Celestial Silver 07:21
4. ККарпатські таємниці / Carpathian Mysteries 04:39
5. …і зима постає / …and Winter Becomes 04:49
6. Вампірів князь прийшов/Return of the Vampire Lord 10:44
7. Прадавній рід / Ancient Nation 05:11
8. Акт віри (Ода інакомисленню) / Autodafe (Ode to Nonconformity) 04:28
9. Пращурів сни / Barbarian Dreams 03:52
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Nowe aranżacje starych kawałków. I bardzo dobrze, bo Lunar Poetry uważam za najsłabsze wydawnictwo w dorobku Ukraińców, najbardziej "przaśne" i amatorskie. W sam raz żeby mogli je sobie puścić ludzie tacy jak Rysiu lub deafwhore, żeby po usłyszeniu klawiszy w pierwszym utworze móc pośmiać się z blackmetalu. Tutaj nagrali to wszystko jeszcze raz z poprawionym brzmieniem w lepszych warunkach studyjnych, a przede wszystkim to już dojrzali muzycy, którzy udowodnili, że potrafią tworzyć niebanalną muzykę. Poprawił się znacznie warsztat od tego 1996 roku, więc teraz słucham wreszcie tej płyty bez odrobiny zażenowania. Dzięki temu wszystkiemu zyskała na ciężarze i nie trąci cepelią. Pewnie pojawią się głosy, że to zupełnie niepotrzebne wydawnictwo, że "odcinanie kuponów od kultu", moim zdaniem jednak nagranie powtórnie konkretnie tego albumu było strzałem w dziesiątkę, bo nie polecieli w chuja i faktycznie dostajemy nową jakość.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Zgadzam się z powyższą diagnozą, poza kwestią samej oceny pierwotnego "Lunar Poetry", bo dla mnie zawsze był to jeden z ich fajniejszych materiałów, choć amatorszczyznę faktycznie słychać tam jeszcze mocno.Nie sądzę, żeby nowa wersja w jakiś sposób zastąpiła tamtą, bo klimat jest jednak nieco inny i w ogóle nie o to chyba w tym chodzi, ale bardzo dobrze, że to nagrali. Sensowne posunięcie, brzmi to naprawdę dobrze, nie przesłodzili i nie wyjęli z tych nagrań duszy.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Jeszcze takie zapytanko: czy "Lunar Poetry" miało na CD jakąkolwiek edycją "profesjonalną", tzn. nie będącą zgrywką z zajechanej taśmy?
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Każdy wie, ze najlepszy materiał Nokrutalni to "Ecclesiastical Blasphemy". No dobra, poczułem się trochę jak Hajasz.

Chyba sprawdzę sobie tę odnowioną wersję TLP, to był całkiem znośny album(Goat Horns już słabiej, a Nechrist to gówno nieludzkie). Po To Lunar Poetry nie nagrali niczego godnego uwagi aż do 2009 roku. Teraz nauczyli sie grać więc TLP może być jeszcze lepsze!
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Nechrist i The Voice of Steel to najlepsze płyty zespołu akurat ;)
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

No nie wiem, jak dla mnie ten Niechryst to taki dość chaotyczny zapis święta wiosny w remizie z wymalowanym wapnem na odrzwiach koślawym celtyckim krzyżem.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Dokładnie tak, lepiej bym tego nie ujął. I na tym właśnie polega jego urok. Jego skrzyżowanie przaśności do 1488 potęgi i dzikiej, nieokiełznanej intensywności oraz hajlowania pod kościołem pełnym płonących ży... albo nic ;)
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

...żywiołaków :?:
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ponieważ mojeo serduszko jest teraz całe przy Ukraińcach, a w szczególności batalionie ochotniczym Azov, włączyłem sobie "Istinę" bohaterów tematu, który to tytuł nieodparcie kojarzy mi się ze słowotwórstwem jednego z naszych XIX w. filozofów, mesjanisty Trentowskiego, który tworzył takie wyrazy jak np. "mysł", "myślnia", czy "cybernetyka" ( tak, to on wymyślił to słowo, jak Capek wymyślił "robota"). Pewnie chuja tam się znam i jest to jakieś po prostu ukraińskie słowo, ale "istina" kojarzy mi się z "istnością", czyli czymś istniejącym bardziej od czegokolwiek innego, co jest rdzeniem istnienia innych i jest w porównaniu z nimi wieczne, a tym czymś jest Ukraina, co z kolei koresponduje z przepiękną okładką tej płyty, no i oczywiście tekstami oraz muzyką. Bo" Istina", to w moim mniemaniu jedna z tych niewielu płyt w metalu, które wykraczając poza czczą rozrywkę, otwierają przed słuchaczem osobny świat, porywając go weń właśnie poprzez koherentnosć dźwięku, obrazu oraz muzyki. Takie coś odczuwam np. słuchając ostatniego Kataxu, o czym pisałem w temacie mu poświęconym, czy "Krupińskich Ogniach" Malokarpatan. To już nie są potupajce do piwka i śmieszkowania. "Istina" jest po pierwsze świetnie skomponowana, po drugie przemyślana, po trzecie dobrze nagrana i po czwarte po prostu Zajebista. Gdzieś na granicy black metalu i folku z domieszką elektroniki, ma w sobie dużo elementów tych dwóch gatunków, ale właśnie dzięki tej równowadze, nie popada moim zdaniem w cepeliade. Zmiany nastroju wywoływane raz to siarczystym blackmetalowym przypierdolę, raz bardziej lirycznymi, ludowymi motywami tworzonymi przez ludowe instrumenty, sprawiają, że nie mogę się przy tym nudzić. Wspaniała płyta, jeno wymagająca "odkrycia". Wgryzienia się w nią i poświęcenia całej uwagi. Wtedy odwdzięczy się zabraniem słuchacza w podróż do świata, o którym chce opowiadać. Z tych względów nie powiedziałbym, że jest słabsza od "Głosu stali". Jest po prostu inna, co dodatkowo dowodzi talentu muzyków. I cieszę się niezmiernie, że mam na niej autograf samego kniazia Warkota, który wydębiłem na koncercie w Gdańsku, na którym wychyliło się z DeDe parę piwek.
Lis
Moderator globalny

Lis

Trzeba być albo porządnie pierdolniętym albo odklejonym od rzeczywistości żeby popierać faszystowski AZOV, otwarcie propagujący rasizm, ekstremalny nacjonalizm i odpowiedzialny za terror na ludności cywilnej.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Zapomniałeś dodać jeszcze, że ruchają stare baby i metalowców.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Dają do wiwatu obecnie ruskim skurwysynom a więc ... Azov Azov über alles
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Lis
Moderator globalny

Lis

TITELITURY pisze: 3 lata temu Zapomniałeś dodać jeszcze, że ruchają stare baby i metalowców.
Do tego się jeszcze nie przyznali.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Obrazek

A tak poza tym to dużo ostatnio słucham 4 ostatnich kawałków na Mirovozzreniu, intra, Vkus pabiedy, outra i outra do outra. Strasznie dobre i dużo sampelków strzelania.
Lis
Moderator globalny

Lis

yog pisze: 3 lata temu Obrazek
Szkoda że nie czosnkiem (czytałem cały artykuł), no, dość że ideologicznie skrajni, to jeszcze idioci. Żeby tylko nam nie przyszło walczyć z żadnym z tych dzikich narodów.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Obrazek